ΑΛΓΕΡΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2019, 13:34Εκτύπωση

Οι αρχές της Αλγερίας κλιμακώνουν την καταστολή στις διαδηλώσεις πριν τις εκλογές, διεξάγοντας κύματα αυθαίρετων συλλήψεων, διαλύοντας με τη βία ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στις προεδρικές εκλογές και διώκοντας και φυλακίζοντας δεκάδες ειρηνικούς ακτιβιστές/ριες τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου, αλλά βρίσκουν ευρέως απέναντί τους, τους διαδηλωτές/ριες σε ολόκληρη την Αλγερία, κυρίως από το κίνημα διαμαρτυρίας Hirak.

Ένα κύμα συλλήψεων που στοχοποιούσε διαδηλωτές/ριες και ξεκίνησε το Σεπτέμβριο έχει εντατικοποιηθεί, καθώς η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές ξεκινούσε στις 17 Νοεμβρίου.

«Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, οι αρχές της Αλγερίας έχουν εντείνει την επίθεσή τους στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης - δείχνοντας ότι έχουν μικρή ανεκτικότητα για τους Αλγερινούς/ες που ζητούν αλλαγή στο σύστημα,» δήλωσε η διευθύντρια Heba Morayef, Διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία.

«Εκατομμύρια Αλγερινοί/ες έδειξαν, μέσω των διαρκών εβδομαδιαίων διαδηλώσεών τους τους τελευταίους 10 μήνες, ότι πιστεύουν στην ειρηνική διαδήλωση ως συλλογικό τρόπο για να ζητήσουν την αλλαγή. Αντί να επιτίθενται σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ριες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτίθενται στις προεδρικές εκλογές - οι αρχές της Αλγερίας θα πρέπει να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των Αλγερινών να διαδηλώνουν ειρηνικά και να εκφράζονται ελεύθερα.»

Εκατομμύρια Αλγερινοί/ες έδειξαν, μέσω των διαρκών εβδομαδιαίων διαδηλώσεών τους τους τελευταίους 10 μήνες, ότι πιστεύουν στην ειρηνική διαδήλωση ως συλλογικό τρόπο για να ζητήσουν την αλλαγή. Αντί να επιτίθενται σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ριες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτίθενται στις προεδρικές εκλογές - οι αρχές της Αλγερίας θα πρέπει να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των Αλγερινών να διαδηλώνουν ειρηνικά και να εκφράζονται ελεύθερα.
Heba Morayef

Καταστολή των διαδηλωτών/ριων που είναι ενάντια στις εκλογές

Οι συλλήψεις άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, με τουλάχιστον 300 άτομα να συλλαμβάνονται από τα κύματα συλλήψεων μεταξύ 17 και 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους δικηγόρους ανθρώπινων δικαιωμάτων και την Αλγερινή Ένωση για την Προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (LADDH, Ligue Algerienne de Defense des Droits de l'Homme).

Η αρνητική ρητορική εναντίον όσως αντιτίθενται στις προεδρικές εκλογές έχει επίσης ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Στις 17 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 37 ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες που αντιτίθονταν στις προεδρικές εκλογές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα που διεξήγαγε ο Ali Benflis, ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία, στο Tlemcen της δυτικής Αλγερίας. Τέσσερις διαδηλωτές/ριες καταδικάστηκαν για «υποκίνηση άοπλης συγκέντρωσης» και έλαβαν ποινές φυλάκισης 18 μηνών και άλλοι/ες 14 έλαβαν ποινές φυλάκισης διάρκειας δύο μηνών.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης στο Αλγέρι στις 20 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια νυχτερινής διαδήλωσης κατά των εκλογών, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Κρατούμενων (CNLD). Οι περισσότεροι/ες απελευθερώθηκαν αργότερα, αλλά οκτώ κατηγορήθηκαν ότι «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια» και «υποκινούν άοπλη συγκέντρωση» και παραμένουν σε προδικαστική κράτηση. Άλλοι/ες 21 απελευθερώθηκαν, αλλά πρέπει να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο στις 6 Ιανουαρίου, με κατηγορίες όπως «υποκίνηση άοπλης συγκέντρωσης», «πολιτική ανυπακοή» και «βλάβη εθνικής ασφάλειας».

Ο Halim Feddal, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτής της Εθνικής Αλγερινής Ένωσης κατά της Διαφθοράς, συνελήφθη αυθαίρετα στις 17 Νοεμβρίου, καθώς έφευγε από μια ειρηνική διαδήλωση εναντίον των εκλογών στο Chlef. Παραμένει σε προδικαστική κράτηση.

Άλλες συλλήψεις ανθρώπων που είναι αντίθετοι στις προεκλογικές εκστρατείες πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ouargla, Boumerdes, Annaba και αλλού, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών αγώνων των υποψηφίων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης καταγράψει τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων. Δικηγόροι του Chems Eddine Brahim Lalami, ενός ακτιβιστή από το Bordj Bou Arréridj, που συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου, δήλωσαν ότι είδαν μώλωπες στο πρόσωπο και το χέρι του και ότι δεν μπορούσε να σηκωθεί, υποδεικνύοντας ότι τον είχαν ξυλοκοπήσει. Έχει κρατηθεί σε απομόνωση μετά τη σύλληψή του εν αναμονή της δίκης και βρίσκεται επί του παρόντος σε απεργία πείνας. Ένας άλλος ειρηνικός πολιτικός ακτιβιστής, ο Sofiane Babaci χτυπήθηκε κατά τη σύλληψή του στις 26 Νοεμβρίου στο Boumerdes σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του. Ο Younes Redjal, ένας διαδηλωτής που συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Oran την ίδια μέρα, είχε μώλωπες στο χέρι του και ήταν σχεδόν αναίσθητος όταν βρέθηκε από τα μέλη του LADDH σε αστυνομικό τμήμα. Ο Redjal δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι χτυπήθηκε κατά τη σύλληψή του.

Κύμα συλλήψεων ενάντια στο κίνημα διαμαρτυρίας του Hirak

Από το Σεπτέμβριο και μετά, οι αρχές έχουν επίσης εντείνει τις αυθαίρετες συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών/ριων από το κίνημα Hirak οι οποίοι/ες πραγματοποιούν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις κάθε Παρασκευή από τις 22 Φεβρουαρίου. Στις 22 Νοεμβρίου, δεκάδες κρατήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν, με συνοπτικές διαδικασίες, ήταν ο Kaddour Chouicha, μέλος του LADDH. Την ίδια μέρα στο Αλγέρι, δύο ακτιβιστές από το Rally Action Youth (Le Rassemblement jeunesse - RAJ) συνελήφθησαν στα γραφεία τους μετά την επιστροφή τους από διαδήλωση. Έχουν κατηγορηθεί ότι «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια» και «υποκινούν άοπλες συγκεντρώσεις».

Οι δυνάμεις ασφαλείας διέσπασαν επίσης βίαια μια συγκέντρωση μητέρων κρατουμένων του Hirak στο Αλγέρι στις 28 Νοεμβρίου.

Στις 29 Νοεμβρίου συνελήφθησαν τουλάχιστον 25 ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Αλγέρι. Τουλάχιστον τρεις από αυτούς/ές παραμένουν σε προφυλάκιση.

«Η έκφραση αντίθεσης στις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές της Αλγερίας ή η κριτική προς τις αρχές δεν είναι έγκλημα. Οι αρχές της Αλγερίας πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους/ες όσους/ες κρατούνται αποκλειστικά για την ειρηνική άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία έκφρασης ή συνάθροισης,» δήλωσε η Heba Morayef.

Η έκφραση αντίθεσης στις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές της Αλγερίας ή η κριτική προς τις αρχές δεν είναι έγκλημα. Οι αρχές της Αλγερίας πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους/ες όσους/ες κρατούνται αποκλειστικά για την ειρηνική άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία έκφρασης ή συνάθροισης.
Heba Morayef

Όροι φυλάκισης για ειρηνικούς ακτιβιστές/ριες

Τουλάχιστον 28 ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες καταδικάστηκαν απλώς επειδή μετέφεραν ή βρέθηκαν να έχουν τη σημαία της κοινότητας Amazigh στην κατοχή τους.

Στις 11 Νοεμβρίου, 22 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, συμπεριλαμβανομένης ποινής αναστολής έξι μηνών και πρόστιμου ύψους 30.000 DZD. Στις 12 Νοεμβρίου, έξι ακόμη άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας ποινής αναστολής έξι μηνών. Σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση στις ποινές.

«Η χρήση ποινών φυλάκισης για την τιμωρία διαδηλωτών/ριων απλώς και μόνο επειδή έχουν σημαία στην κατοχή τους είναι εξωφρενική, και παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Αλγερίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές οι σκληρές ποινές είναι μια επικίνδυνη ένδειξη της μισαλλοδοξίας ενάντια στην ειρηνική διαφωνία από τις αρχές της Αλγερίας,» δήλωσε ο Heba Morayef.

Εκτός από τη στοχοποίηση ειρηνικών διαδηλωτών, οι αρχές της Αλγερίας έχουν επίσης εντείνει την παρενόχληση δημοσιογράφων - με τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφους να έχουν συλληφθεί από τις 28 Νοεμβρίου στο Αλγέρι. Τέσσερις απελευθερώθηκαν λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους. Ένας δημοσιογράφος δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο εξοπλισμός τους κατασχέθηκε και απειλούνταν να κατηγορηθούν για «προσβολή» δημόσιων αξιωματούχων εάν δεν συμφωνούσαν να υπογράψουν την έκθεση ανάκρισης.

Στις 26 Νοεμβρίου, ο CNLD ανέφερε ότι ο καλλιτέχνης Abdelhamid Amine, γνωστός ως Nime, συνελήφθη στο Oran κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο χώρο εργασίας του, αφού τα σατιρικά του σχέδια, που απεικονίζουν τους προεδρικούς υποψηφίους, τον αρχηγό του στρατού και τον πρώην πρόεδρο της χώρας, είχαν εξαπλωθεί ευρέως στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή κρατείται, αναμένοντας τη δίκη του.

«Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίσει παρενόχληση, εκφοβισμό ή σύλληψη για την κάλυψη διαδηλώσεων ή για την κριτική προς τους εκλογικούς υποψηφίους,» δήλωσε η Hassina Oussedik,, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Αλγερίας.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.