ΛΙΒΑΝΟΣ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020, 11:28Εκτύπωση

Οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, χρησιμοποίησαν υπερβολική και παράνομη δύναμη κατά των διαδηλωτών/ριών τις νύχτες της 14ης και 15ης Ιανουαρίου, υποβάλλοντας δεκάδες διαδηλωτές/ριες σε βάναυσους ξυλοδαρμούς και πραγματοποιώντας κύματα αυθαίρετων συλλήψεων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών/ριών μετά από δύο νύχτες συγκρούσεων με μια μειοψηφία διαδηλωτών/ριών. Ο Lynn Maalouf, διευθυντής έρευνας της Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Αυτό που είδαμε τις τελευταίες δυο μέρες είναι μια ανησυχητική επίθεση στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης. Οι δυνάμεις ασφαλείας χτύπησαν βίαια τους διαδηλωτές/ριες, τους/τις έσυραν στον δρόμο προς το αστυνομικό τμήμα, τους/τις κακοποίησαν λεκτικά και σωματικά ͘ έριξαν επίσης σημαντικές ποσότητες δακρυγόνου σε κατοικημένες περιοχές.

Έχουν περάσει πάνω από 90 ημέρες από την έναρξη των κατεξοχήν ειρηνικών διαμαρτυριών στο πλαίσιο της κατάφωρης αποτυχίας των λιβανικών αρχών να αντιμετωπίσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών/ριών και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. 
Lunn Maaloof

Πράξεις μιας μειοψηφίας διαδηλωτών/ριών που βανδάλισαν τις τράπεζες ή πέταξαν πέτρες δεν δικαιολογεί ποτέ τέτοια υπερβολική χρήση βίας και σαρωτικές συλλήψεις από την αστυνομία. Ανησυχούμε επίσης που, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε τουλάχιστον οκτώ φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες/ριες, απειλώντας και ξυλοκοπώντας τους, καθώς και καταστρέφοντας τον εξοπλισμό τους.

Καλούμε τις αρχές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση υπερβολικής βίας, να απελευθερώσουν αμέσως όποιον και όποια έχει κρατηθεί για ειρηνική διαμαρτυρία και να καταστήσει υπόλογους όσους προέβησαν σε χρήση αυθαίρετης ή καταχρηστικής δύναμης, με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο».

 

Lynn Maaloof

 

Έχουν περάσει πάνω από 90 ημέρες από την έναρξη των κατεξοχήν ειρηνικών διαμαρτυριών στο πλαίσιο της κατάφωρης αποτυχίας των λιβανικών αρχών να αντιμετωπίσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών/ριών και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Καλούμε τις αρχές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση υπερβολικής βίας, να απελευθερώσουν αμέσως όποιον και όποια έχει κρατηθεί για ειρηνική διαμαρτυρία και να καταστήσει υπόλογους όσους προέβησαν σε χρήση αυθαίρετης ή καταχρηστικής δύναμης, με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο».

Η επιτροπή δικηγόρων για την υπεράσπιση διαδηλωτών/ριών στο Λίβανο εκτιμά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει μέχρι και 100 άτομα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών (κάτω των 18 ετών) από την Τρίτη το βράδυ.

Ο λιβανικός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι 47 άτομα τραυματίστηκαν την Τετάρτη το βράδυ, 37 από τα οποία μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Η πρόσφατη κλιμάκωση πραγματοποιήθηκε καθώς οι διαδηλωτές/ριες κάλεςσαν σε μια «Εβδομάδα Οργής», ως αντίδραση στην εντεινόμενη οικονομική κρίση και την αδυναμία των αρχών να λάβουν οποιαδήποτε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Ένα κύμα εθνικών διαμαρτυριών ξέσπασε στις 17 Οκτωβρίου 2019 ενάντια στην κυρίαρχη τάξη, που κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τον Λίβανο στη χειρότερη οικονομική κρίση του μετά την ένοπλη σύγκρουση του 1975-1990.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.