Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, 10:30Εκτύπωση

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Kumi Naidoo, απέστειλε χτες μια προσωπική έκκληση συμμετοχής σε περισσότερα από 30.000 σχολεία ανά τον κόσμο, καλώντας τα να επιτρέψουν στους μαθητές/ριες τους να συμμετάσχουν στο πρωτοφανές κύμα απεργιών για την κλιματική αλλαγή, που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε επιστολή που στάλθηκε στις σχολικές διευθύνσεις και τα σχολικά συμβούλια από τα εθνικά γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στον Καναδά, την Ουγγαρία, την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Kumi Naidoo δήλωσε:

«Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά αυτά αγωνίζονται είναι τέτοιας  ιστορικής σημασίας που σας γράφω σήμερα με αίτημα να μην αποτρέψετε ούτε να τιμωρήσετε τους μαθητές σας να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες ημέρες απεργιών που προγραμματίζονται για τις 20 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι το καθοριστικό ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για αυτή τη γενιά παιδιών. Οι συνέπειές της θα διαμορφώσουν τη ζωή τους σχεδόν με κάθε τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς. 
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

 

Η αποτυχία των περισσότερων κυβερνήσεων να δράσουν ενόψει των συντριπτικών επιστημονικών στοιχείων είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη διαγενεακή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ιστορία».

Ακτιβιστές/ριες νεολαίας από 115 χώρες σκοπεύουν να οργανώσουν διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, με την κύρια μέρα κινητοποίησης να ορίζεται η Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες από 2.400 δράσεις έχουν προγραμματιστεί σε 1.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Στην επιστολή, ο Kumi Naidoo ζητά από τους εκπαιδευτικούς να θυμούνται ότι, συμμετέχοντας στις απεργίες, τα παιδιά ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης, την ειρηνική συνέλευση και το να έχουν λόγο σε αποφάσεις και ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Επίσης, μοιράστηκε τη δική του προσωπική εμπειρία αποβολής από το σχολείο, σε  ηλικία 15 ετών, για την οργάνωση διαμαρτυρίας κατά του απαρτχάιντ (πολιτική φυλετικού διαχωρισμού) στο σχολείο του στο Durban, στη Νότια Αφρική:

«Αυτή η αποτυχία αναζωπύρωσε τη αφοσίωσή μου στην μάθηση, και ευτυχώς κατάφερα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και τελικά να αναλάβω τον ρόλο που έχω την τιμή να διαδραματίζω σήμερα. Αλλά είχα και κάτι που τα παιδιά αυτής της γενιάς δεν έχουν: την ευκαιρία να φανταστώ ένα μέλλον που δεν θα επισκιάζεται από την προοπτική μιας κλιματικής κρίσης.

Η εμπειρία μου ισχυροποίησε, επίσης, την πεποίθησή μου ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται επειδή μιλούν ανοιχτά για τις μεγάλες αδικίες της εποχής μας. 

Όταν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε οι νέοι και οι νέες να επιδεικνύουν ικανότητες ηγετικής συμπεριφοράς, ικανότητες τις οποίες πολλοί ενήλικες απέτυχαν να επιδείξουν, δεν είναι η συμπεριφορά των νέων που οφείλουμε να αμφισβητούμε. Είναι η δική μας.
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Μπορείτε να δείτε την επιστολή που απέστειλε ο Kumi Naidoo σε πάνω από 30.000 σχολεία, σε σχολικές διευθύνσεις και σχολικά συμβούλια στον Καναδά, την Ουγγαρία, την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.