ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου 2019, 13:16Εκτύπωση

Με αφορμή τα νέα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο αρχικά κατηγόρησε τους/τις ακαδημαϊκούς για «προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης», επειδή υπέγραψαν μία έκκληση ειρήνης το 2016, έχοντας ως αποτέλεσμα την βίαια φίμωσή τους, η Milena Buyum, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία δήλωσε:

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτό που πάντα εμείς πιστεύαμε, ότι η υπογραφή έκκλησης για ειρήνη από τους/τις ακαδημαϊκούς δεν συνιστούσε έγκλημα με κανέναν τρόπο.
Milena Buyum, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

 

«Η πράξη τους αποτελούσε μία έννομη πράξη που προστατεύεται από το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και ο ειρηνικός χαρακτήρας της έκκλησης εκ μέρος των ακαδημαϊκών, ήταν απόλυτα σαφής σε όλους/ες όσους/ες είχαν την διαβάσει.

Οι ακαδημαϊκοί που υπέγραψαν την έκκληση ειρήνης δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν υποστεί ποινική δίωξη, πόσο μάλλον ποινές φυλάκισης. Η παρούσα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει τις απαράδεκτες διώξεις εναντίον τους.

Η ανακοίνωση του Δικαστηρίου είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν αναιρεί τις άδικες και αυθαίρετες διώξεις εκατοντάδων ακαδημαϊκών που έδωσαν την υπογραφή τους προς υπεράσπιση της ειρήνης. Ωστόσο, πρέπει να τεθεί αμέσως τέλος στις διώξεις ώστε να ανατραπούν οι καταδικαστικές αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί».

Ιστορικό

Η έκκληση που δημοσιοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2016, διεκδικούσε την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του ένοπλου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κυβέρνησης, καταδικάζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περισσότερες κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Συνολικά 2.212 ακαδημαϊκοί υπέγραψαν την παραπάνω έκκληση.

Πάνω από 700 κατηγορήθηκαν για «διεξαγωγή προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση», με αρκετούς/ες κατηγορούμενους/ες να αντιμετωπίζουν φυλάκιση έως και τρία χρόνια. Στις 3 Μαρτίου 2019, ένα περιφερειακό εφετείο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης ενός έτους και τριών μηνών σε μία ακαδημαϊκό, την καθηγήτρια Zübeyde Füsun Üstel, η οποία απελευθερώθηκε στις 22 Ιουλίου μετά από δικαστική απόφαση για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της, εν αναμονή της έφεσης. Η Zübeyde Füsun Üstel είναι μία από τις ακαδημαϊκούς που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση που εξέδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 26 Ιουλίου 2019.

«Εκατοντάδες υπογράφοντες/ούσες απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την εργασία τους σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Τουρκία. Από αυτούς/ες που απολύθηκαν, στους 406 απαγορεύτηκε η εργασία σε δημόσια υπηρεσία εφ’ όρου ζωής, καθώς η απόλυσή τους στηρίχθηκε σε εκτελεστικά διατάγματα που εκδόθηκαν, υποστηρίζοντας τη σύνδεσή τους με «τρομοκρατικές οργανώσεις» κατά τη διάρκεια της διετούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.