ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020, 11:50Εκτύπωση

Υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως ο Taner Kılıç βρίσκονται υπό δίωξη στην Τουρκία

Στις 6 Ιουνίου 2017, συνελήφθη ο φίλος και συνάδελφός μας Taner Kılıç, δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων, και πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας.

Ο Taner προφυλακίστηκε για πολλούς μήνες, και βρίσκεται επί του παρόντος σε δίκη, κατηγορούμενος για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Εάν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει έως και 15 χρόνια φυλάκισης.

Στερήθηκα την ελευθερία μου, τους αγαπημένους/ες μου, το έργο μου στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Taner Kılıç

Δεν έχει κάνει τίποτα λάθος. Ο Taner δεν είναι τρομοκράτης, ο Taner είναι υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δικηγόρος. Ο Taner ήταν ένας από τους πρώτους δικηγόρους στην Τουρκία που υποστήριξε τα δικαιώματα των προσφύγων και έχει περάσει τον επαγγελματικό του βίο προσπαθώντας να βελτιώσει την κατάσταση των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Τον Μάρτιο του 2018, έγινε Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας.

Τι είναι αυτό που φέρεται να έκανε ο Taner;

Μετά την αιματηρή προσπάθεια πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, για την οποία οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Fethullah Gülen, μια μαζική καταστολή σε πραγματικούς και θεωρούμενους αντιπάλους της κυβέρνησης σάρωσε την Τουρκία. Ένας από τους πιο συνηθισμένους ισχυρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον χιλιάδων ανθρώπων όπως ο Taner, ήταν η λήψη και χρήση μιας ελάχιστα γνωστής εφαρμογής ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων που ονομάζεται ByLock. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι ο Taner κατέβασε και εγκατέστησε το ByLock το 2014.

Ο Taner αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν είχε καν ακούσει ποτέ για το Bylock μέχρι και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Δύο ανεξάρτητες εγκληματολογικές έρευνες του τηλεφώνου του αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ίχνος λήψης του ByLock. Δεν υπήρξαν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία από την εισαγγελική αρχή.

Κατηγορείται επίσης ότι έχει λογαριασμό στην Bank Asya, τράπεζα συνδεδεμένη με την Gülen Bank. Όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι/ες στην Τουρκία, ο Taner είχε λογαριασμό στην Bank Asya. Χρησιμοποίησε αυτόν τον λογαριασμό για να πραγματοποιήσει πληρωμές άμεσης χρέωσης για να πληρώσει δίδακτρα για το σχολείο της κόρης του.

Γιατί ο Taner φυλακίστηκε στην πραγματικότητα;

Η μεταχείριση του Taner είναι μια από τις πολλές πρόσφατες προσπάθειες να αποσιωπηθούν οι επικριτικές φωνές στην Τουρκία. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, διεξάγονται συνεχιζόμενες ποινικές έρευνες εναντίον 150.000 ατόμων.

Το τελευταίο έτος, έχουν κλείσει περισσότερα από 180 μέσα ενημέρωσης και περίπου 2.500 δημοσιογράφοι και άλλοι/ες εργαζόμενοι/ες στα μέσα ενημέρωσης έχουν χάσει τη δουλειά τους. Περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι/ες στα μέσα ενημέρωσης έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους.

Ο Taner, με τα λόγια της οικογένειας και των φίλων του

«Απλά το να ξέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν ή αντιμετωπίζουν την αδικία κάνει τον Taner να νιώθει άσχημα. Θεωρεί τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων ως δικά του και εργάζεται σκληρά εδώ και χρόνια κάνοντας ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει.»

Hatice Kiliç, σύζυγος του Taner για 25 χρόνια

«Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες εργάστηκα για να βοηθήσω τους πρόσφυγες σε μερικές από τις πιο δύσκολες περιοχές του κόσμου. Την εποχή εκείνη γνώρισα χιλιάδες αφοσιωμένους ανθρώπους, αλλά κανένας τόσο εντυπωσιακός και αφοσιωμένος, όπως ο Taner Kilic, δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων, τον οποίο είμαι υπερήφανος να αποκαλώ τον φίλο μου.»

Michel Gaudé, πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία

«Την δωδέκατη ημέρα της κράτησής μου έμαθα ότι ο δικηγόρος μου θα ήταν ο Taner Kilic και ένιωσα πολύ ανακουφισμένος. Πέραν του ότι είναι σπουδαίος δικηγόρος και Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, για μένα ο Taner ήταν σύμμαχος και σύντροφος σε πολλούς αγώνες εδώ και πολύ καιρό... Τα νέα της σύλληψής του είναι μια θλιβερή επιβεβαίωση ότι δεν δέχθηκε ποτέ συμβιβασμούς.»

Gabriele Del Grande, Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας, που φυλακίστηκε στην Τουρκία

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.