ΣΥΡΙΑ: ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2019, 14:53Εκτύπωση

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και ένας συνασπισμός συριακών ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, επιδεικνύουν μια επαίσχυντη αδιαφορία για τις ζωές των πολιτών, πραγματοποιώντας σοβαρές παραβιάσεις και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων δολοφονιών και των παράνομων επιθέσεων που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς αμάχων κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, όπως δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση συγκέντρωσε μαρτυρίες στο διάστημα μεταξύ 12 και 16 Οκτωβρίου από 17 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών του ιατρικού και του διασωστικού προσωπικού, εκτοπισμένων αμάχων, δημοσιογράφων, μελών των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και προχώρησε σε ανάλυση και επαλήθευση βίντεο και επανεξέταση ιατρικών εκθέσεων και άλλων εγγράφων.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν παρέχουν αποδείξεις για επιθέσεις που συνέβησαν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε ένα σπίτι, ένα αρτοποιείο και ένα σχολείο, που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία και συμμαχικές συριακές ένοπλες ομάδες. Επίσης, αποκαλύπτουν τρομακτικές λεπτομέρειες της εν ψυχρώ δολοφονίας του κυρίαρχου Σύριου-Κούρδου πολιτικού, Hevrin Khalaf, από μέλη της Ahrar Al-Sharqiya, κόμματος του Συριακού Εθνικού Στρατού, ενός συνασπισμού συριακών ενόπλων ομάδων εξοπλισμένων και υποστηριζόμενων από την Τουρκία.

«Η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία έχει επιφέρει το χάος στις ζωές Σύριων πολιτών οι οποίοι για άλλη μια φορά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ζουν με τον συνεχή φόβο αδιάκριτων βομβαρδισμών, απαγωγών και δολοφονιών με συνοπτικές διαδικασίες. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν επιδείξει μια πραγματικά ανάλγητη αδιαφορία για τις ζωές των αμάχων, διενεργώντας παράνομες θανατηφόρες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές που έχουν σκοτώσει και τραυματίσει πολίτες», όπως δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τις ενέργειες των συριακών ένοπλων ομάδων που υποστηρίζει, εξοπλίζει και κατευθύνει. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έδωσε στις εν λόγω ένοπλες ομάδες το ελεύθερο να διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις στο Afrin και αλλού. Ζητάμε εκ νέου από την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις, να κρατήσει υπόλογους τους υπεύθυνους και να προστατεύσει τους πολίτες που ζουν υπό τον έλεγχό τους. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη αναθέτοντας εγκλήματα πολέμου σε ένοπλες ομάδες.»

Η υγειονομική αρχή υπό την ηγεσία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ότι τουλάχιστον 218 πολίτες σκοτώθηκαν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 18 παιδιών, από τότε που άρχισε η επίθεση.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 18 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν στην Τουρκία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ως αποτέλεσμα βομβιστικών επιθέσεων που αποδίδουν στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία. Εάν οι κουρδικές δυνάμεις πυροδοτούν εκρηκτικά όπλα μη ακριβείας σε περιοχές πολιτών στην Τουρκία, αυτό παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτές τις παράνομες επιθέσεις.

Επιθέσεις εναντίον πολιτών στη βορειοανατολική Συρία

Σε μια από τις πιο τρομακτικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί, ένας εργάτης της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου περιέγραψε πως έβγαλε τα σώματα από τα συντρίμμια μετά από μια τουρκική αεροπορική βομβαρδιστική επίθεση στις 12 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., κατά την οποία δύο πυροβόλα έπεσαν κοντά σε ένα σχολείο στο Salhiye, όπου είχαν μεταφερθεί οι άμαχοι λόγω των μαχών αναζητώντας καταφύγιο.

«Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Συνολικά, υπήρξαν έξι τραυματίες και τέσσερις νεκροί, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών. Δεν μπορούσα να πω αν ήταν αγόρια ή κορίτσια επειδή τα πτώματά τους ήταν μαύρα. Έμοιαζαν με κάρβουνο. Οι άλλοι δύο άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν μεγάλοι άντρες, φαίνονταν να είναι άνω των 50 ετών. Ειλικρινά, είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ,» είπε, προσθέτοντας ότι το κοντινότερο μέτωπο ήταν πάνω από 1 χιλιόμετρο μακριά και ότι δεν υπήρχαν μαχητές ή στρατιωτικοί στόχοι κοντά στο σημείο την ώρα της επίθεσης.

Ένας άλλος εργαζόμενος στην Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία τις προσπάθειές του να διασώσει ένα 11χρονο αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας οκτώ ετών που τραυματίστηκαν όταν έπεσαν όλμοι καθώς έπαιζαν έξω από το σπίτι τους κοντά στο τέμενος Al-Salah στο Qamishli. Είπε ότι το Qamishli είχε υποστεί αδιακρίτως βαριά επίθεση από τις 10 Οκτωβρίου, όπου χτυπήθηκαν κατοικίες, ένας φούρνος και ένα εστιατόριο.

«Το αγόρι τραυματίστηκε στο στήθος του. Ο τραυματισμός ήταν φρικτός. Είχε μια ανοιχτή πληγή ... και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Φαινόταν λες και το θραύσμα άνοιξε το στήθος στα δύο», είπε ο εργαζόμενος της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Το αγόρι υπέκυψε αργότερα στις πληγές του. Η αδελφή του χτυπήθηκε επίσης από θραύσμα στην επίθεση και οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν ένα μέρος του ποδιού της κάτω από το γόνατο. Ο διασώστης είπε ότι δεν υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις ή σημεία ελέγχου οπουδήποτε στην περιοχή.

Σε ξεχωριστό περιστατικό στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανεξάρτητους διεθνείς παρατηρητές, μια τουρκική αεροπορική επίθεση σε μια αγορά έπληξε ένα κομβόι αμάχων που περιλάμβανε αρκετούς δημοσιογράφους που ταξίδευαν μεταξύ του Qamishli και του Ras al-Ain. Σύμφωνα με την Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο, έξι πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, σκοτώθηκαν στο περιστατικό και 59 τραυματίστηκαν. Ένας δημοσιογράφος που ήταν παρών στη σκηνή και μάρτυρας της επίθεσης τη χαρακτήρισε ως «απόλυτη σφαγή». Είπε ότι το κομβόι αποτελείτο από περίπου 400 πολιτικά οχήματα και ότι δεν υπήρχαν μαχητές, μόνο μια χούφτα ένοπλων φρουρών που προστάτευαν το κομβόι.

Όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη σύγκρουση πρέπει να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί να λαμβάνονται όλες οι εφικτές προφυλάξεις για να αποφευχθούν, ή τουλάχιστον, να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στους αμάχους. 
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Το χτύπημα σε κομβόι αμάχων είναι αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Kumi Naidoo.

«Δεν υπάρχει, επίσης, καμία δικαιολογία για βομβαρδισμό, αδιακρίτως, κατοικημένων περιοχών με τη χρήση όπλων μη-ακριβείας όπως οι όλμοι. Τέτοιες παράνομες επιθέσεις πρέπει να διερευνώνται και να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στην Τουρκία. Άλλοι προμηθευτές είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη να αναστείλουν αμέσως τις μεταφορές όπλων στην Τουρκία και σε άλλα μέρη της σύγκρουσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών δυνάμεων, εναντίον των οποίων υπάρχουν αξιόπιστοι ισχυρισμοί για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου - όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δολοφονίες με συνοπτικές διαδικασίες και απαγωγές

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε επίσης μια κατάθεση μαρτύρων, επαλήθευσε καταγραφές βίντεο και εξέτασε μια ιατρική έκθεση, που αποκαλύπτουν πώς η Hevrin Khalaf, Κούρδη πολιτικός και Γενική Γραμματέας του πολιτικού κόμματος Μελλοντική Συρία, έπεσε σε ενέδρα στις 12 Οκτωβρίου στην εθνική οδό που συνδέει τη Raqqa με τη Qamishli. Μαχητές από το Ahrar al-Sharqiya την τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητό της, την ξυλοκόπησαν και την πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Επίσης, σκότωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τον σωματοφύλακά της.

Την ίδια ημέρα και στην ίδια τοποθεσία οι μαχητές της Ahrar al-Sharqiya αιχμαλώτισαν επίσης και στη συνέχεια σκότωσαν τουλάχιστον δύο Κούρδους μαχητές. Επίσης, απήγαγαν δύο άνδρες πολίτες, οι οποίοι συνεργάζονταν με μια τοπική ιατρική οργάνωση και μετέφεραν φάρμακα κατά τη στιγμή της σύλληψής τους. Τα μέλη της οικογένειας επιβεβαίωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η τοποθεσία που βρίσκονται παραμένει άγνωστη. Η Διεθνής Αμνηστία επαλήθευσε ότι η ώρα και η ημερομηνία των βίντεο που δείχνουν τις εκτεταμένες δολοφονίες και τις απαγωγές των δύο πολιτών είναι το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου.

Στενή φίλη της Hervin Khalaf δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι όταν προσπάθησε να καλέσει το τηλέφωνο την Hevrin, ένας άνδρας που προσδιόρισε τον εαυτό του ως Σύριος ένοπλος μαχητής της αντιπολίτευσης και της απάντησε στα αραβικά, της είπε: «Εσείς οι Κούρδοι είστε προδότες, όλοι εσείς στο κόμμα [PKK] είστε συνένοχοι» και την ενημέρωσε ότι η Hervin είχε σκοτωθεί.

Μια ιατρική έκθεση που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει μια σειρά τραυματισμών που προκλήθηκαν στη Hevrin Khalaf, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών τραυμάτων από πυροβολισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και την πλάτη, καθώς και κατάγματα στα πόδια, το πρόσωπο και το κρανίο, αποκόλληση του δέρματος από το κρανίο και απώλεια μαλλιών επειδή τον τραβούσαν από τα μαλλιά.

Οι δολοφονίες ανυπεράσπιστων ανθρώπων εν ψυχρώ συνιστούν απολύτως καταδικαστέο και κραυγαλέο έγκλημα πολέμου. 
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η δολοφονία της Hevrin Khalaf και άλλων από την  Ahrar Al-Sharqiya πρέπει να διερευνηθεί ανεξάρτητα και οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις που διαπράττονται από δυνάμεις υπό τον έλεγχό της. Εάν η Τουρκία δεν συγκρατήσει τις φίλιες δυνάμεις της και δεν τερματίσει την ατιμωρησία για παραβιάσεις, θα ενθαρρύνει και άλλες φρικαλεότητες», δήλωσε ο Kumi Naidoo.

Η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης

Τοπικοί/ες και διεθνείς εθελοντές/ριες βοήθειας δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, η στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία και η είσοδος της κυβέρνησης της Συρίας στη σύρραξη συνιστούν έναν συνδυασμό των χειρότερων πιθανών σεναρίων, που όλα συνέβησαν ταυτόχρονα.

Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι για το κατά πόσον οι 100.000 εκτοπισμένοι λαμβάνουν αρκετή τροφή, καθαρό νερό και ιατροφαρμακευτικά προϊόντα - και πώς αυτοί που έχουν ανάγκη θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια μακροπρόθεσμα. Σε καταυλισμούς για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, όπως το al-Hol, ο πληθυσμός εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ανθρωπιστική βοήθεια. Μια ομάδα 14 διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποίησε στις 10 Οκτωβρίου ότι η επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπή βοήθειας προς τον πληθυσμό ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε λίγες μέρες αργότερα ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων με σοβαρές ανησυχίες για έλλειψη νερού.

Πολλοί/ές από τους εκτοπισμένους/ες δεν έχουν πουθενά να πάνε και κοιμούνται έξω, στους κήπους και στους δρόμους. Μερικοί/ες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σχολεία.

Στην πόλη Derbassiya, περίπου το 90% του πληθυσμού είναι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και μετακόμισαν εκεί. Ένας άνδρας στην Derbassiya, ο οποίος έφυγε με την οικογένειά του, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι περίπου οι μισοί έμεναν με συγγενείς στο νότο και οι υπόλοιποι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία και τζαμιά

«Δεν υπάρχουν ανθρωπιστικές οργανώσεις στη νότια Derbassiye. Δεν είδαμε τίποτε από αυτά. Χρειαζόμαστε βασικές προμήθειες όπως νερό, τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και στρώματα. Χρειαζόμαστε μία ιατρική κλινική... Ο χειμώνας έρχεται. Χρειαζόμαστε μια λύση, ειδικά για τις οικογένειες που ζουν έξω στην ύπαιθρο», είπε.

Ένας εργαζόμενος στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες θα διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο. Η επιβίωσή τους θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτές οι μάχες και το αν θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε προχωρώντας μπροστά».

Πολλοί/ές εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες ότι η κατάσταση ασφαλείας θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκκένωση του διεθνούς προσωπικού και ότι η πρόοδος των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για το τοπικό αραβικό και κουρδικό προσωπικό, καθώς και για εκτοπισμένους πολίτες που εγκατέλειψαν άλλα μέρη της Συρίας. Υπάρχει επίσης φόβος ότι η ικανότητα των υπηρεσιών βοήθειας να πραγματοποιούν κρίσιμες διασυνοριακές επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας θα είναι περιορισμένη.

Όλα τα κόμματα που εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, των ένοπλων ομάδων που συμμάχησαν με την Τουρκία, καθώς και της συριακής κυβέρνησης και των κουρδικών δυνάμεων πρέπει να παρέχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε τοπικές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Kumi Naidoo

«Η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας έδιωξε χιλιάδες ήδη εκτοπισμένους από τα σημεία ασφαλούς καταφυγίου. Οι ενέργειες της Τουρκίας κινδυνεύουν να παρεμποδίσουν την παροχή βοήθειας που είναι αναγκαία για την επιβίωση, καθώς και την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε όσους/ες την έχουν ανάγκη, προκαλώντας μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή σε μια χώρα που ήδη έχει καταστραφεί από τον πόλεμο», δήλωσε ο Kumi Naidoo.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.