ΝΤΑΒΟΣ: Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2020, 17:24Εκτύπωση

Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που παρευρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πρέπει να μετασχηματίσουν το οικονομικό μας σύστημα μακρυά από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να αποφευχθεί το κλιματικό χάος, όπως δηλώνουν σε κοινή δήλωση η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και κεντρικές περιβαλλοντικές και εργατικές οργανώσεις και οργανώσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι ηγέτες ακτιβιστές/ριες ζητούν από κάθε κυβερνήτη και επιχειρηματικό ηγέτη που παρευρίσκεται στο Νταβός να δηλώσει μια κλιματική επείγουσα ανάγκη εντός της σφαίρας επιρροής του και να τερματίσει τη χρήση και την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ανακατανέμουν τις επιδοτήσεις των καυσίμων προς εκείνες που λειτουργούν για την κοινωνική προστασία και την ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται υπεύθυνα, και να ορίσουν μια ουσιαστική τιμή στις εκπομπές ώστε να υποχρεώσουν τις ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώσουν.

«Η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα είναι το καίριο ζήτημα στο Νταβός. Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δικαιώματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε νερό, τροφή και υγεία. Οι ηγέτες στο Νταβός μπορούν να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή μπορούν να υποστηρίξουν τα ορυκτά καύσιμα - δεν μπορούν να κάνουν και τα δύο,» δήλωσε η Clare Algar, Ανώτατη Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ερευνητικής Συνηγορίας και Πολιτικής.

Υπάρχουν ακόμα τρόποι για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, αλλά αυτό θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και την κοινωνία των πολιτών να αναλάβουν ταχεία δράση.

Clare Algar, Ανώτατη Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ερευνητικής Συνηγορίας και Πολιτικής

«Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 ° C, πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ οι παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2030 και να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μέχρι το 2050, αλλά ο στόχος αυτός σταδιακά απομακρύνεται. Το Νταβός συγκεντρώνει τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη και χρειαζόμαστε επειγόντως να δείξουν ότι είναι με την πλευρά της ανθρωπότητας, ξεκινώντας από την επίσημη διακήρυξη μιας κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Οι αληθινοί ηγέτες δεν νίπτουν τας χείρας τους - ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.»

Η κοινή δήλωση καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα θα είναι δίκαιη και θα προωθεί τα δικαιώματα των μειονοτικών κοινοτήτων. Καλεί τις εταιρείες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού, της αποκάλυψης και της αντιμετώπισης των αρνητικών τους επιπτώσεων. Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι εταιρείες πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ακτιβιστών/ριών, που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, δηλαδή την ελευθερία έκφρασης, συνάθροισης και ειρηνικής συνέλευσης.

Δείτε εδώ την κοινή δήλωση για την κλιματική έκτακτη ανάγκη των οργανώσεων Oxfam International, Amnesty International, Civicus, Global Call to Action Against Poverty, Greenpeace International, 350.org, ITUC, Global Witness, BridgingVentures, Business and Human Rights Resource Center.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.