ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ: ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ FRIDAYS FOR FUTURE

Δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019, 15:57Εκτύπωση

Η ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα Fridays for Future (Παρασκευές για το Μέλλον) τιμώνται με το ανώτατο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας

Η ακτιβίστρια για τη κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα Fridays for Future (Παρασκευές για το Μέλλον) των μαθητών/ριών τιμώνται με το Βραβείο Ambassador of Conscience (Πρεσβευτές/ειρες Συνείδησης) για το 2019, όπως έχει ανακοινώσει η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Δεν είναι δικό μου το βραβείο, είναι το βραβείο όλων μας. Είναι εκπληκτικό να βλέπει κάποιος/ά αυτή την αναγνώριση και να καταλαβαίνει ότι όλοι/ες εμείς αγωνιζόμαστε για κάτι που έχει τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το Βραβείο Ambassador of Conscience (Πρεσβευτής/ειρα Συνείδησης) αποτελεί κορυφαία τιμητική διάκριση της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς τιμά ανθρώπους που έχουν επιδείξει έναν μοναδικό ηγετικό ρόλο και ακόμη έχουν δείξει θάρρος, υπερασπιζόμενοι/ες τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερους αποδέκτες φέτος, από τη Greta Thunberg και το απεργιακό κίνημα για το κλίμα Fridays for Future.

— Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

 

«Στεκόμαστε όλοι/ες με ταπεινότητα και εμπνεόμαστε από την αποφασιστικότητα με την οποία οι ακτιβιστές/ριες της νεολαίας σε όλο τον κόσμο, μας προκαλούν όλους/ες να έρθουμε αντιμέτωποι/ες με τη πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Κάθε νέος/α που συμμετέχει στο κίνημα Fridays for Future ενσαρκώνει αυτό που σημαίνει «ενεργώ με βάση τη συνείδηση μου». Επιπλέον, μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε πιο ισχυροί/ες από όσο νομίζουμε και ότι όλοι/ες εμείς έχουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο για τη προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε σχέση με την καταστροφή του κλίματος».

Η απονομή του βραβείου Ambassador of Conscience έχει καθιερωθεί από το 2002 προκειμένου να τιμήσει άτομα και ομάδες που έχουν προωθήσει το ιδεώδες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενεργώντας με τη συνείδησή τους, αντιμετωπίζοντας την αδικία και χρησιμοποιώντας όλες τις ικανότητές τους για να εμπνεύσουν τους άλλους/ες. Στους/στις προηγούμενους/ες βραβευμένους/ες συγκαταλέγονται, οι Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Harry Belafonte, Ai Weiwei, ακόμη Ομάδες Νεολαίας Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, η Angélique Kidjo, το κίνημα για τα δικαιώματα των αυτόχθονων στον Καναδά, η Alicia Keys και ο Colin Kaepernick.

Κάθε νέος/α που συμμετέχει στο κίνημα Fridays for Future ενσαρκώνει τη σημασία του να ενεργείς με τη συνείδησή σου. Επιπλέον, μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε πιο ισχυροί/Ες από όσο νομίζουμε και ότι όλοι/ες παίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την καταστροφή του κλίματος, ΌΠΩς δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ένα νεολαιίστικο κίνημα ορκισμένο να αλλάξει τον κόσμο

Το κίνημα Fridays for Future ξεκίνησε από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, μία έφηβη από τη Σουηδία, η οποία τον Αύγουστο του 2018 αποφάσισε να απουσιάζει από το σχολείο κάθε Παρασκευή προκειμένου να κατεβαίνει σε διαμαρτυρία έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, μέχρι να λάβει κάποιος/α πιο σοβαρές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι προσπάθειές της για την ευαισθητοποίηση στο θέμα της κλιματικής κρίσης έγιναν σύντομα γνωστές παγκοσμίως. Περισσότεροι/Ες από 1 εκατομμύριο νέοι/Ες από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν σε διοργάνωση για την παγκόσμια ημέρα του κινήματος Fridays for Future, στις σχολικές απεργίες, στις 24 Μαΐου. Οι διαδηλώσεις διεξήχθησαν σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ουγκάντα.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να λάβω το Βραβείο Ambassador of Conscience της Διεθνούς Αμνηστίας εξ ονόματος του κινήματος Fridays for Future. Δεν αποτελεί δικό μου βραβείο - είναι το βραβείο όλων μας. Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε αυτή την αναγνώριση και να αντιλαμβανόμαστε ότι αγωνιζόμαστε για κάτι που έχει αντίκτυπο», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Το να ενεργείτε με τη συνείδησή σας σημαίνει ότι αγωνίζεστε για αυτό που θεωρείτε ότι είναι σωστό. Επίσης, θεωρώ πως όλοι/ες αυτοί/ες που συμμετέχουν στο κίνημα, κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή το καθήκον μας είναι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον κόσμο. Η κραυγαλέα αδικία, που όλοι/ες πρέπει να καταπολεμήσουμε είναι ότι οι άνθρωποι στο νότιο ημισφαίριο είναι εκείνοι/ες που ήδη επηρεάζονται και θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος, ενώ οι άνθρωποί αυτοί είναι λιγότερο υπεύθυνοι για την πρόκλησή της συγκεκριμένης αλλαγής».

 

Κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Δεν μπορούμε να λύσουμε το ένα χωρίς να λύσουμε το άλλο», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ενώ η κλιματική κρίση γίνεται συνήθως αντιληπτή μέσω των επιπτώσεων που έχει στο φυσικό μας περιβάλλον, οι καταστροφικές συνέπειες αυτών των επιπτώσεων στους ανθρώπους, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, την καθιστούν φλέγον ζήτημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κλιματική αλλαγή συγκροτεί και μεγεθύνει τις υφιστάμενες ανισότητες.  Τα αποτελέσματά της θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, ενισχύοντας τις καταστροφικές συνέπειες για τις γενιές του παρόντος και του μέλλοντος.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει δηλώσει ότι η αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν για την αλλαγή του κλίματος μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων στη ιστορία της ανθρωπότητας.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Δεν μπορούμε να λύσουμε το ένα χωρίς να λύσουμε το άλλο. Η αλλαγή του κλίματος σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργούν τρόφιμα, τα σπίτια τους θα απειλούνται και η υγεία τους δε θα είναι εξασφαλισμένη. Οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να μας προστατεύσουν, οπότε, γιατί δεν κάνουν κάτι ώστε να σταματήσει η κλιματική αλλαγή να καταστρέφει τις ζωές μας;»

— Γκρέτα Τούνμπεργκ

 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη να αυξήσουν σημαντικά τη δράση τους για το κλίμα και να το πράξουν κατά τρόπο σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό είναι, εάν οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος, όπως τα παιδιά και οι νέοι/ες, είναι σε θέση να καταβάλουν προσπάθειες να αντιμετωπίσουν και να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή. Τέλος, θα πρέπει να τους παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες και η στοιχειώδης εκπαίδευση για να συμμετέχουν ουσιαστικά στις συζητήσεις και δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς τους/τις αφορά άμεσα.

«Μερικές φορές αισθάνομαι πολύ άσχημα επειδή κάποιοι/ες με τους οποίους/ες προσπαθώ να μιλήσω, δεν θα ακούσουν. Μερικοί/ές μας προσβάλλουν, άλλοι/ες πιστεύουν ότι είμαστε πολιτικά υποκινούμενοι και άλλοι/ες μας αγνοούν εντελώς και μας λένε ότι ίσως δε θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε αρχίσει. ‘Όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι/ες να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει, επειδή το μέλλον μας κρέμεται από μία κλωστή», δήλωσε η Kananura Irene, μία ακτιβίστρια του κινήματος Fridays for Future, από την Καμπάλα της Ουγκάντα.

Οι ακτιβιστές/ριες της νεολαίας πίσω από το κίνημα Fridays for Future καλούν τώρα όλον τον ενήλικο πληθυσμό να συμμετάσχει στο κίνημα. Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, πριν από τη συνδιάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, στη Νέα Υόρκη, οι ακτιβιστές/τριές θα ξεκινήσουν την εβδομάδα κλιματικής δράσης με μια παγκόσμια απεργία για το κλίμα. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση προς όλους/ες  να συμμετάσχουν στην απεργία και να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

«Οι νέοι/ες  λέγεται συχνά ότι είναι οι ηγέτες του αύριο. Χαίρομαι πολύ που η Greta Thunberg και οι ακτιβιστές/τρίες του κινήματος Fridays for Future αγνόησαν αυτό το μήνυμα. Αν περιμένουν το αύριο, δεν θα υπάρξει μέλλον για κανέναν από εμάς. Έχουν αποδείξει ότι είναι ήδη ηγέτες και τώρα είναι ώρα οι ενήλικες να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους», δήλωσε ο Kumi Naidoo.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.