ΙΡΑΚ: ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019, 12:56Εκτύπωση

Οι ιρακινές αρχές πρέπει να περιορίσουν αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας μετά από το θάνατο τουλάχιστον έξι διαδηλωτών/ριων στο κέντρο της Βαγδάτης το Σάββατο, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης διάλυσης των διαδηλώσεων από διάφορες γέφυρες και δρόμους κοντά στην πλατεία Tahrir, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία αφού πήρε συνέντευξη από πολλούς/ες αυτόπτες μάρτυρες, τηλεφωνικά.

Δεκάδες ακόμα διαδηλωτές/ριες τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι μέχρι και 12 διαδηλωτές/ριες επίσης σκοτώθηκαν στη Basra τις τελευταίες ημέρες.

«Η Βαγδάτη και η Basra βιώνουν όλο και πιο αιματηρές ημέρες υπερβολικής βίας εναντίον των διαδηλωτών/ριων. Οι ιρακινές αρχές πρέπει να διατάξουν αμέσως τον τερματισμό αυτής της αδυσώπητης, παράνομης χρήσης θανάσιμης βίας», δήλωσε η Heba Morayef, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Βαγδάτη και η Basra βιώνουν όλο και πιο αιματηρές ημέρες υπερβολικής βίας εναντίον των διαδηλωτών/ριων. Οι ιρακινές αρχές πρέπει να διατάξουν αμέσως τον τερματισμό αυτής της αδυσώπητης, παράνομης χρήσης θανάσιμης βίας. 
Heba Morayef, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 264 θάνατοι διαδηλωτών/ριων σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε λίγους μήνες. Πρόκειται για ένα λουτρό αίματος - όλες οι κυβερνητικές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις ή διερεύνηση είναι απατηλές, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να πυροβολούν και να σκοτώνουν διαδηλωτές/ριες.

Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει καθήκον να προστατεύσει το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή, καθώς και στη συγκέντρωση και την έκφραση των απόψεών του. Αυτό το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει τώρα, και οι υπεύθυνοι/ες γι' αυτό πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.»

Οι γιατροί που ήταν μάρτυρες της αστυνομικής επιχείρησης στη Βαγδάτη δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι τέσσερις διαδηλωτές/ριες σκοτώθηκαν από πυρά και δύο άλλοι/ες πέθαναν από τραυματισμούς που προκλήθηκαν από χειροβομβίδες δακρυγόνου που χτύπησαν τα κεφάλια τους. Ένα βίντεο που φαίνεται να είναι από τη σκηνή έδειξε μια χειροβομβίδα δακρυγόνου να βρίσκεται στο κρανίο ενός άνδρα καθώς αυτός στέκεται άψυχος στο πίσω μέρος ενός οχήματος.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τουλάχιστον εννέα άλλες περιπτώσεις, όπου στρατιωτικού τύπου δακρυγόνα και χειροβομβίδες καπνού σκότωσαν διαδηλωτές στη Βαγδάτη από τις 25 Οκτωβρίου, και έχει ζητήσει την άμεση διακοπή της χρήσης τους για τον έλεγχο πλήθους, καθώς είναι εξαιρετικά θανάσιμες.

Ένας από τους γιατρούς δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είδε τις δυνάμεις ασφαλείας να φτάνουν στην οδό Al-Rasheed και να ρίχνουν δακρυγόνα σε διαδηλωτές/ριες. Είπε ότι οι σκηνές που χρησιμοποιούνται από τους/τις γιατρούς πήραν φωτιά, καταστρέφοντας ιατρικό εξοπλισμό αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Ένας άλλος γιατρός περιέγραψε παρόμοια καταστροφή ιατρικού εξοπλισμού όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε διαδηλωτές/ριες στη γέφυρα al-Sinak. Είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στη σκηνή, όπου τραυματισμένοι διαδηλωτές/ριες δέχονταν τις πρώτες βοήθειες, και στη συνέχεια έριξαν δακρυγόνα στο έδαφος μέσα στη σκηνή, η οποία πήρε φωτιά. Οι γιατροί έπρεπε να φύγουν, μεταφέροντας τους τραυματίες και αφήνοντας πίσω τους τον ιατρικό εξοπλισμό. Η επίθεση κατέστρεψε επίσης ένα tuk-tuk [μικρό όχημα] που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των τραυματιών διαδηλωτών/ριων σε ασθενοφόρα - και το οποίο ήταν σαφώς στοχοποιημένο για το λόγο αυτό.

Η πρόσβαση στο Internet αποκαταστάθηκε για αρκετές ώρες το Σάββατο, αλλά σύμφωνα με την ΜΚΟ Netblocks και τις πολλαπλές καταγγελίες από ακτιβιστές/ριες που βρίσκονταν στο σημείο, έπεσε και πάλι σε μεγάλο μέρος του Ιράκ από τις περίπου 17:15, τοπική ώρα.

 

Ιστορικό των διαδηλώσεων στο Ιράκ

Την 1η Οκτωβρίου 2019, στο Ιράκ ξέσπασαν σε όλη τη χώρα διαδηλώσεις για δύο ολόκληρες εβδομάδες, για την ανεργία, τη διαφθορά και τις ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι διαδηλώσεις επανεκκίνησαν τη νύχτα της 24ης Οκτωβρίου στη Βαγδάτη και σε άλλες επαρχίες του Ιράκ, όπως οι Karbala, Basra, Babel και Diwaniya. Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου κύματος διαδηλώσεων, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε την υπερβολική, και σε δεκάδες περιπτώσεις θανάσιμη, χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας για τη διάλυση των διαδηλωτών/ριων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακρυγόνων, πραγματικών πυρών και θανατηφόρων επιθέσεων από ελεύθερους σκοπευτές. Η οργάνωση έχει επίσης τεκμηριώσει μια αδιάκοπη εκστρατεία εκφοβισμού και επιθέσεων εναντίον ακτιβιστών/ριων στη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων. Η Διεθνής Αμνηστία εξακολουθεί να λαμβάνει αναφορές για υπερβολική βία που χρησιμοποιείται για τη διάλυση διαδηλωτών/ριων και για νέες περιπτώσεις σύλληψης και εκφοβισμού διαδηλωτών/ριων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.