ΚΠΕ: ΚΥΜΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΣΤΟ SUR BAHER ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουλίου 2019, 12:57Εκτύπωση

Με αφορμή την είδηση πως οι Ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την κατεδάφιση 16 κατοικημένων κτιρίων στη γειτονιά του Wadi al-Hummus στο χωριό Sur Baher της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο Saleh Higazi, Αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:

«Αυτές οι κατεδαφίσεις συνιστούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι μέρος ενός συστηματικού μοτίβου από τις ισραηλινές αρχές με στόχο τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη∙ τέτοιες πράξεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

«Το Ισραήλ προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτές τις κατεδαφίσεις με το πρόσχημα της ασφάλειας, ισχυριζόμενο ότι τα σπίτια είναι πολύ κοντά στον φράχτη, αλλά αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δεκαετίες οι αρχές του Ισραήλ λαμβάνουν αυθαίρετα και δυσανάλογα μέτρα, στο όνομα της ασφάλειας, για να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην παλαιστινιακή γη και να εκδιώξουν τους Παλαιστινίους από περιοχές που θεωρούν στρατηγικές, εκτοπίζοντας βίαια ολόκληρες κοινότητες και καταστρέφοντας παράνομα δεκάδες χιλιάδες σπίτια.

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη σκληρή και μεροληπτική πολιτική του, κατεδαφίσεων σπιτιών και αναγκαστικών εκτοπισμών.

Saleh Higazi, Αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας

Αντί να καταστρέφει τα σπίτια των οικογενειών, το Ισραήλ πρέπει να κατεδαφίσει τα τμήματα του φράχτη που βρίσκονται μέσα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ άλλων σε τμήματα του Sur Baher, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Τα υπόλοιπα κράτη έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι ισραηλινές αρχές τηρούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ότι ο κατεχόμενος παλαιστινιακός πληθυσμός είναι προστατευμένος».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, τα τελευταία 10 χρόνια, το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει περισσότερα από 1.100 κτίρια στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκτοπίζοντας περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και επηρεάζοντας τη ζωή περισσότερων από 6.000. Μεταξύ 2 Ιανουαρίου 2019 και 17 Ιουλίου 2019, το Ισραήλ κατέστρεψε 126 κτίρια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκτοπίζοντας 203 άτομα και επηρεάζοντας 1.036 άτομα.

Η παράνομη μεταφορά πολιτών σε κατεχόμενα εδάφη παραβιάζει την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης και συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.