ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΕΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019, 14:40Εκτύπωση

Μετά τις εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις στις μέχρι στιγμής διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια της αστυνομικής πολιορκίας στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας του Χονγκ Κονγκ Man-Kei Tam δήλωσε:

«Με την πολιορκία του Πολυτεχνείου και την εκτόξευση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ σε ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανάβει για άλλη μια φορά τις φλόγες της βίας, όταν θα έπρεπε να προσπαθεί να τις εκτονώσει.

Είναι ευθύνη της αστυνομίας να αποκλιμακώσει την κατάσταση αυτή, αλλά αντί να βοηθά τους τραυματίες διαδηλωτές/ριες που είναι παγιδευμένοι/ες στο Πολυτεχνείο, συλλαμβάνει παράνομα τους γιατρούς που προσπαθούν να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Η όλο και πιο βίαιη φύση των διαδηλώσεων του Χονγκ Κονγκ και οι τραυματισμοί που προκύπτουν, ως αποτέλεσμα, στους παρευρισκόμενους/ες και άλλους/ες είναι ανησυχητικοί, αλλά η βίαιη απάντηση της αστυνομίας στις κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες είναι η βασική αιτία αυτής της κλιμάκωσης. Η απειλή τους σήμερα ότι οι διαδηλωτές/ριες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πραγματικά πυρά είναι άλλη μία επιθετική κίνηση που αυξάνει τον κίνδυνο μιας τραγωδίας στους δρόμους.

Σε μια εποχή που το Χονγκ Κονγκ χρειάζεται κοινή λογική και ανθρωπιά από όσους βρίσκονται στην εξουσία, αντ’ αυτού δέχεται δακρυγόνα, ξυλοδαρμό και απειλές άσκησης θανάσιμης βίας».

Ιστορικό

Από την Κυριακή, η αστυνομία πολιορκεί την Πολυτεχνειούπολη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση. Έχει χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και κανόνια νερού, συμπεριλαμβανομένης και μιας προφανής προσπάθειας να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να διαφύγουν από τη σκηνή, ενώ οι διαδηλωτές/ριες ανταποδίδουν με βόμβες πετρελαίου.

Η Ένωση Φοιτητών Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές/ριες, εθελοντές/ριες γιατροί, δημοσιογράφοι και κοινωνικοί/ες λειτουργοί βρίσκονται ακόμα στην Πολυτεχνειούπολη, πολλοί/ες από τους οποίους/ες έχουν τραυματιστεί. Η αστυνομία έχει περικυκλώσει γιατρούς εθελοντές/ες και δημοσιογράφους που προσπαθούν να διαφύγουν από την Πολυτεχνειούπολη και, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέλαβαν περισσότερους από 100 ανθρώπους στην περιοχή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Facebook Live ότι διαδηλωτές/ριες που χρησιμοποιούν θανατηφόρα όπλα για να επιτεθούν σε αξιωματικούς θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πραγματικά πυρά σε απάντηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η αστυνομία έκτοτε προειδοποίησε για πυροβολισμούς.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την ανεξάρτητη και αποτελεσματική διερεύνηση της χρήσης βίας από την αστυνομία από την έναρξη των μεγάλων διαδηλώσεων κατά της Νομοσχεδίου ενάντια στην Έκδοση τον Απρίλιο. Αυτό οδήγησε στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία στην ειρηνική διαμαρτυρία στις 12 Ιουνίου και σε καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης σε όσους/ες ήταν υπό κράτηση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.