ΣΥΡΙΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019, 17:30Εκτύπωση

Η στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία φέρει τον κίνδυνο ολέθριων ανθρωπιστικών συνεπειών και περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, όπως προειδοποίησε η Διευθύντρια Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Marie Struthers, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

«Οι εχθροπραξίες θα έχουν επιπτώσεις και θα περιορίσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, φτάνοντας τον άμαχο πληθυσμό στα όριά του, ο οποίος έχει ήδη υποφέρει, εδώ και χρόνια, από τη βία και τον εκτοπισμό.

Είναι κρίσιμο οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους, υπό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στον άμαχο πληθυσμό. Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες που θα διαφεύγουν της σύγκρουσης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιο ασφαλείς περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της διάσχισης των συνόρων προς την Τουρκία, προς αναζήτηση διεθνούς προστασίας.

Η επίθεση συνοδεύεται από μια δρακόντεια καταστολή ενάντια στη διαφωνία και τη λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με έρευνες με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αστυνομική κράτηση, στοχοποιώντας όσους/ες ασκούν κριτική στη στρατιωτική επιχείρηση.

Η συντριβή κάθε κριτικής προς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας και η στοχοποίηση δημοσιογράφων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με απειλές κράτησης και ποινικές διώξεις, είναι απαράδεκτη. Αυτή η καταστολή παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας υπό το διεθνές δίκαιο ανθρώπινων δικαιωμάτων και δεν πρόκειται να κάνει τις βίαιες πραγματικότητες της επίθεσης να εξαφανιστούν μαγικά.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.