ΙΝΔΙΑ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΧΙ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΟΧΛΟ ΝΑ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2020, 13:37Εκτύπωση

Με αφορμή την επίθεση όχλου κουκουλοφόρων σε τουλάχιστον 26 φοιτητές/ριες και καθηγητές/ριες στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU), ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ινδίας, Avinash Kumar, δήλωσε:

«Η βία που εξαπολύθηκε στους φοιτητές/ριες μέσα στην πανεπιστημιούπολη JNU είναι σοκαριστική. Το γεγονός ότι η αστυνομία του Δελχί ανέχθηκε μια τέτοια βίαιη επίθεση, η οποία οδήγησε σε σοβαρούς τραυματισμούς είναι ακόμη πιο σοκαριστικό και δείχνει μια ντροπιαστική παραβίαση των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση. Πρέπει να σημ,ειωθεί ότι είναι ανησυχητική η ευκολία με την οποία ο όχλος εισήλθε σε έναν «ασφαλή» πανεπιστημιακό χώρο και μπόρεσε να εξαπολύσει τέτοια βία. Διάφορα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, καθώς και φοιτητές/ριες, ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία ήταν μάρτυρας στην επίθεση και αρνήθηκε να ελέγξει και να συλλάβει τον όχλο. Υποστήριξαν επίσης ότι αποκλείστηκε η είσοδος στην πανεπιστημιούπολη στα ασθενοφόρα.»

Το γεγονός ότι η αστυνομία του Δελχί ανέχθηκε μια τέτοια βίαιη επίθεση, η οποία οδήγησε σε σοβαρούς τραυματισμούς είναι ακόμη πιο σοκαριστικό και δείχνει μια ντροπιαστική παραβίαση των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση.

 

«Είτε πρόκειται για το Πανεπιστήμιο JNU είτε για το Πανεπιστήμιο Jamia Millia, η αστυνομία του Δελχί έχει επανειλημμένα αποτύχει να προστατεύσει τους φοιτητές/ριες, καθώς διαδηλώνουν ειρηνικά ενάντια στον νόμο περί τροποποίησης της ιθαγένειας. Οι αρχές απέτυχαν στο καθήκον τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια των φοιτητών/ριων, σηματοδοτώντας μια επαίσχυντη συνενοχή των κρατικών μηχανισμών. Επιπλέον, η συνεχής δαιμονοποίηση των φοιτητών/ριων από την κυβέρνηση της Ινδίας εξακολουθεί να αυξάνει την ευαλωτότητά τους απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις και επιφέρει την ατιμωρησία των επιτιθέμενων. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, και πρέπει να ιδωθεί μέσα στο ευρύτερο μοτίβο των αποτροπών, καθώς οι μαζικές διαμαρτυρίες συνεχίζονται αμείωτες σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να ακούει τους πολίτες της.»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, ένας όχλος κουκουλοφόρων πολιόρκησε το κεντρικό πανεπιστήμιο για περισσότερο από δύο ώρες, τραυματίζοντας πάνω από 24 φοιτητές/ριες και την καθηγήτρια Sucharita Sen μαζί με άλλους καθηγητές/ριες του πανεπιστημίου. Η επίθεση έγινε μετά από μια πορεία ειρήνης που διεξήχθη από το Σωματείο των Καθηγητών/ριών στο πανεπιστήμιο. Μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβάνεται η πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών/ριών του JNU, Aishe Ghosh, την οποία άφησαν να αιμορραγεί. Ο όχλος φέρεται να ήταν οπλισμένος με ράβδους και βαριοπούλες, καθώς εκφόβιζε τους φοιτητές/ριες καταστρέφοντας την ιδιοκτησία της πανεπιστημιούπολης, εισερχόμενος σε δωμάτια-ξενώνες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Kill the Leftists» (Σκοτώστε τους Αριστερούς/ες), «Kill the Anti-Nationals» (Σκοτώστε τους Αντεθνικούς/ες) και «Desh ke Gaddaron ko, goli maaron saalon ko» (Οι προδότες πρέπει να σκοτωθούν). Ενώ καταχωρήθηκε μια πρώτη αναφορά από την αστυνομία ενάντια στους επιτιθέμενους, μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις από την αστυνομία του Δελχί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.