ΛΙΒΑΝΟΣ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2019, 14:02Εκτύπωση

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου χρησιμοποίησαν υπερβολική βία για να διασκορπίσουν μια συντριπτικά ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Βηρυτού, μεταξύ άλλων, πυροδοτώντας τεράστιο αριθμό δακρυγόνων στα πλήθη, κυνηγώντας διαδηλωτές/ριες μέσα στους δρόμους και τα σοκάκια, οπλισμένες και χτυπώντας τους/τις, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Οι διαδηλωτές/ριες άρχισαν να συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις σε όλο τον Λίβανο το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου, ύστερα από ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου περί νέων φορολογικών μέτρων στο υπουργικό συμβούλιο. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, στις 18 Οκτωβρίου χιλιάδες διαδηλωτές/ριες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού, στην Τρίπολη, στο Zouk Mikhael, στο Tyre και σε άλλες περιοχές, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία για διαφθορά και ζητώντας κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στις 18 Οκτωβρίου στο κέντρο της Βηρυτού, στις 8μ.μ., λίγο μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού Hariri, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν υπερβολική βία για να διαλύσουν τις συντριπτικά ειρηνικές διαδηλώσεις και μέχρι τις 11.30μ.μ. είχαν εκκαθαρίσει την πλατεία από όλους τους διαδηλωτές.

«Οι υποσχέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για την αντιμετώπιση των παραπόνων των διαδηλωτών/ριών είναι τρομακτικά ανειλικρινείς και απατηλές, όταν στις δυνάμεις ασφαλείας δίνεται το ελεύθερο να εμποδίσουν τον λαό του Λιβάνου να εκφράσει την οργή του με έναν, μέχρι τότε σε μεγάλο βαθμό, ειρηνικό τρόπο», δήλωσε η Lynn Maalouf, Διευθύντρια Διεθνούς Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Καλούμε τις αρχές του Λιβάνου να σεβαστούν το δικαίωμα των διαδηλωτών/ριών στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και να διερευνήσουν την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, καθώς και τους ξυλοδαρμούς και την παρενόχληση των διαδηλωτών/ριων με όπλα, που έλαβαν χώρα. 
Lynn Maalouf

«Μεμονωμένα περιστατικά ζημιών σε ιδιοκτησίες δεν δικαιολογούν την υπερβολική χρήση δακρυγόνων έναντι μιας συντριπτικά ειρηνικής διαδήλωσης. και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών/ριων. Η πρόθεση ήταν σαφώς να αποφευχθεί η συγκέντρωση των διαδηλωτών/ριών - σε μια σαφή παραβίαση του δικαιώματος ειρηνικής συνάθροισης».

Το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν παρόν για να καταγράψει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Βηρυτού και παρακολούθησε τις διαδηλώσεις που διεξάγονταν σε άλλα μέρη της χώρας. Η οργάνωση πήρε συνέντευξη από 21 μάρτυρες και έναν δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ανασκόπησε βίντεο από τη διάλυση της διαδήλωσης.

Μια διαδηλώτρια, η Maryam Majdoline Lahham, που βρισκόταν με μια ομάδα φίλων της σε μια σκηνή διαμαρτυρίας περίπου στις 10 μ.μ., δήλωσε στην Αμνηστία ότι είδαν ξαφνικά ένα πλήθος διαδηλωτών να τρέχουν προς αυτούς/ες, ακολουθούμενο από δυνάμεις ασφαλείας: «Όταν έφτασαν σε μας, μας χτύπησαν με πέτρες και έριξαν περισσότερα δακρυγόνα μέσα στις σκηνές. Όλοι/ες άρχισαν να φωνάζουν, να βήχουν, να προσπαθούν να πάνε προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά δεν είχαν πουθενά να πάνε... Άνθρωποι άρχισαν να λιποθυμούν, είδα έναν άντρα να μεταφέρει μια 60χρονη γυναίκα που είχε λιποθυμήσει λόγω του αερίου.»

Οι υπάλληλοι των νοσοκομείων ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 64 ασθενείς είχαν εισαχθεί το απόγευμα λόγω της εισπνοής δακρυγόνου.

Ένας άλλος διαδηλωτής δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία: «Περίπου στις 10 μ.μ., τα δακρυγόνα θόλωναν ολόκληρη την περιοχή, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε πια και οι άνθρωποι άρχισαν να λιποθυμούν. Περίπου στις 10.30μμ, τα οχήματα του στρατού προχώρησαν στο Riad El Solh για να εκκενώσουν την περιοχή. Κάποιοι/ες από εμάς υποχωρήσαμε στο Mar Mkhayel και άλλοι/ες στο κτίριο Annahar. Οι στρατιωτικές δυνάμεις μας ακολούθησαν και άρχισαν να χτυπούν και να συλλαμβάνουν όποιον/α  μπορούσαν να φτάσουν. Ήμασταν ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες. Χτυπούσαν τους ανθρώπους στα κεφάλια και τα σώματα τους με τα χέρια, τα όπλα και τα κλομπ τους».

Οι αξιωματικοί ασφαλείας κυνήγησαν ειρηνικούς/ες διαδηλωτές/ριες, οι οποίοι/ες είχαν διαφύγει στους γύρω δρόμους, τους χτύπησαν με κλομπ και τους συνέλαβαν. Ο δημοσιογράφος του Daily Star, Timour Azhari, απαθανάτισε σε βίντεο αξιωματικούς του στρατού να χτυπούν και να κλωτσάνε έναν άνδρα ο οποίος βρισκόταν αβοήθητος στο έδαφος. Ο άνδρας οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του στον περιφερειακό δρόμο όταν τον σταμάτησαν οι στρατιωτικοί αξιωματικοί.

Μία άλλη διαδηλώτρια δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν μαζευτεί με μια ομάδα διαδηλωτών γύρω στις 10 μ.μ. για να ξεκουραστούν στο χωριό Saifi μετά την διάλυση της διαμαρτυρίας λόγω δακρυγόνα. Είπε στην Διεθνή Αμνηστία:

«Καθώς καθόμασταν εκεί ειρηνικά, οι στρατιωτικές δυνάμεις μας επιτέθηκαν. Μας τρομοκράτησαν σημαδεύοντας με τα όπλα τους τα πρόσωπά μας και μας ζήτησαν να φύγουμε από την περιοχή αμέσως. Ένιωσα ότι ήταν έτοιμοι να μας πυροβολήσουν και ακούσαμε ήχους πυροβολισμών στο βάθος καθώς τρέχουμε. Έκαναν βίαια επίθεση σε τουλάχιστον δύο άτομα και ένας από αυτούς χτυπήθηκε στο κεφάλι του και αιμορραγούσε. Τράβηξα ένα βίντεο με το τι συνέβη και ένας στρατιώτης με είδε και απείλησε ότι θα μου κάνει κακό».

Οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας δήλωσαν στη σελίδα τους στο Facebook ότι συνέλαβαν τουλάχιστον 70 άτομα για «πράξεις βανδαλισμού και λεηλασίας στο κέντρο της Βηρυτού». Ενώ οι παρατηρητές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας είδαν μερικούς τηλεφωνικούς σταθμούς με σπασμένα γυαλιά και σπασμένα παρκόμετρα, μπόρεσαν επίσης να επιβεβαιώσουν ότι οι διαμαρτυρίες ήταν συντριπτικά ειρηνικές από την αρχή μέχρι το τέλος [ή μέχρι να παρέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας].

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τη δικηγόρο ανθρώπινων δικαιωμάτων Ghida Frangie, η οποία επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι/ες κρατούμενοι/ες είχαν υποστεί κακομεταχείριση και χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο της σύλληψής τους και ενώ μεταφέρονταν στο αστυνομικό τμήμα.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο συμμετέχει ο Λίβανος, οι αρχές είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Τα διεθνή πρότυπα υπαγορεύουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο για νόμιμο σκοπό και πρέπει να διασφαλίσουν ότι η δύναμη αυτή είναι θα είναι αναλογική.

Με τόσους πολλούς ανθρώπους που διαδηλώνουν στους δρόμους της χώρας και περισσότερες διαμαρτυρίες να αναμένονται τις επόμενες ημέρες, η προτεραιότητα των αρχών πρέπει να είναι να μειώσουν τις εντάσεις και να επιτρέψουν σε όσους επιθυμούν να εκφραστούν ειρηνικά, να το κάνουν με ασφάλεια και χωρίς φόβο για αντίποινα.
Lynn Maalouf

«Οι αρχές πρέπει επίσης να διαμηνύσουν τη δέσμευσή τους να σέβονται τις ειρηνικές διαδηλώσεις με την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση όλων των αυθαίρετων και καταχρηστικών ισχυρισμών κατά των διαδηλωτών/ριων και των ισχυρισμών περί κακής μεταχείρισης των συλληφθέντων/ουσών».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.