ΗΠΑ: Η ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019, 11:53Εκτύπωση

Με αφορμή τα νέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να αποχωρήσει επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν θα λαμβάνει μέρος στη Συμφωνία, ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Εγωιστική, απερίσκεπτη και τερατώδης, η διαρκής προσπάθεια απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού είναι πιθανότατα η πιο καταστροφική κίνηση της προεδρίας του Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να πιστεύει ότι η πρόσδεσή του στα ορυκτά καύσιμα θα του φέρει ψήφους, αλλά θα κοστίσει επίσης ζωές. Βάζοντας την δική του, προσωπική ατζέντα πάνω από τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, βανδαλίζει εσκεμμένα τις παγκόσμιες προσπάθειες να σωθεί η ανθρωπότητα.

Η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές της εποχής μας στα ανθρώπινα δικαιώματα – επηρεάζει τη φρενήρη διάδοση του λιμού, της φτώχειας και της έλλειψης στέγης σε τεράστιο τμήμα της υφηλίου. Και ο δεύτερος μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα του κόσμου, οι ΗΠΑ, πρέπει να παίξουν κομβικό ρόλο στην παρεμπόδιση της καταστροφής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα είναι αναπόφευκτη αν δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Επιδιώκοντας την έξοδο από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, των οποίων η ύπαρξη απειλείται από την κλιματική κρίση: δεν ενδιαφέρεται αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.»

Ιστορικό

Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκινάει μια διαδικασία που θα κρατήσει ένα έτος, για να αποχωρήσει επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα μπορέσει να οριστικοποιήσει την απόσυρση παρά μια μέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020.

Η Συμφωνία είναι η πιο φιλόδοξη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως, που έχει κυρωθεί από 125 χώρες και τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές κατά 26-28% από τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025.

Χωρίς έντονη δράση για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει 250.000 θανάτους ετησίως μεταξύ του 2030 και του 2050, εξαιτίας της ελονοσίας, του υποσιτισμού, της διάρροιας και της θερμικής καταπόνησης. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα βιώσουν μια σοβαρή μείωση σε υδάτινους πόρους, με μια αύξηση 2°C στις παγκόσμια μέση θερμοκρασία. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο πείνας κατά τουλάχιστον 600 εκατομμύρια μέχρι το 2080 και θα εκτόπιζε από τις περιοχές τους τουλάχιστον 330 εκατομμύρια ανθρώπους, λόγω των πλημμυρών.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα στερούνταν τα δικαιώματά τους στη ζωή, την υγεία, την τροφή, το νερό και τη στέγαση. Οι δυσμενείς επιπτώσεις είναι πιθανό να βιωθούν δυσανάλογα από εκείνους και εκείνες που ζουν στη φτώχεια, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια, τους ιθαγενείς λαούς και άλλους/ες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω διακρίσεων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.