ΧΙΛΗ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2019, 13:53Εκτύπωση

Οι αρχές της Χιλής συνεχίζουν να διαπράττουν εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Sebastián Piñera δεν έχει λάβει αποτελεσματικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία στη Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ακρόαση στο Quito του Εκουαδόρ σήμερα.

Η Διεθνής Αμνηστία εξακολουθεί να διερευνά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πιθανά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Χιλή, αλλά οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν μέχρι τώρα επιτρέπουν στον οργανισμό να καταλήξει στο προδικαστικό συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα και ότι δείχνουν την τακτική και υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές της Χιλής.

«Ο Πρόεδρος Sebastián Piñera δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που θα του επέτρεπαν να σταματήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα πιθανά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που συνέβησαν στη Χιλή από την αρχή των κοινωνικών διαδηλώσεων. Η επίμονη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών/ριων μπορεί μάλιστα να εντατικοποιηθεί υπό το πρίσμα των προτάσεων ασφαλείας που υπέβαλε ο πρόεδρος στις 7 Νοεμβρίου», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Νότιας Αμερικής στη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Πρόεδρος Sebastián Piñera δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που θα του επέτρεπαν να σταματήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα πιθανά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που συνέβησαν στη Χιλή από την αρχή των κοινωνικών διαδηλώσεων. Η επίμονη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών/ριων μπορεί μάλιστα να εντατικοποιηθεί υπό το πρίσμα των προτάσεων ασφαλείας που υπέβαλε ο πρόεδρος στις 7 Νοεμβρίου.
Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Νότιας Αμερικής στη Διεθνή Αμνηστία

«Αυτή η συνέχεια δείχνει ότι δεν υπάρχει πραγματική βούληση απόρριψης μιας αποτυχημένης στρατηγικής ή ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των ανθρώπων και σεβασμού των δικαιωμάτων τους. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο Piñera: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, να διατάξει αμέσως τον τερματισμό των βλαβών που προκαλούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαφορετικά θα είναι αδύνατο να ξεκινήσει διάλογος σχετικά με τις κοινωνικές δυσαρέσκειες που σχετίζονται με την κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο κόσμος εξακολουθεί να παρακολουθεί τη Χιλή.»

Η ομάδα κρίσεων και τακτικής απάντησης της Διεθνούς Αμνηστίας της Νότιας Αμερικής βρίσκεται στο πεδίο εδώ και δύο εβδομάδες και συνεργάζεται με τη Διεθνή Αμνηστία Χιλής για να παράσχει λεπτομερή τεκμηρίωση για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου. Η ομάδα έχει συναντήσει τις αρχές της Χιλής, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θύματα παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις οικογένειές τους. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε πάνω από 10.000 δηλώσεις και άφθονο οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με την υπερβολική χρήση βίας από τον στρατό και την αστυνομία (Carabineros). Οι ειδικοί ψηφιακού υλικού και πυροβόλων όπλων επαληθεύουν αυτό το υλικό και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα.

«Αυτό που συμβαίνει στη Χιλή είναι τραγικό. Σε τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση έκανε υπερβολική χρήση βίας, συχνά χωρίς κανένα λόγο, κατά των ειρηνικών διαδηλωτών/ριών και των περαστικών. Θέλουμε να το καταστήσουμε ξεκάθαρο: δεν μιλάμε για μεμονωμένα γεγονότα, ο αριθμός των υποθέσεων κυμαίνεται σε χιλιάδες και συμβαίνουν σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε η Ana Piquer, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Χιλής.

Αυτό που συμβαίνει στη Χιλή είναι τραγικό. Σε τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση έκανε υπερβολική χρήση βίας, συχνά χωρίς κανένα λόγο, κατά των ειρηνικών διαδηλωτών/ριών και των περαστικών. Θέλουμε να το καταστήσουμε ξεκάθαρο: δεν μιλάμε για μεμονωμένα γεγονότα, ο αριθμός των υποθέσεων κυμαίνεται σε χιλιάδες και συμβαίνουν σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.
Ana Piquer, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Χιλής

«Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων πέντε που πιστεύεται ότι συνέβη στα χέρια κρατικών πρακτόρων. Εκτός από αυτό το τρομερό συμπέρασμα, εκατοντάδες έχουν υποστεί μόνιμους τραυματισμούς μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, όπως η απώλεια ενός ματιού, αφού έχουν πληγεί από σφαίρες από καουτσούκ ή κάνιστρα δακρυγόνου. Έχουμε επίσης καταγράψει περιπτώσεις βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας. Πώς μπορεί η κυβέρνηση της Χιλής να μειώνει τη σοβαρότητα αυτών των γεγονότων, που συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά; Θα πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να σταματήσει αυτό.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.