ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΤΟΝ «ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΠΑΛΜΟ ΤΟΥ» ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019, 12:58Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία συμμετέχει στην πορεία στη Μπρατισλάβα στις 17.30 τοπική ώρα

Οι ακτιβιστές/ριες στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, τη Μπρατισλάβα, και στο Liptovský Mikuláš, διοργανώνουν σήμερα διαδηλώσεις εναντίον της νέας νομοθεσίας που θα υποχρεώνει τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση να υποβάλλονται σε υποχρεωτικό υπερηχογράφημα, να βλέπουν μια υπερηχογραφημένη απεικόνιση του εμβρύου και, όπου είναι τεχνικά εφικτό, να ακούν τον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό.

«Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μια σαφή και παρεμβατική προσπάθεια να υποβαθμιστούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών της Σλοβακίας. Εάν εγκριθεί, θα βλάψει την υγεία και την ευημερία των γυναικών, θα εμποδίσει την πρόσβασή τους σε ασφαλείς αμβλώσεις και θα παραβιάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Σλοβακίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Monica Costa Riba, ανώτερη Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες για την ασφαλή άμβλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για τις προτεινόμενες αλλαγές. Αντίθετα, φαίνεται ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν εμπόδια στην άμβλωση και καλούμε όλους τους βουλευτές να απορρίψουν αυτήν την οπισθοδρομική πρόταση.»

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα της 26ης Νοεμβρίου.

 

Ιστορικό

Η σημερινή πορεία θα λάβει χώρα στην πλατεία Ελευθερίας (Námestie slobody), στη Μπρατισλάβα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία επιδιώκει επίσης να απαγορεύσει τη «διαφήμιση» σχετικά με τις αμβλώσεις και να επιβάλει πρόστιμο έως και 66.400 ευρώ σε εκείνους/ες που την παραγγέλλουν ή τη διαδίδουν.

Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύθηκε μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από περισσότερες από 30 οργανώσεις καλώντας τους βουλευτές να σταματήσουν το νομοσχέδιο. https://bit.ly/2CV07GZ

Η διαδήλωση στο Liptovský Mikuláš διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Nebudeme Ticho

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.