ΙΡΑΝ: ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 208

Δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019, 11:27Εκτύπωση

Ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρείται ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου αυξήθηκε στους τουλάχιστον 208, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, βάσει αξιόπιστων αναφορών που έλαβε η οργάνωση. Ο πραγματικός αριθμός πιθανόν να είναι υψηλότερος.

Δεκάδες από τους θανάτους έχουν καταγραφεί στην πόλη Shahriar στην επαρχία της Τεχεράνης - μια από τις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων.

«Αυτά τα ανησυχητικά ποσοστά θανάτων αποτελούν περαιτέρω ένδειξη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν προχώρησαν σε μια τρομακτική δολοφονική μανία, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 208 νεκρούς σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Αυτά τα συγκλονιστικά ποσοστά θανάτων δείχνουν την επαίσχυντη αγνόηση της ανθρώπινης ζωής από τις ιρανικές αρχές,» δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Συνηγορίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία.

Οι υπεύθυνοι/ες για αυτή την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Δεδομένου ότι οι αρχές του Ιράν έχουν δείξει προηγουμένως ότι δεν επιθυμούν να διεξάγουν ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για παράνομες δολοφονίες και άλλες μορφές αυθαίρετης χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στη διασφάλιση της λογοδοσίας.
Philip Luther

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία, οι οικογένειες των θυμάτων έχουν δεχθεί απειλές και έχουν λάβει προειδοποιήσεις να μην μιλήσουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε να διεξάγουν τελετές κηδείας για τους αγαπημένους τους. Ορισμένες οικογένειες αναγκάζονται επίσης να καταβάλλουν αποζημιώσεις για να τους επιστραφούν τα σώματα των αγαπημένων τους.

Εκτεταμένα βίντεο που έχουν ελεγχθεί και αναλυθεί από το Ψηφιακό Σώμα Επαλήθευσης της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν άοπλους διαδηλωτές.

Η Διεθνής Αμνηστία συνέταξε τον αριθμό των θανάτων από αναφορές των οποίων την αξιοπιστία έχει διαπιστώσει με συνεντεύξεις σε μια σειρά πηγών μέσα και έξω από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων συγγενών των θυμάτων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών/ριων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συμμετέχουν στη συλλογή των πληροφοριών. Στη συνέχεια διερεύνησε τις πληροφορίες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.