ΙΡΑΚ: ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ/ΡΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020, 11:14Εκτύπωση

Ο αριθμός των θανάτων υπερβαίνει τους 600 από τον Οκτώβριο, με 12 καταγεγραμμένες δολοφονίες μόνο αυτή την εβδομάδα
• Επαληθευμένη επαναλαμβανόμενη χρήση πυρομαχικών και θανατηφόρων «καπνιστικών» χειροβομβίδων για να σκοτώσουν διαδηλωτές/ριες
• Συνεχές κύμα εκφοβισμού, συλλήψεων και βασανιστηρίων

Οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και η επαληθευμένη ανάλυση βίντεο από την Διεθνή Αμνηστία επιβεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την εκστρατεία θανατηφόρας βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών/ριών στη Βαγδάτη και τις πόλεις του νότιου Ιράκ, όπως προειδοποίησε σήμερα η οργάνωση.

Η καταστολή των νέων διαδηλώσεων από τις 20 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου οδήγησε στον θάνατο 10 ανθρώπων στη Βαγδάτη, τη Basra, την Karbala και τη Diyala, σύμφωνα με την ιρακινή Ανώτατη Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενώ ακτιβιστές/ριες στη Basra ανέφεραν χθες δύο επιπλέον θανάτους. Πλήθος διαδηλωτών/ριών τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν, ενώ ορισμένοι υπέστησαν βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση υπό κράτηση.

Το εργαστήριο Crisis Evidence Lab (Εργαστήριο Αποδείξεων Κρίσεων) της Διεθνούς Αμνηστίας επαλήθευσε βίντεο από πολλά σημεία ανάφλεξης των πυρομαχικών τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνοντας ότι τα πυρομαχικά για άλλη μια φορά χρησιμοποιήθηκαν εναντίον άοπλων διαδηλωτών/ριων, και παρατηρήθηκε η πρώτη χρήση θανατηφόρων βομβιστικών δακρυγόνων στρατιωτικού τύπου μετά τον Νοέμβριο.

«Αυτές οι ανησυχητικές αποδείξεις καταδεικνύουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τη θανατηφόρα εκστρατεία καταστολής τους εναντίον διαδηλωτών/ριών που απλά ασκούν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και στην ειρηνική συνάθροιση. Αυτή η τελευταία κλιμάκωση είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι ιρακινές αρχές δεν έχουν καμία πρόθεση να θέσουν πραγματικά τέλος σε αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις,» δήλωσε ο Lynn Maalouf, Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.

«Η χρήση θανατηφόρας δύναμης για να αποσιωπηθεί η διαφωνία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Οι αρχές είχαν πολλούς μήνες στη διάθεσή τους, για να αλλάξουν πορεία από τη βίαιη καταστολή. Οι διαδηλωτές/ριες έχουν το δικαίωμα να περιμένουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα τους προστατεύσουν - όχι ότι αυθαίρετα θα τους σκοτώνουν και θα τους ακρωτηριάζουν.»
Lynn Maalouf, Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή

«Η χρήση θανατηφόρας δύναμης για να αποσιωπηθεί η διαφωνία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Οι αρχές είχαν πολλούς μήνες στη διάθεσή τους, για να αλλάξουν πορεία από τη βίαιη καταστολή. Οι διαδηλωτές/ριες έχουν το δικαίωμα να περιμένουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα τους προστατεύσουν - όχι ότι αυθαίρετα θα τους σκοτώνουν και θα τους ακρωτηριάζουν.»

 

Ζωντανά πυρομαχικά

 

Δύο νέοι άνδρες, από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Διεθνή Αμνηστία, περιέγραψαν ανατριχιαστικές σκηνές στις 21 Ιανουαρίου κατά μήκος της λεωφόρου Mohammed al-Qasim που διασχίζει τη Βαγδάτη, περίπου 1,2 χλμ. βορειοανατολικά της πλατείας Tahrir, σημείο συγκέντρωσης των διαδηλώσεων από τον Οκτώβριο.

Ένας από τους άνδρες περιγράφει τι συνέβη όταν παρενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας: «[Τρεις διαδηλωτές/ριες] πέθαναν από πυροβολισμό στο κεφάλι. Μερικοί/ες από τους διαδηλωτές/ριες ήταν στην εθνική οδό, υπήρξαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πυρομαχικά εναντίον διαδηλωτών/ριών για να τους διασκορπίσουν από τον αυτοκινητόδρομο και σε μερικές περιπτώσεις άρπαξαν διαδηλωτές/ριες από τους ώμους και τους έριξαν από την υπερυψωμένη οδογέφυρα, η οποία βρίσκεται περίπου πέντε έως επτά μέτρα πάνω από το έδαφος.»

Το Εργαστήριο Αποδείξεων Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας έχει γεωεντοπίσει και επαληθεύσει πολλαπλά βίντεο που απεικονίζουν μερικές από τις διαδηλώσεις κατά μήκος της υπερυψωμένης οδογέφυρας στις 21 Ιανουαρίου. Ένα από τα βίντεο δείχνει σαφώς πολλά οχήματα με το λογότυπο μιας ελίτ ομάδας SWAT [ειδικού οπλισμού και τακτικής] που αναφέρεται στον πρωθυπουργό.

 

Δακρυγόνα χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν και όχι να διαλύσουν το πλήθος

 

Αρκετά βίντεο από τη διαδήλωση του αυτοκινητόδρομου Mohammed al-Qasim δείχνουν μασκοφόρους, ένστολους άνδρες που εκτοξεύουν χειροβομβίδες δακρυγόνων απευθείας στους επικεφαλής των διαδηλωτών/ριών σε κοντινή απόσταση, στις 21 Ιανουαρίου. Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε προηγουμένως πώς η τακτική αυτή, η χρήση δηλαδή στρατιωτικών δακρυγόνων και βομβών καπνού που παράγονται στο Ιράν και τη Σερβία, σκότωσε δεκάδες διαδηλωτές/ριες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Παραδόξως, ένας Ιρακινός φωτογράφος κατέγραψε έναν από τους επιτιθέμενους στο βίντεο να κάνει κάτι σαν χορό της νίκης μετά από την πυρπόληση διαδηλωτών/ριών.

Ένας από τους διαδηλωτές/ριες που ήταν εκεί στις 21 Ιανουαρίου δήλωσε:

«Είδα ένα από τα μέλη της ομάδας καταστολής να ρίχνουν ένα κάνιστρο δακρυγόνου στο πρόσωπο ενός αγοριού. Ένα πολύ μικρό αγόρι. Ήταν μόλις ένα ή δύο μέτρα μακριά όταν τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο. Ήταν τόσο συγκλονιστικό. Όπως μια εκτέλεση. Κατευθείαν δημιουργήθηκε χάος. Νόμιζα ότι είναι σίγουρα νεκρός, αλλά επέζησε, αλλά βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα άλλο αγόρι πέθανε χθες όταν ένα κάνιστρο τον χτύπησε στο κεφάλι αλλά δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας.»
Διαδηλωτής/ρια στη Βαγδάτη, 21 Ιανουαρίου 2020

«Είδα ένα από τα μέλη της ομάδας καταστολής να ρίχνουν ένα κάνιστρο δακρυγόνου στο πρόσωπο ενός αγοριού. Ένα πολύ μικρό αγόρι. Ήταν μόλις ένα ή δύο μέτρα μακριά όταν τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο. Ήταν τόσο συγκλονιστικό. Όπως μια εκτέλεση. Κατευθείαν δημιουργήθηκε χάος. Νόμιζα ότι είναι σίγουρα νεκρός, αλλά επέζησε, αλλά βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα άλλο αγόρι πέθανε χθες όταν ένα κάνιστρο τον χτύπησε στο κεφάλι αλλά δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας.»

Πολλαπλά γραφιστικά βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραφαν τις στιγμές που τα θύματα αυτών των επιθέσεων δένονταν πάνω σε τρίκυκλα οχήματα και απομακρύνονταν από το σημείο.

Σύμφωνα με αποδείξεις σε βίντεο και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μία νεαρή παραϊατρική βοηθός τραυματιών διαδηλωτών/ριών κρατήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας προτού αφεθεί τελικά ελεύθερη την επόμενη μέρα.

 

Ένοπλη επιδρομή σε κατοικημένη γειτονιά

 

Μετά τις βιαιοπραγίες στο κέντρο της Βαγδάτης στις 21 Ιανουαρίου, ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία πως από εκείνο το βράδυ ένοπλα μέλη της Προεδρικής Φρουράς κυνηγούσαν διαδηλωτές/ριες στους δρόμους της al-Dora, μια κατοικημένη και εμπορική γειτονιά αρκετά χιλιόμετρα νότια του κέντρου της πόλης.

Ένας νεαρός άνδρας που συμμετείχε στις διαδηλώσεις εκεί από τον Οκτώβριο, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Οι προεδρικές δυνάμεις στο κύριο σημείο ελέγχου έλαβαν οπλικές ενισχύσεις. Ένα φορτηγό γεμάτο... Όλοι ήταν οπλισμένοι πλέον και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και να κυνηγούν τους ανθρώπους. Χτύπησαν και έσυραν ανθρώπους. Πολύ μικρά αγόρια. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε μέσω της οδού al-Tuma. Υπάρχουν καφετέριες και ένα γυμναστήριο εκεί, και οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν στα καταστήματα. Τους κυνηγούσαν στα καταστήματα και τους έσερναν. Επίσης, έσερναν οποιονδήποτε στο κατάστημα προσπάθησε να βοηθήσει τους διαδηλωτές/ριες. Άρχισαν να παίρνουν τα τηλέφωνα από ανθρώπους που μαγνητοσκοπούσαν και έσερναν μακριά όποιον αντιστεκόταν στην παράδοση του τηλεφώνου σε αυτούς.»

«Οι προεδρικές δυνάμεις στο κύριο σημείο ελέγχου έλαβαν οπλικές ενισχύσεις. Ένα φορτηγό γεμάτο... Όλοι ήταν οπλισμένοι πλέον και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και να κυνηγούν τους ανθρώπους. Χτύπησαν και έσυραν ανθρώπους. Πολύ μικρά αγόρια. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε μέσω της οδού al-Tuma. Υπάρχουν καφετέριες και ένα γυμναστήριο εκεί, και οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν στα καταστήματα. Τους κυνηγούσαν στα καταστήματα και τους έσερναν. Επίσης, έσερναν οποιονδήποτε στο κατάστημα προσπάθησε να βοηθήσει τους διαδηλωτές/ριες. Άρχισαν να παίρνουν τα τηλέφωνα από ανθρώπους που μαγνητοσκοπούσαν και έσερναν μακριά όποιον αντιστεκόταν στην παράδοση του τηλεφώνου σε αυτούς.»
Διαδηλωτής στη Βαγδάτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Η οργάνωση επαληθεύει τα βίντεο από την al-Dora που επιβεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν διαδηλωτές/ριες που προσπαθούσαν να διαφύγουν, μόλις έπεσε το σκοτάδι στις 21 Ιανουαρίου.

 

Αιματηρή καταστολή στη Basra

 

Οι ακτιβιστές/ριες στη Basra περιέγραψαν πώς οι δυνάμεις ασφαλείας διασκόρπισαν βίαια τους διαδηλωτές/ριες, μεταξύ άλλων μέσω σοβαρών ξυλοδαρμών και πυροβολισμών, στις 21 και 22 Ιανουαρίου.

Ένας ακτιβιστής που έδινε πρώτες βοήθειες στους διαδηλωτές/ριες, δήλωσε: «Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν τα σκληρότερα, πιο βρώμικα μέσα αντιμετώπισης των διαδηλωτών/ριών και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι που τα ρούχα των [διαδηλωτών/ριών] να σκιστούν και κάποιοι/ες απ’ αυτούς/ες να χάσουν τις αισθήσεις τους, τότε τους μετέφεραν στο πίσω μέρος των οχημάτων των δυνάμεων Shock (δυνάμεις ασφαλείας με βάση τη Basra που συνδέονται με το Υπουργείο Εσωτερικών).»

Η οργάνωση είδε φωτογραφικές αποδείξεις σοβαρών πληγών κατά μήκος της πλάτης ενός διαδηλωτή, γεμάτης χτυπήματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από βασανιστήρια. Ένα βίντεο εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προφανώς κινηματογραφημένο κοντά στην Αστυνομική Διεύθυνση Al-Maqal, στο οποίο μπορούσαν να ακουστούν οι κραυγές των κρατουμένων.

Ένας/Μία διαδηλωτής/ρια στη Basra δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία πώς η βίαιη καταστολή είχε κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς μια σειρά διαφορετικών δυνάμεων ασφαλείας κατέφτασε για να διαλύσει τις διαμαρτυρίες:

«Προσπαθούν να διαλύσουν διαδηλώσεις, θα προσπαθούσαν ακόμη και να διασκορπίσουν κάθε είδους συγκέντρωσης χρησιμοποιώντας υπερβολική βία. Είδα πολλές περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έσερναν τους ανθρώπους στο έδαφος και τους χτυπούσαν. Ορισμένοι/ες ήταν ανήλικοι/ες, ηλικίας 14 ή 15 ετών. Όταν οι ξυλοδαρμένοι διαδηλωτές/ριες επέστρεφαν στην κεντρική περιοχή των διαδηλώσεων, είχαν σημάδια από κλομπ και ραβδιά στο σώμα τους.»

«Προσπαθούν να διαλύσουν διαδηλώσεις, θα προσπαθούσαν ακόμη και να διασκορπίσουν κάθε είδους συγκέντρωσης χρησιμοποιώντας υπερβολική βία. Είδα πολλές περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έσερναν τους ανθρώπους στο έδαφος και τους χτυπούσαν. Ορισμένοι/ες ήταν ανήλικοι/ες, ηλικίας 14 ή 15 ετών. Όταν οι ξυλοδαρμένοι διαδηλωτές/ριες επέστρεφαν στην κεντρική περιοχή των διαδηλώσεων, είχαν σημάδια από κλομπ και ραβδιά στο σώμα τους.»
Διαδηλωτής/ρια στη Μπάρσα, 21-22 Ιανουαρίου 2020

Ο ίδιος περιέγραψε την άσκηση έντονης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 21 και 22 Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας μια σειρά από θανατηφόρα και λιγότερο θανατηφόρα όπλα: «Για τις δύο τελευταίες νύχτες, το ίδιο μοτίβο, οι δυνάμεις ασφαλείας έρχονταν από τις 11:00 έως τις 12:00, όταν υπήρχαν λιγότεροι διαδηλωτές/ριες και άρχιζαν να πυροβολούν, ήταν σαν να έρχονταν μόνο για να μας σκοτώσουν.»

Η Διεθνής Αμνηστία επαλήθευσε τα βίντεο που δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν στη Basra και ένα προφανώς τραυματισμένο άτομο που μεταφέρεται κατά μήκος της οδού Dinar, στις 21 Ιανουαρίου.

 «Αυτό το αποτρόπαιο μοτίβο σκόπιμης δολοφονίας, βασανισμού και καταστολής πρέπει να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση,» δήλωσε ο Lynn Maalouf.

 «Αυτό το αποτρόπαιο μοτίβο σκόπιμης δολοφονίας, βασανισμού και καταστολής πρέπει να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση.» 
 
Lynn Maalouf

«Χιλιάδες Ιρακινοί/ες σκοτώθηκαν παράνομα, τραυματίστηκαν ή κρατήθηκαν αυθαίρετα τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι ιρακινές αρχές πρέπει να χαλιναγωγήσουν επειγόντως τις δυνάμεις ασφαλείας, να απομακρύνουν τους υπεύθυνους/ες για σοβαρές παραβιάσεις και να ξεκινήσουν εμπεριστατωμένες και ανεξάρτητες έρευνες με σκοπό να αποδώσουν δικαιοσύνη και αποκατάσταση για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Ο κόσμος παρακολουθεί και δεν περιμένει τίποτα λιγότερο.»

 

.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.