ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ», ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020, 14:53Εκτύπωση

Οι ακτιβιστές/ριες καλωσορίζουμε μια «ιστορική ημέρα» για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς για πρώτη φορά τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να  παντρευτούν.

Από σήμερα, τα ζευγάρια θα μπορούν να κοινοποιήσουν την πρόθεσή τους να κάνουν πολιτικό γάμο για ομόφυλα άτομα στο General Register Office της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ατόμων αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις 10 Φεβρουαρίου, μετά τη συμπλήρωση της ελάχιστης προθεσμίας των 28 ημερών. Οι αλλαγές έρχονται ως συνέχεια του Νόμου 2019 της Βόρειας Ιρλανδίας (Executive Formation κ.λπ.), ο οποίος έλαβε τη βασιλική έγκριση στις 24 Ιουλίου 2019.

Ο Patrick Corrigan, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην επιτυχημένη εκστρατεία, δήλωσε:

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Ιρλανδία.

 

Για πολύ καιρό, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έτσι, σήμερα είναι μια απίστευτη στιγμή για τα ομόφυλα ζευγάρια, που μπορούν επιτέλους να παντρευτούν και να έχουν τις σχέσεις τους αναγνωρισμένες ως ίσες.

Patrick Corrigan, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Ιρλανδία

 

«Η σημερινή μέρα, και οι γάμοι που θα ακολουθήσουν τον επόμενο μήνα, σηματοδοτούν το αποκορύφωμα των χρόνων εκστρατείας και ευχαριστούμε τους συναδέλφους μας στη συμμαχία Love Equality και κάθε υποστηρικτή/ρια που βοήθησε να γίνει πραγματικότητα αυτή η μέρα. Αυτό περιλαμβάνει την πλειοψηφία των μελών της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας που υποστήριξαν την εκστρατεία, τους υποστηρικτές/ριες μας στο Westminster, όπως ο βουλευτής Conor McGinn και ο Λόρδος Robert Hayward, καθώς και τις τεράστιες πλειοψηφίες και των δύο κοινοβουλίων που ψήφισαν για τη νομική αυτή αλλαγή.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους Υπουργούς του NIO, ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών Julian Smith, τον Λόρδο Ian Duncan, και τους/τις υπαλλήλους τους, οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί μας για την εφαρμογή του νόμου μέσα σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Ελλείψει αποκεντρωμένης κυβέρνησης, πήγαμε την εκστρατεία μας στο Westminster και κερδίσαμε τα ίσα δικαιώματα εκεί. Τώρα με την αποκατάσταση της αποκέντρωσης, η νέα εκτελεστική εξουσία στο Stormont πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη και πρόθυμη να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων όσων ζουν εδώ.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.