ΕΚΟΥΑΔΟΡ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΙΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2019, 13:29Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της δήλωσης που υιοθέτησε το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη-μέλη του ΟΑΚ να απαιτήσουν από το Εκουαδόρ να διερευνήσει αμέσως, σχολαστικά και αμερόληπτα τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η αποκατάσταση των θυμάτων.

Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι, μία ημέρα μετά την αναστολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Εκουαδόρ προσπαθεί να διαγράψει και να ξεχάσει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που απορρέουν από την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και το στρατό εναντίον διαδηλωτών/ριών. 
Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αμερικής

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη του Εκουαδόρ ανέφερε ότι, μεταξύ 3 και 13 Οκτωβρίου, 1.192 άτομα κρατήθηκαν, 1.340 τραυματίστηκαν και οκτώ πέθαναν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Συνήγορος κατέγραψε πολλές περιπτώσεις όπου οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν υπερβολική βία∙ πραγματοποίησαν αυθαίρετες κρατήσεις· και υπέβαλαν άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης· επίσης εισέβαλαν βίαια σε προσωπικές ιδιοκτησίες. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα δακρυγόνα και πυροβόλα όπλα χρησιμοποιήθηκαν αδιάκριτα κατά διαδηλωτών/ριών και πανεπιστημίων που παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό, πλήττοντας παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους/ες και άτομα με αναπηρίες.

Αν δεν απαιτήσουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, οι χώρες που απαρτίζουν τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών θα στρέψουν την πλάτη τους στα θύματα αυτών των παραβιάσεων και θα προωθήσουν την ατιμωρησία.
Erika Guevara Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αμερικής

Παρά τις αναφορές για βία που διέπραξαν διαδηλωτές/ριες και άλλες ομάδες, οι αρχές πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα βίαια επεισόδια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όσοι/ες διαμαρτύρονται ειρηνικά θα  μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν. Πρέπει επίσης να διεξάγουν όλες τις σχετικές έρευνες για να φέρουν τους δράστες τέτοιων πράξεων βίας στη δικαιοσύνη με εγγυήσεις για μία νόμιμη διαδικασία και δίκαιη δίκη.

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την κυβέρνηση του προέδρου Moreno να διασφαλίσει ότι τα μέτρα λιτότητας, όπως εκείνα που πυροδότησαν τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, θα σχεδιάζονται και εφαρμόζονται σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτά τα μέτρα θα είναι προσωρινά, λογικά και αναλογικά, ότι θα έχουν εξαντληθεί τα ενδεχόμενα λιγότερο περιοριστικών εναλλακτικών μέτρων, και ότι θα υπάρχει εγγύηση ουσιαστικής συμμετοχής στα άτομα και τις ομάδες που πλήττονται.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.