ΙΡΑΚ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου 2019, 17:22Εκτύπωση

Με αφορμή τις ειδήσεις ότι εκατοντάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι/ες Ιρακινοί/ές, κυρίως γυναίκες και παιδιά, επιστράφηκαν χτες βίαια από ένα καταυλισμό που βρίσκεται βόρεια στη Hammam al-Alil, προς τη γενέτειρά τους, Hawija, παρά τις σοβαρές ανθρωπιστικές ανησυχίες και τον κίνδυνο που διατρέχει η ασφάλεια τους, η Διευθύντρια Έρευνας στη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας, Lynn Maalouf, δήλωσε:

Αυτές οι αναφορές ότι εκατοντάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι/ες Ιρακινοί φορτώνονται σε λεωφορεία και μεταφέρονται στη Hawija είναι εξαιρετικά προβληματικές - μεγάλο μέρος της πόλης είναι κατεστραμμένο.

Lynn Maalouf, Διευθύντρια Έρευνας στη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας

 

Πολλοί/ές από αυτούς/ές δεν έχουν σπίτια για να επιστρέψουν. Επίσης, είναι αποφασισμένοι/ές να αγωνιστούν για να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως υγειονομική περίθαλψη και παροχή εκπαίδευσης. Ακόμη, δε δύνανται να έχουν πρόσβαση σε παροχή νερού και ηλεκτρισμού. Τέλος, μέχρι να θέσει το κατάλληλο πλαίσιο για να εξασφαλίσει την ασφαλή και την εθελοντική επιστροφή τους, η Ιρακινή κυβέρνηση δε πρέπει, σε καμία περίπτωση, να εμπλακεί σε εκτοπίσεις.

Αυτές οι επιστροφές είναι σαφώς εσπευσμένες. Εκτός από την εκτεταμένη καταστροφή, την έλλειψη επαρκούς υποδομής και υπηρεσιών, υπάρχουν ακόμη και άλλα σοβαρά εμπόδια, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες που επιστρέφουν στη γενέτειρα τους, έχουν εκτεθεί σε μία σειρά από πράξεις κακοποίησης, όπως εκδιώξεις, συλλήψεις, λεηλασίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις και διακρίσεις. Επίσης, έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι εκτοπισμένες οικογένειες, ειδικά εκείνες που θεωρούνται ότι έχουν διασυνδέσεις με την ένοπλη οργάνωση που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος (IS), συνήθως αποκλείονται από την απόκτηση νέων ή την αντικατάσταση παλιών ταυτοτήτων. Το συγκεκριμένο έχει ως αποτέλεσμα πολλοί/ές - μερικές φορές και ολόκληρες οικογένειες – να στερούνται εγγράφων ληξιαρχικών πράξεων ζωτικής σημασίας, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να εργαστούν ή να μετακινηθούν ελεύθερα.

Οι Ιρακινές αρχές ανέκαθεν διαβεβαίωναν τη Διεθνή Αμνηστία ότι η κάθε επιστροφή που διεξάγουν είναι εθελοντική. Όμως, αυτή η ξαφνική αλλαγή πολιτικής είναι ανησυχητική και αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Lynn Maalouf, Διευθύντρια Έρευνας στη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας

 

Καλούμε τις αρχές να σταματήσουν αμέσως αυτές τις εξαναγκαστικές επιστροφές.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.