Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019, 12:36Εκτύπωση

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Διεθνής Αμνηστία βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει ότι μετά από ιατρική συμβουλή, ο Kumi Naidoo, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τη θέση του για λόγους υγείας. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από το Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο και θα παραδώσει τις ευθύνες του στις 5 Δεκεμβρίου.

«Από καιρό θεωρούσα τη Διεθνή Αμνηστία ως μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες παρακαταθήκες της ανθρωπότητας και με βαριά καρδιά έχω λάβει την απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση μου. Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο οργανισμός χρειάζεται έναν Γενικό Γραμματέα που αγωνίζεται και μπορεί να δει μέσα από τη θέση ευθύνης του ότι, αυτός ο ρόλος, αυτός ο θεσμός και η αποστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθολικά, αξίζουν», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Από καιρό θεωρούσα τη Διεθνή Αμνηστία ως μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες παρακαταθήκες της ανθρωπότητας και με βαριά καρδιά έχω λάβει την απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση μου. Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο οργανισμός χρειάζεται έναν Γενικό Γραμματέα που αγωνίζεται και μπορεί να δει μέσα από τη θέση ευθύνης του ότι, αυτός ο ρόλος, αυτός ο θεσμός και η αποστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθολικά, αξίζουν.
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Ήταν ένα τεράστιο προνόμιο να συνεργαστώ με το εξαιρετικό και αφοσιωμένο προσωπικό και τους εθελοντές μας στη Γενική Γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και με τα Τμήματα μας. Έχω εμπνευστεί από το σημαντικό και θαρραλέο έργο που κάνει το κίνημά μας. Ωστόσο, λόγω της υγείας μου, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να πάρω αυτή τη δυσάρεστη απόφαση και να παραιτηθώ. Πρέπει να ανακτήσω την υγεία μου και να βρω έναν πιο βιώσιμο τρόπο να συνεχίσω να συνεισφέρω στον αγώνα για δικαιοσύνη στο μέλλον».

Ο Kumi έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει μετά από ιατρική συμβουλή και κατόπιν της επιδείνωσης της προϋπάρχουσας κατάστασής της υγείας του που χειροτέρευσε κατά τους τελευταίους μήνες.

Το Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Αμνηστίας αποδέχθηκε την παραίτησή του και ο Kumi θα παραδώσει τα καθήκοντά του στην Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα, Julie Verhaar, με άμεση ισχύ. Θα αναλάβει τώρα το ρόλο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα έως ότου προσληφθεί ένας/μία αντικαταστάτης/ρια.

«Απρόθυμα, αλλά με βαθιά κατανόηση, γίνεται η αποδοχή της παραίτησης του Kumi. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Γραμματέας, έχει δείξει χαρακτηριστικά αληθινού ηγέτη που μας βοηθά να διαμορφώσουμε την επόμενη παγκόσμια στρατηγική μας και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Sarah Beamish, Πρόεδρος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Kumi σκοπεύει να υπηρετήσει αρκετές από τις δεσμεύσεις υπό την ιδιότητα του εξερχόμενου Γενικού Γραμματέα μέχρι τον Δεκέμβριο, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του. Είναι αποφασισμένος ώστε να υπάρξει μια προσεκτική σταδιακή μετάβαση - και θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο, όταν θα ξεκινήσει η περίοδος αναρρωτικής άδειας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.