ΗΠΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ, ΣΤΗ 18Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020, 15:56Εκτύπωση

Αυτό το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, στην 18η επέτειο από τη δημιουργία του κέντρου κράτησης  στον Κόλπο του Γκουαντάναμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Διεθνής Αμνηστία και πληθώρα άλλων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα καλέσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να κλείσει τη φυλακή και να βάλει ένα τέλος στις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Τρεις πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν υπό την επίβλεψή τους το Γκουαντάναμο κατά τη διάρκεια της επαίσχυντης ύπαρξής του τα τελευταία 18 χρόνια, και συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό, καθώς άνθρωποι που ποτέ δε τους δόθηκε δικαίωμα να προσφύγουν σε δίκη βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση. Αυτοί οι άνθρωποι μεγαλώνουν και αντιμετωπίζουν την προοπτική να παραμείνουν εκεί μέσα μέχρι το τέλος της ζωής τους, και να πεθάνουν μακριά από τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία έχουν να αντικρύσουν εδώ και χρόνια», όπως δήλωσε η Daphne Eviatar, διευθύντρια του προγράμματος «Ασφάλεια με Ανθρώπινα Δικαιώματα» της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ. «Έχει περάσει προ πολλού η στιγμή όπου πρέπει να κλείσει το Γκουαντάναμο οριστικά, και όσοι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί εδώ και καιρό, να μεταφερθούν σε χώρες που έχουν συμφωνήσει να τους δεχτούν.»

Κατά τη διάρκεια της δράσης στην Ουάσιγκτον, οι ακτιβιστές/τριες θα φορούν πορτοκαλί φόρμες και μαύρες κουκούλες, συμβολίζοντας τους χιλιάδες κρατούμενους που έχουν φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο. Μια νεκρώσιμη ακολουθία θα ξεκινήσει από τον Λευκό Οίκο και θα καταλήξει στο ξενοδοχείο Τραμπ, με τους διοργανωτές/ριες να μεταφέρουν 9 φέρετρα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα 9 άτομα που πέθαναν στη φυλακή.

Στο Γκουαντάναμο, αυτή τη στιγμή κρατούνται 40 άτομα: όλοι μουσουλμάνοι άντρες, και οι περισσότεροι έχουν βασανιστεί μέσα στο κέντρο κράτησης. Πολλοί κρατούμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας της μακροχρόνιας κράτησης, των περιστατικών βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης. Κάποιοι ακόμα κρατούνται, παρόλο που εδώ και χρόνια έχει ληφθεί απόφαση απελευθέρωσης. Συμπεριλαμβάνεται ο Toffiq al-Bihani, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και οχτώ χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί. Το τμήμα των ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστίας, που εδώ και καιρό αγωνίζεται για την απελευθέρωση του, θα διανείμει κάρτες με την υπόθεση του,  που έπειτα θα σταλούν στο Υπουργείο Άμυνας. Η φυλακή θα παραμείνει ανοιχτή επ’ αόριστον, σύμφωνα με την εκτελεστική διαταγή που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στη δράση: Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ, Witness Against Torture, Defending Rights & Dissent, Center for Constitutional Rights, CAIR, September 11th Families for Peaceful Tomorrows, the World Can’t Wait, CODEPINK: Women for Peace, National Religious Campaign Against Torture, Close Guantanamo, Tsuru for Solidarity, και Justice for Muslims Collective.

Δικαιοσύνη Τώρα/ Κλείσιμο του Γκουαντάναμο και τέλος στα Βασανιστήρια!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.