5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, 11:56Εκτύπωση

Περισσότερες από 2.500 εκδηλώσεις σε 117 χώρες έχουν προγραμματιστεί για τις Παγκόσμιες Απεργίες του Κλίματος στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου. Η Greta Thunberg, Πρέσβειρα Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας, και άλλοι/ες νέοι/ες ηγέτες, κάλεσαν ανθρώπους όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν.

Εμείς θα λάβουμε μέρος στις απεργίες για την κλιματική αλλαγή. Εδώ είναι 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να συμμετάσχεις κι εσύ:

# 1 Είναι δικαίωμά σου

Ανεξάρτητα από το πόσο νέος/α ή ηλικιωμένος/η είσαι, έχεις το δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς ειρηνικά και να κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί. Όλοι/ες θα πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες κλιματικές απεργίες, ιδίως λόγω του επείγοντος χαρακτήρα και της βαρύτητας της κλιματικής έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε.

# 2 Ένα ασφαλές μέλλον

Οι νέοι/ες του σήμερα θα ζήσουν σε ένα μέλλον που απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Εκατομμύρια άνθρωποι ήδη υποφέρουν από τις καταστροφικές της επιπτώσεις - από την παρατεταμένη ξηρασία στην υποσαχάρια Αφρική μέχρι τις καταστροφικές τροπικές καταιγίδες που σαρώνουν τη νοτιοανατολική Ασία και την Καραϊβική και τους καύσωνες που έχουν προκαλέσει ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη. Όλες οι επιστήμες υποδηλώνουν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν επειγόντως δράση για να μειώσουν τις εκπομπές στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

# 3 Η κλιματική δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται στενά με την κλιματική αλλαγή εξαιτίας των καταστροφικών επιπτώσεών της όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά στη δική μας ευημερία. Εκτός από την απειλή της ίδιας της ύπαρξής μας, η κλιματική αλλαγή έχει επιζήμιες επιπτώσεις σε πολλά από τα δικαιώματά μας, όπως το δικαίωμά μας στη ζωή, την υγεία, τα τρόφιμα, το νερό, τη στέγαση και τα μέσα διαβίωσης. Όσοι/ες είναι ήδη περιθωριοποιημένοι/ες και ζουν σε συνθήκες φτώχειας συχνά πλήττονται περισσότερο απ’ όλους/ες . Όσο πιο πολύ οι κυβερνήσεις περιμένουν μέχρι να αναλάβουν ουσιαστική δράση, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να επιλυθεί το πρόβλημα και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ότι οι εκπομπές θα μειωθούν μόνο με μέσα που θα αυξήσουν την ανισότητα αντί να την μειώσουν.

# 4 Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να λογοδοτούν έτσι ώστε να κάνουν περισσότερα

Οι τελευταίες υποσχέσεις των κυβερνήσεων για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής - οι οποίες δεν έχουν καν εφαρμοστεί ακόμη - είναι εντελώς ανεπαρκείς, καθώς θα συνεχίσουν να οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά 3 °C έναντι των προβιομηχανικών επιπέδων μέχρι το 2100. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στους πολιτικούς να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν στο ήμισυ τις εκπομπές σε σχέση με τα επίπεδα του 2010 έως το 2030, και θα φθάσουν στο μηδέν μέχρι το 2050, όπως ζήτησαν οι περιβαλλοντολόγοι.

# 5 Η αλλαγή συμβαίνει όταν είμαστε ενωμένοι/ες

Όπως έδειξαν η Greta Thunberg και οι νέοι/ες που συμμετείχαν στο κίνημα Fridays For Future, υπάρχει δύναμη στους αριθμούς. Οτιδήποτε είναι δυνατό να συμβεί όταν οι άνθρωποι ενώνονται για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αποφασιστικότητα και δημιουργικότητα, οι μαθητές/τριες λένε, στους πολιτικούς και τις αρχές από όλο τον κόσμο, τι οφείλουν να κάνουν ώστε να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους ενόψει της κλιματικής καταστροφής.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.