ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ KHASHOGGI ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2020, 12:59Εκτύπωση

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας που καταδίκασε πέντε ανθρώπους σε θάνατο και τρεις σε φυλάκιση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, ο Lynn Maalouf, Διευθυντής ‘Ερευνας Μέσης Ανατολής της Διεθνούς, δήλωσε:

«Αυτή η ετυμηγορία συνιστά συγκάλυψη που δεν οδηγεί ούτε στη δικαιοσύνη ούτε στην αλήθεια για τον Jamal Khashoggi και τους αγαπημένους του ανθρώπους. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό και για ανεξάρτητους παρατηρητές/ριες, χωρίς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας.»

«Η ετυμηγορία αποτυγχάνει να απαγγείλει κατηγορίες στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τη συμμετοχή τους σε αυτό το ολέθριο έγκλημα ή να διευκρινίσει το που βρίσκεται η σωρός του Jamal Khashoggi.

«Τα δικαστήρια της Σαουδικής Αραβίας αρνούνται κατηγορηματικά στους κατηγορούμενους να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και καταδικάζουν ανθρώπους σε θάνατο μετά από εξαιρετικά άδικες δίκες. Δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και ελλείψει ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, μόνο μια διεθνής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα μπορεί να οδηγήσει στη δικαιοσύνη την υπόθεση του Jamal Khashoggi.»

Ιστορικό

Τα ευρήματα της δημόσιας εισαγγελίας σχετικά με τη δολοφονία του Jamal Khashoggi στις 2 Οκτωβρίου 2018 δημοσιεύτηκαν στο τέλος του Δεκέμβρη από την Σαουδική Υπηρεσία Τύπου. Η δίκη ενέπλεξε 31 άτομα, από τους οποίους/ες 11 κατηγορήθηκαν και οκτώ καταδικάστηκαν. Πέντε καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου στο Ριάντ. Η ετυμηγορία υπόκειται σε έφεση.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που εξέδωσε η Ειδική Εισηγήτρια για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, Agnes Callamard, τον Ιούνιο του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Jamal Khashoggi υπήρξε θύμα «εξωδικαστικής δολοφονίας για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με το δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Η Σαουδική Αραβία δεν συνεργάστηκε με την ειδική εισηγήτρια Callamard κατά τη διάρκεια της έρευνάς της.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.