ΙΣΠΑΝΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2019, 13:04Εκτύπωση

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη και στην υπόλοιπη Καταλονία μετά την καταδίκη 12 πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών/ριών της Καταλονίας από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, η Διεθνής Αμνηστία καλεί επειγόντως όλες τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξουν τις ειρηνικές συγκεντρώσεις και να επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να εκφράζουν ελεύθερα και με ασφάλεια τις πεποιθήσεις τους.

Οι κινητοποιήσεις ήταν εξαιρετικά ειρηνικές και παρόλο που υπήρξαν ορισμένες πράξεις βίας που έθεσαν ορισμένους ανθρώπους σε κίνδυνο, οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να ενεργούν με μετριοπάθεια. 
Esteban Beltrán

«Οι αρχές πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην συμβάλλουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στους δρόμους και πρέπει να ανταποκρίνονται με αναλογικό τρόπο ανά πάσα στιγμή σε ενδεχόμενες εκδηλώσεις βίας,» δήλωσε ο Esteban Beltrán, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ισπανίας. «Γνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά η υπερβολική χρήση βίας και η ακατάλληλη χρήση των όπλων ενάντια στην εξέγερση από την αστυνομία δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί».

Μια ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας παρακολουθεί επί τόπου την κατάσταση από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 14 Οκτωβρίου και έχει τεκμηριώσει αρκετές περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας.

Υπερβολική χρήση βίας και ακατάλληλη χρήση αμυντικού εξοπλισμού και  πυρομαχικών

Η Διεθνής Αμνηστία έχει παρατηρήσει διάφορες περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ακατάλληλης και αδικαιολόγητης χρήσης κλομπ και άλλου τύπου αμυντικού εξοπλισμού ενάντια σε ανθρώπους που δεν αποτελούν κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των ανθρώπων που έχουν ήδη κατασταλεί από δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι/ες ακόμα συνέχιζαν να δέχονται χτυπήματα στο κεφάλι και το άνω μέρος του σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το Κυβερνητικό Τμήμα Υγείας της Καταλονίας, 394 άτομα αντιμετωπίστηκαν από ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων 139 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, με τόσους πολλούς ανθρώπους να διαδηλώνουν στο δρόμο, η προτεραιότητα των αρχών πρέπει να είναι να μειώσουν τις εντάσεις και να επιτρέψουν σε κάθε άτομο που επιθυμεί να εκφράσει ειρηνικά τις πεποιθήσεις του, να το κάνει με ασφάλεια.
Marie Struthers, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Ευρώπης

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει περιστατικά με σφαίρες καουτσούκ ή σφαίρες από φελιζόλ μικρής εμβέλειας που εκτοξεύθηκαν για να διασκορπίσουν τα πλήθη και χρησιμοποιήθηκαν σε μερικώς κλειστούς χώρους, όπως χώρους στάθμευσης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης.

Κατά συνέπεια, δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά στις 14 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο El Prat. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε το νοσοκομείο όπου υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ένας 22χρονος άνδρας έχασε το μάτι του αφού πυροβολήθηκε από ένα ελαστικό ή «αφρώδες» αντικείμενο που μοιάζει με σφαίρα. Ο άλλος πυροβολήθηκε στους όρχεις με τον ίδιο τρόπο και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση.

Είναι απαραίτητο όλες οι δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν πλήρη τήρηση των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας στη χρήση βίας, ώστε να απαντούν με κατάλληλο τρόπο στις πράξεις βίας και έτσι να επιτρέπουν στους ειρηνικούς/ες διαδηλωτές/ριες να συνεχίσουν να διαδηλώνουν.
Marie Struthers

«Είναι πολύ ανησυχητικός ο τρόπος με τον οποίο που χρησιμοποιούνται οι αμυντικοί εξοπλισμοί κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων.» δήλωσε η Marie Struthers, Διευθύτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση βίας, οι σφαίρες από καουτσούκ ή φελιζόλ δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται κατά ειρηνικών διαδηλωτών/ριων ή σε καταστάσεις στις οποίες ενδέχεται να τραυματιστούν οι παρευρισκόμενοι/ες. Λόγω του υψηλού κινδύνου σοβαρών τραυματισμών, αυτές οι σφαίρες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση του πλήθους. Αντ' αυτού, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να σταματήσουν τα άτομα που ασκούν βία, και αποκλειστικά στα συγκεκριμένα άτομα. Πρέπει να απαγορευτεί η χρήση των σφαιρών ενάντια στο πλήθος, η αδιάκριτη χρήση τους και η έμμεση χρήση τους μέσω εξοστρακισμού.

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε επίσης επί τόπου τη χρήση μιας αστυνομικής πρακτικής γνωστής ως «καρουσέλ», η οποία συνεπάγεται επίθεση από βαν της αστυνομίας προς το πλήθος για να διασκορπιστεί. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι αυτό είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος ελιγμός που μπορεί να βλάψει τους παρευρισκόμενους/ες και εκείνους/ες που διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι η απόφαση για διάλυση του πλήθους θα λαμβάνεται ως έσχατη λύση όταν όλα τα άλλα λιγότερο περιοριστικά μέσα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά. Οποιαδήποτε εντολή για διάλυση πρέπει να εκφράζεται με σαφήνεια και να δίνει στους ανθρώπους επαρκής χρόνο για να υποχωρήσουν οικειοθελώς. Η δύναμη που χρησιμοποιείται πρέπει πάντα να είναι ανάλογη της αντίστασης που συναντάται. Εάν η χρήση βίας είναι απαραίτητη, οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να αποφεύγουν να τραυματίσουν ανθρώπους που αντιστέκονται παθητικά», δήλωσε η Συντονίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Καταλονίας, Adriana Ribas.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.