ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ «ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ» ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2019, 15:01Εκτύπωση

Με αφορμή τον πυροβολισμό δύο διαδηλωτών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Sai Wan Ho το πρωί της 11ης Νοεμβρίου, ο Man-Kei Tam, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε:

«Η σημερινή μέρα αποτέλεσε ένα άλλο συγκλονιστικό ιστορικό χαμηλό για την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ. Οι πραγματικές βολές πυροβολισμών από την αστυνομία αποτελούν σαφή απόδειξη επικίνδυνης χρήσης βίας. Ένας άλλος αστυνομικός καταγράφηκε να οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών/ριων με μια μοτοσικλέτα. Αυτά δεν είναι μέτρα αστυνόμευσης - αυτά είναι απλώς τα στελέχη της αστυνομίας που βρίσκονται εκτός ελέγχου, με μία εκδικητική νοοτροπία.

«Αυτή η διάχυτη, βίαιη συμπεριφορά αποδεικνύει ότι η αστυνομία δεν μπορεί να διερευνήσει τον εαυτό της. Οι σημερινές ενέργειες απαιτούν και πάλι επείγουσα ανεξάρτητη έρευνα. Οι αρχές πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους για να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της κατάστασης και να αποτρέψουν τον κίνδυνο για περισσότερες ζωές.

Αστυνομικοί, όπως αυτός που είχε καταγραφεί να πυροβολεί έναν προφανώς άοπλο διαδηλωτή εξ επαφής, πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα αμέσως. Ομοίως, ο αστυνομικός στη μοτοσυκλέτα συμπεριφερόταν σαφώς με επικίνδυνο και αυθαίρετο τρόπο. Αυτές οι συμπεριφορές θέτουν την εκπαίδευσή τους και τις εντολές που τους έχουν δοθεί υπό αμφισβήτηση - οι αξιωματικοί θα πρέπει να μάθουν να αποφορτίζουν τις δύσκολες καταστάσεις ελέγχου του πλήθους και να μην τις καταστούν χειρότερες.»

Ιστορικό

Τρεις πραγματικές βολές πυροβολισμών έλαβαν χώρα στο Sai Wan Ho το πρωί της 11ης Νοεμβρίου. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και νοσηλεύθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός διαδηλωτή ηλικίας 21 ετών που βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια μέρα, ένας άλλος αστυνομικός με μοτοσικλέτα μαγνητοσκοπήθηκε να οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια ομάδα διαδηλωτών/ριων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα τεκμηριώσει τις αποτυχίες στις τρέχουσες μεθόδους αστυνόμευσης της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ και έχει καλέσει σε ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τη χρήση βίας από την αστυνομία, μετά την έναρξη των διαδηλώσεων ενάντια στο Νομοσχέδιο περί Έκδοσης τον Ιούνιο. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλους τρόπους κακομεταχείρισης σε όσους/ες βρίσκονταν υπό κράτηση.

Στις 8 Νοεμβρίου, μια ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν από το Συμβούλιο Ανεξάρτητων Αστυνομικών Καταγγελιών (IPCC) δήλωσε ότι η IPCC στερείται των εξουσιών, της ικανότητας και της ανεξάρτητης διερευνητικής ικανότητας που απαιτείται για να αντιστοιχηθεί με την κλίμακα των πρόσφατων διαδηλώσεων και των απαιτούμενων διεθνών προτύπων από ένα όργανο αστυνομικής  επιτήρησης που λειτουργεί σε μια πόλη που δίνει πραγματική αξία στις ελευθερίες και τα δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.