ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ AHMET ALTAN - ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΔΙΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019, 14:28Εκτύπωση

Μετά από την απόφαση του δικαστηρίου να συλλάβει εκ νέου τον συγγραφέα Ahmet Altan μόλις μία εβδομάδα μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, μετά από περισσότερα από τρία χρόνια προφυλάκισης, η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ευρώπης, Marie Struthers, δήλωσε:

«Είναι συγκλονιστικό να ακούμε ότι ο Ahmet Altan συλλαμβάνεται ξανά μετά την έφεση του εισαγγελέα κατά της απελευθέρωσής του.

Δικάστηκε, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε χωρίς το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο, αποκλειστικά λόγω των απόψεών του. 
Marie Struthers

«Ο Ahmet Altan δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα. Απελευθερώθηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά από ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου. Τα τρία χρόνια προφυλάκισης του είναι μία παρωδία δικαιοσύνης, όπως και η ποινή που του είχε επιβληθεί. Αυτή η δικαστική φάρσα, εμβληματική μιας περιόδου κατά την οποία οι δίκες λόγω των πολιτικών κινήτρων έχουν γίνει ο κανόνας, πρέπει να τερματιστεί. Ο Ahmet Altan πρέπει να μπορέσει να παραμείνει στο σπίτι με την οικογένειά του, και να αναιρεθεί η παράλογη καταδίκη του.»

Είναι αδύνατο να θεωρηθεί αυτή η απόφαση ως κάτι άλλο εκτός από περαιτέρω τιμωρία για την αποφασιστικότητά του να μην σιωπήσει, και έρχεται ως συμπλήρωμα σε έναν ήδη συγκλονιστικό κατάλογο αδικιών στις οποίες ο ίδιος έχει υποβληθεί.
Marie Struthers

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 4 Νοεμβρίου, ο Ahmet Altan καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10,5 χρόνων, και ο συνάδελφός του συγγραφέας Nazlı Ilıcak καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια και εννέα μήνες φυλάκισης με γελοίες κατηγορίες για «συνειδητή και πρόθυμη βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση». Τόσο ο Altan όσο και ο Ilıcak απελευθερώθηκαν ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι προσφυγές τους, από το Βαρύ Ποινικό Δικαστήριο, αριθ. 26 της Κωνσταντινούπολης, υπό τον όρο ταξιδιωτικής απαγόρευσης στο εξωτερικό. Το δικαστήριο επίσης καταδίκασε άδικα τρεις άλλους/ες, συμπεριλαμβανομένων δύο εργαζομένων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, και αποφάσισε να συνεχιστεί η προδικαστική τους κράτηση.

Ο εισαγγελέας προσέφυγε κατά της απελευθέρωσης του Ahmet Altan στις 6 Νοεμβρίου. Στις 8 Νοεμβρίου, το Βαρύ Ποινικό Δικαστήριο της Ιστανμπούλ, αριθ. 26, απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα για επιστροφή του Ahmet Altan στη φυλακή, παραπέμποντας την υπόθεση στο Βαρύ Ποινικό Δικαστήριο αριθ. 27, το οποίο έλαβε απόφαση σχετικά με την έφεση του εισαγγελέα, αλλά αρνήθηκε να τη γνωστοποιήσει στον δικηγόρο του.

Ο Ahmet Altan και ο Nazlı Ilıcak κρατήθηκαν σε καθεστώς προφυλάκισης για περισσότερα από τρία χρόνια με ψευδείς κατηγορίες. Ήταν αρχικά κατηγορούμενοι για «προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση χωρίς τη δυνατότητα μείωσης της ποινής. Δικάστηκαν εκ νέου, μετά από απόφαση του Ανώτατου Εφετείου που ανέτρεπε τις καταδικαστικές αποφάσεις τον Ιούλιο του 2019. Ο αδελφός του Ahmet Altan, Mehmet Altan, ο οποίος επίσης διωκόταν κατά την ίδια δίκη, αθωώθηκε από το δικαστήριο, σύμφωνα με το Ανώτατο Εφετείο που αποφάνθηκε για την υπόθεσή του.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.