ΓΑΛΛΙΑ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ G7

Δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου 2019, 13:49Εκτύπωση
  • 100 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές και πολλά άλλα εμποδίστηκαν να διαδηλώσουν ειρηνικά
 
  • Η Σύνοδος Κορυφής συζητούσε για την κλιματική κρίση και την ισότητα των φύλων, ωστόσο η συζήτηση αυτή υπονομεύεται από τους καταπιεστικούς περιορισμούς απέναντι στα κινήματα διαμαρτυρίας που συνέβαλλαν ώστε να τεθούν τα θέματα αυτά στην ημερήσια διάταξη

Η συνάντηση των G7 στο Biarritz αμαυρώθηκε από την αδικαιολόγητη καταστολή της ελευθερίας της συνάθροισης και της κυκλοφορίας, όπως δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Οι αρχές, επιπλέον, εμπόδισαν αρκετές ειρηνικές διαμαρτυρίες που διοργανώθηκαν γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής σε πόλεις και περιοχές κοντά στο Biarritz, επιτρέποντας τη διεξαγωγή μόνο δύο διαδηλώσεων.

Από την αρχή αυτής της Συνόδου Κορυφής των G7 στο Biarritz, ήταν σαφές ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ένα σχέδιο για τον περιορισμό της ελευθερίας της συνάθροισης και της κυκλοφορίας, με την ανακοίνωση της παρουσίας περισσότερων από 13.000 αστυνομικών στην περιοχή.
Marco Perolini, Ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστία Γαλλίας

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι υπέστησαν περιορισμό για ώρες χωρίς κανένα λόγο και πριν καν ξεκινήσουν την ειρηνική διαμαρτυρία τους».

«Είναι επίσης λυπηρά ειρωνικό το γεγονός ότι πολλά σημεία της ημερήσιας διάταξης της ομάδας των G7, όπως η κλιματική κρίση και η ισότητα των φύλων, ήταν εκεί λόγω της πίεσης που ασκεί η κοινωνία των πολιτών, και ότι οι γαλλικές αρχές θεώρησαν πως έπρεπε να υπονομεύσουν αυτό ακριβώς το δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών, να διαδηλώνει δηλαδή ειρηνικά κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών. Έτσι, υπονομεύεται όλη η συζήτηση της Συνόδου Κορυφής».

Περιορισμός της ελευθερίας συνάθροισης

Σε πόλεις όπως η Bayonne, περίπου 8χλμ. από το Biarritz, και σε ολόκληρη την πόλη του Biarritz, εφαρμόστηκαν εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να εμποδιστούν οι άνθρωποι από τη συγκέντρωση και την άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της συνάθροισης.

Το Σάββατο το απόγευμα, οι αρχές έθεσαν σε ετοιμότητα εκατοντάδες αστυνομικούς στη Bayonne και σήκωσαν φράκτες ύψους τεσσάρων μέτρων και στις τέσσερις γέφυρες, διαιρώντας εντελώς την πόλη σε δύο. Οι παρατηρητές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας εμποδίστηκαν και υπέστησαν σωματική έρευνα, έξι φορές μέσα σε περίπου δύο ώρες στην περιοχή.

Οι αρχές εξέδωσαν εντολή ορίζοντας μια περιοχή ασφαλείας που κάλυπτε το κέντρο της πόλης, όπου ο καθένας/καθεμία θα μπορούσε να υποχρεωθεί να σταματήσει και να υποστεί έρευνα. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές/ριες, όπως και δημοσιογράφοι, παρατηρητές/ριες και κάτοικοι, αποκλείστηκαν για περίπου πέντε ώρες. Η αστυνομία τους επέτρεψε να φύγουν αργά το βράδυ.

Η αστυνομία επίσης, παρεμπόδισε περίπου 50 διαδηλωτές/ριες που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν σε χώρο στάθμευσης στο Bidart, 8 χλμ. από το Biarritz, την Κυριακή 25 Αυγούστου. Το σημείο βρισκόταν πολύ έξω από τη ζώνη της περιοχής ασφάλειας, μέσα στην οποία συγκεντρώνονταν οι αρχηγοί κρατών. Οι παρατηρητές/τριες της οργάνωσης επίσης επλήγησαν από το περιστατικό, το οποίο διήρκησε πάνω από δύο ώρες, χωρίς δυνατότητα φυγής.

Αφού το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας έδειξε μια επιστολή προς την αστυνομία που περιγράφει λεπτομερώς την αποστολή παρατήρησής τους, στη συνέχεια τους ενημέρωσαν πως η παρεμπόδιση έγινε με σκοπό τη διεξαγωγή ελέγχων ταυτότητας. Ωστόσο, ούτε αντιπρόσωποι ούτε οποιοσδήποτε άλλος/η δεν κλήθηκε να παράσχει τα αναγκαία έγγραφα.

Περίπου 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν

Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν πολύ λίγα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, περίπου 100 άνθρωποι συνελήφθησαν από τις 23 έως τις 25 Αυγούστου, με περίπου 70 από αυτούς/ες να βρίσκονται σε προφυλάκιση, με κάποιες δίκες να αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα. Μεταξύ αυτών, τρεις γυναίκες παρατηρήτριες από τη Γαλλική Λίγκα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στις 24 Αυγούστου, αφού βρέθηκαν πάνω τους προστατευτικά υλικά. Τελικά αφέθηκαν ελεύθερες την Κυριακή 25 Αυγούστου.

Αυτό οδήγησε τους διοργανωτές/ριες της «αντί-Συνόδου Κορυφής» των G7 να ακυρώσουν αρκετές ειρηνικές δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις 25 Αυγούστου, μετά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τη σύλληψη ενός από τα μέλη τους στις 24 Αυγούστου. Οι διαδηλωτές/τριές μπορούσαν να οργανώσουν μόνο μια ειρηνική διαδήλωση το Σάββατο 24 Αυγούστου στην Hendaye, πάνω από 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Σύνοδο Κορυφής των G7 στο Biarritz.

Οι γαλλικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση το δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Αν οι διαδηλωτές/τριές δεν έχουν εμπλακεί σε βίαιες πράξεις, πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων.

Marco Perolini, Ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστία Γαλλίας

«Η άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης δεν είναι έγκλημα, αλλά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.