Η ΕΕ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020, 12:01Εκτύπωση

Η ΕΕ παρεμβαίνει για τον τερματισμό των παραβιάσεων ενάντια στους Πολωνούς δικαστές

 

Με αφορμή τα νέα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει προσωρινά μέτρα για να σταματήσει το δρακόντειο πειθαρχικό καθεστώς που απειλεί την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας της Πολωνίας, η Eve Geddie, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, είπε:

 

 Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η πολωνική δικαστική εξουσία είναι απίστευτα σοβαρή. Η ευρωπαϊκή παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η συνεχιζόμενη επίθεση της πολωνικής κυβέρνησης στους δικαστές και τους εισαγγελείς που μιλούν ανοιχτά κατά της καταστολής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.

 

 «Το περασμένο Σάββατο, δικαστές και δικηγόροι από όλη την Ευρώπη πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρσοβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αξιοσημείωτες επιθέσεις κατά της δικαστικής εξουσίας στην Πολωνία. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Πολωνούς νομοθέτες να απορρίψουν την πρόταση που προκάλεσε τη διαμαρτυρία. Εάν εγκριθεί, η πρόταση αυτή θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα δικαιώματα των δικαστών στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι και θα υπονομεύσει περαιτέρω την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας της Πολωνίας, θέτοντας σε κίνδυνο το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει προσωρινά μέτρα κατά της Πολωνίας ενόψει των εξελισσόμενων διαδικασιών για την κατάχρηση πειθαρχικών διαδικασιών κατά των δικαστών. Η Επιτροπή είχε παραπέμψει την υπόθεση αυτή στο Δικαστήριο το Οκτώβριο του 2019.

Αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να καλέσει το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσουν με πιο επείγοντα τρόπο για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην Πολωνία, καθώς η κατάσταση και στις δύο χώρες συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Η πολωνική Γερουσία συζητά αυτή την εβδομάδα την έγκριση του τελευταίου νόμου, που προτάθηκε τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή. Εάν απορριφθεί, η κατώτερη Βουλή του Πολωνικού Κοινοβουλίου (Sejm) αναμένεται να ψηφίσει και πάλι επί αυτού την επόμενη εβδομάδα.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.