ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου 2019, 12:12Εκτύπωση

Με αφορμή τις ειδήσεις σχετικά με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου τις τελευταίες εβδομάδες, ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:

«Ο Μπολσονάρο και η κυβέρνηση του είναι οι άμεσα υπεύθυνοι για τον περιορισμό των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Θα πρέπει επίσης να αλλάξουν την απαράδεκτη αυτή πολιτική που αφήνει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στο έλεος των καταστροφών, και που αποτελεί την βαθύτερη αιτία της παρούσας κρίσης».

«Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε παράνομες επιδρομές στην ευρύτερη περιοχή και μία σειρά εμπρηστικών επιθέσεων κοντά σε εδάφη αυτοχθόνων του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Rondônia, όπου μαίνονται πολλές από τις πυρκαγιές αυτή τη στιγμή».

«Η αποψίλωση των δασών στα εδάφη που επισκέφθηκε η Διεθνής Αμνηστία διπλασιάστηκε φέτος σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2018, εξαιτίας παράνομων εισβολέων οι οποίοι αποψιλώνουν τα δέντρα, πυροδοτούν πυρκαγιές και επιτίθενται στις κοινότητες των αυτόχθονων πληθυσμών που ζουν εκεί».

«Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος Μπολσονάρο προσπάθησε σκόπιμα να αποδυναμώσει το σύστημα προστασίας του τροπικού δάσους, υπονομεύοντας τα δικαιώματα ενός εκατομμυρίου αυτόχθονων που ζουν εκεί».

«Τη δεδομένη στιγμή, η πόλη του Σάο Πάολο, που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Αμαζόνιο, περιβάλλεται από σκοτάδι, το οποίο προκλήθηκε λόγω του καπνού, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος προσπάθησε να δυσφημίσει τις ΜΚΟ σπέρνοντας συκοφαντίες, ότι οι ίδιες οι ΜΚΟ ξεκίνησαν τις πυρκαγιές».

Αντί να διαδίδει τέτοιου είδους εξωφρενικά ψέματα ή να αμφισβητεί την έκταση της αποψίλωσης, καλούμε τον Πρόεδρο να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η επέκταση αυτών των δασικών πυρκαγιών. 
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας 

 

«Για όλον τον υπόλοιπο κόσμο που αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει για να προστατεύσει τον Αμαζόνιο, η εκστρατεία για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των αυτόχθονων αποτελεί κλειδί για την πρόληψη της περαιτέρω αποψίλωσης».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τις κοινότητες και τους ηγέτες των αυτόχθονων πληθυσμών στην περιοχή του Αμαζονίου - από τη Βραζιλία μέχρι τον Ισημερινό και πέρα από αυτόν. Γι’ αυτούς τους πληθυσμούς, ο Αμαζόνιος, αποτελεί κάτι περισσότερο από τους πνεύμονες της υφηλίου, είναι το ίδιο τους το σπίτι».

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.