ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΔΙΚΗ ΠΕΡΙ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2019, 13:13Εκτύπωση

• Η σύνοψη της εισαγγελίας αναμένεται μετά από περισσότερα από δύο χρόνια

• Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας θα παρευρεθεί στη δίκη του πρώην προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας και της πρώην διευθύντριας της οργάνωσης

Πάνω από δύο χρόνια μετά την πρώτη τους κράτηση, ο επίτιμος πρόεδρος, η πρώην διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλοι/ες εννέα υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να αθωωθούν για τις παράλογες κατηγορίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία πριν από την ακρόαση της επόμενης δίκης που θα συνεχιστεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Taner Kılıç, Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, βρίσκεται σε δίκη μαζί με την İdil Eser, πρώην διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας και άλλους/ες εννέα υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν γίνει γνωστοί/ες ως οι «10 της Κωνσταντινούπολης», υπό αβάσιμους ισχυρισμούς για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

«Μετά από μήνες στη φυλακή και χρόνια ενώπιον των δικαστηρίων, η εισαγγελία δεν προσκόμισε αξιόπιστα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις παράλογες κατηγορίες εναντίον του Taner και των 10 της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αντ' αυτού, οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον τους έχουν καταρρεύσει πλήρως κατά τη διάρκεια των εννέα ακροάσεων. Και όμως η απειλή της καταδίκης εξακολουθεί να κρέμεται πάνω τους.»

Ο Taner Kılıç πέρασε πάνω από 14 μήνες στη φυλακή πριν την απελευθέρωσή του με εγγύηση τον Αύγουστο του 2018. Οκτώ από τους 10 της Κωνσταντινούπολης πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες πίσω από τα κάγκελα προτού απελευθερωθούν με εγγύηση τον Οκτώβριο του 2017.

«Η γελοία αδικία που έχουν βιώσει οι συνάδελφοι και φίλοι μας για περισσότερα από δύο χρόνια είναι κοινή για εκατοντάδες υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, οι οποίοι/ες περνούν τις ημέρες τους είτε μαραζώνοντας στη φυλακή είτε ζώντας υπό διαρκή φόβο δίωξης,» δήλωσε ο Kumi Naidoo.

«Οι 10 της Κωνσταντινούπολης και ο Taner πρέπει να αθωωθούν και όλοι/ες όσοι/ες φυλακίζονται μόνο και μόνο επειδή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων.»

Η ακρόαση θα αρχίσει στις 07.00 π.μ. GMT (9.00 ώρα Ελλάδας), στις 27 Νοεμβρίου, στο Βαρύ Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αριθ. 35.

Μια διεθνής αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστίας από όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσει την ακρόαση στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων οι Kerry Moscogiuri, Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας Ηνωμένου Βασιλείου, John Peder Egenaes, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Νορβηγίας, Gaberiele Stein, Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γερμανίας.

Για ζωντανή μετάδοση από το δικαστήριο, ακολουθήστε: @MilenaBuyum @andrewegardner @KateAllenAI

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ποινική δίωξη απέτυχε να παράσχει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο ποινικού αδικήματος, πόσο μάλλον της «τρομοκρατίας», κατά τη διάρκεια περισσότερων από δύο ετών αυτής της δίωξης.

Τρεις από τους υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων που είναι δικηγόροι (Taner Kılıç Nalan Erkem και Şeyhmus Özbekli) θα μπορούσαν επίσης να χάσουν τις άδειες άσκησης της εργασίας τους, μετά από ενδεχόμενη καταδίκη για τρομοκρατική ενέργεια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.