Ισραήλ και Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

ΓΙΑΤΙ ΤΟ TRIPADVISOR ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ;

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου 2019, 13:06Εκτύπωση

Ποιο είναι το πρόβλημα με τους Ισραηλινούς εποικισμούς;

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το TripAdvisor και άλλες ψηφιακές εταιρίες κράτησης να σταματήσουν να καταχωρούν ιδιοκτησίες και αξιοθέατα σε παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη (ΚΠΕ). Σύμφωνα με την έρευνά μας, το TripAdvisor, το AirBnB, το Expedia, και το Booking.com συμβάλλουν στην διατήρηση μιας παράνομης κατάστασης και τροφοδοτούν παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του τουρισμού στους Ισραηλινούς εποικισμούς που είναι χτισμένοι στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. 

Γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των Ισραηλινών εποικισμών και της χώρας του Ισραήλ;

Ένας μικρός οδηγός:

Πριν από 52 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών-γειτόνων του, το Ισραήλ κατέλαβε την Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο του Σινά και τα Υψώματα του Γκολάν.  Οι περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Γάζας είναι γνωστές και ως Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) και είναι μέχρι και σήμερα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Ο πόλεμος του 1967 και οι συνέπειές του ανάγκασαν χιλιάδες Παλαιστίνιους/ες να εγκαταλείψουν τη γη τους. Πολλοί/ες δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και εξακολουθούν να ζουν ως πρόσφυγες, κυρίως στην Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και σε άλλα μέρη των ΚΠΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και άλλοι οργανισμοί, κατακρίνουν τους εποικισμούς καθώς είναι παράνομοι

Υπάρχουν γύρω στους 250 Ισραηλινούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, από μικρά χωριά έως μεγαλουπόλεις.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι παράνομο για μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει τους πολίτες της σε κατεχόμενα εδάφη ή να μεταφέρει ολόκληρο ή μέρος του πληθυσμού της κατεχόμενης επικράτειας εντός ή εκτός αυτού του εδάφους. Συγκεκριμένα, αυτές οι πράξεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως επίσης και η περιττή καταστροφή και ο σφετερισμός περιουσίας σε κατεχόμενα εδάφη.

Από την πρώτη στιγμή, το Ισραήλ έχει αγνοήσει αυτούς τους νόμους και ξεκίνησε να χτίζει εποικισμούς στη γη που είχε καταλάβει. Διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει ως πολιτική τη διεύρυνση των εποικισμών, παρέχοντας επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν Εβραίους Ισραηλινούς να μετακομίσουν εκεί. Τα περισσότερα κράτη, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρούν ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης κατακρίνουν τους εποικισμούς λόγω του ότι προκαλούν μεγάλες βλάβες στους Παλαιστινίους/ες.

Η Ισραηλινή πολιτική εποικισμού είναι επίσης μια βασική κινητήριος δύναμη των μαζικών παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, που είναι αποτέλεσμα της κατοχής. Από το 1967 πάνω από 100.000 εκτάρια Παλαιστινιακής γης έχουν σφετεριστεί από Ισραηλινούς έποικους. Για να βρεθεί χώρος για τους περισσότερους από 600.000 έποικους που τώρα ζουν στην κατεχόμενη ζώνη, 50.000 δομές και σπίτια Παλαιστινίων έχουν κατεδαφιστεί.

Σήμερα, Παλαιστίνιοι πολίτες εξακολουθούν να υπόκεινται σε αναγκαστικές εκτοπίσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης απέλασης και μετακίνησης, της δήμευσης της γης και των φυσικών πόρων τους, της κατεδάφισης των σπιτιών, των ακινήτων και των υποδομών τους και του περιορισμού τους στην κυκλοφορία. Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων σε επαρκές βιοτικό επίπεδο, εργασία, στέγαση, υγεία και εκπαίδευση και έχει πλήξει την παλαιστινιακή οικονομία.

Ο Ισραηλινός στρατός ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο στρατός έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις για τους Παλαιστίνιους/ες στα ΚΠΕ. Αυτό επηρεάζει το πού οι Παλαιστίνιοι/ες μπορούν να πάνε σχολείο, να δουλέψουν, αν μπορούν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να έχουν πρόσβαση στη γεωργική τους γη.

Ο παράνομος εναέριος, χερσαίος και θαλάσσιος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ εισέρχεται στο δωδέκατο έτος του, περιορίζοντας την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μέσα και έξω από την περιοχή και τιμωρώντας συλλογικά 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

Το Ισραήλ ελέγχει, επίσης, και περιορίζει την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε καθαρό νερό. Πολλοί Παλαιστίνιοι/ες αγωνίζονται ώστε να αποκτήσουν αρκετό νερό για να πλύνουν, να μαγειρέψουν, να καθαρίσουν ή και να πιούν, πόσο μάλλον να ποτίσουν τους καρπούς τους. Στο μεταξύ, οι ισραηλινοί εποικισμοί διαθέτουν πισίνες, καλά ποτισμένους χλοοτάπητες και μεγάλες αρδευόμενες φάρμες - πολλές από τις οποίες παρατίθενται ως αξιοθέατα από τις ψηφιακές εταιρείες τουριστικών κρατήσεων. Η κατανάλωση νερού από τους Ισραηλινούς είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή των Παλαιστινίων που ζουν στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες και εκατοντάδες ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί σε εντάσεις που σχετίζονται με την κατοχή.

Ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει και τραυματίσει παράνομα χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά της δήμευσης γης.

Από το 1987, πάνω από 10.200 Παλαιστίνιοι/ες έχουν σκοτωθεί από τον Ισραηλινό στρατό, συχνά σε καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε εγκλήματα πολέμου.

Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί/ες σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους/ες. Από αυτούς, εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες σε επιθέσεις που συνιστούν εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι για τους Παλαιστινίους/ες

Από το 1967, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι/ες συνελήφθησαν με βάση στρατιωτικές διαταγές, πολλές από τις οποίες ποινικοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες. Το Ισραήλ έχει συστήσει στρατιωτικά δικαστήρια για τη δίωξη των Παλαιστινίων. Σχεδόν όλες οι υποθέσεις που έχουν υποβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων αυτών καταλήγουν σε καταδίκες ως αποτέλεσμα δικαστικών διακανονισμών. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι/ες κρατούνται αυτή την στιγμή, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία ή να έχουν προσαχθεί σε δίκη βάσει της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης».

Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 210 Παλαιστίνια παιδιά σε ισραηλινά κρατητήρια και κέντρα κράτησης. Τον Δεκέμβριο του 2017, η 16χρονη Ahed Tamimi συνελήφθη και καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση επειδή χαστούκισε έναν ισραηλινό στρατιώτη – λίγες ώρες αφού στρατιωτικοί είχαν πυροβολήσει τον 14χρονο ξάδελφό της στο κεφάλι.

Οι Ισραηλινοί έποικοι που ζουν στη Δυτική Όχθη δεν υπόκεινται στο στρατιωτικό δικαστικό σύστημα και αντίθετα διέπονται από το ισραηλινό αστικό δίκαιο.

Ο τουρισμός στους εποικισμούς επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι ψηφιακές εταιρίες κράτησης ξενοδοχείων όπως το TripAdvisor έχουν καταχωρημένα πολυάριθμα ακίνητα και αξιοθέατα στους εποικισμούς, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση, ανάπτυξη και επέκταση των παράνομων εποικισμών, ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται από αυτούς. Η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία στους εποικισμούς ως έναν τρόπο ομαλοποίησης και νομιμοποίησης της ύπαρξης και της επέκτασής τους.

Σε ένα χωριό που είχε επισκεφθεί η Διεθνής Αμνηστία, το Khirbet Susiya, οι παλαιστίνιοι κάτοικοι ζουν σε προσωρινά καταφύγια αφότου εκδιώχθηκαν βίαια από το χωριό τους. Στη θέση του χτίστηκε ένας εποικισμός που με όνομα Susya το 1983 και ένας αρχαιολογικός χώρος που χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας Susya το 1986. Από τότε, οι χωρικοί έχουν χάσει τεράστιες εκτάσεις γεωργικής γης και αναγκάστηκαν να περιορίσουν το μέγεθος των κοπαδιών τους - την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Οι ισραηλινές αρχές έχουν απαγορεύσει τις δεξαμενές και τα πηγάδια νερού στο Khirbet Susya. Έτσι, οι χωρικοί δαπανούν περίπου το ένα τρίτο του εισοδήματός τους πληρώνοντας για νερό. Οι Παλαιστίνιοι/ες του Khirbet Susiya ζουν επίσης με το φόβο ότι τα σπίτια τους και οι ιδιοκτησίες τους μπορούν να κατεδαφιστούν ανά πάσα στιγμή και αντιμετωπίζουν συστηματική βία και παρενόχληση στα χέρια των ισραηλινών εποίκων. Το TripAdvisor έχει καταχωρημένα ως τουριστικά αξιοθέατα τον αρχαιολογικό χώρο, μαζί με ένα οινοποιείο και έναν αμπελώνα στο εσωτερικό του εποικισμού Susya. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τουριστική βιομηχανία συνδέεται άμεσα με την επέκταση των εποικισμών και του τρόπου με τον οποίο τροφοδοτεί τα δεινά των Παλαιστινίων.

Η Διεθνής Αμνηστία δεν καλεί για μποϋκοτάζ στο Ισραήλ

Επικεντρώνουμε στην αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα στους παράνομους εποικισμούς, όχι στην ισραηλινή οικονομία. Ως εκ τούτου, δεν καλούμε τα ψηφιακά ταξιδιωτικά γραφεία να σταματήσουν να κάνουν κρατήσεις για διακοπές στο Ισραήλ. Θέλουμε οι ψηφιακές εταιρείες κρατήσεων να σταματήσουν να διοχετεύουν χρήματα σε μια επιχείρηση που προκαλεί τρομερό πόνο στους Παλαιστίνιους/ες και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Εάν οι τουριστικές επιχειρήσεις σταματήσουν να διαφημίζουν εποικισμούς, θα υπάρξουν προφανώς επιζήμιες επιπτώσεις στα μέσα διαβίωσης κάποιων εποίκων. Η ευθύνη για αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου το κράτος του Ισραήλ. Η προώθηση της δημιουργίας και επέκτασης των εποικισμών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) συνιστά κυβερνητική πολιτική από το 1967, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο και επιβλαβές για τον κατεχόμενo παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η Διεθνής Αμνηστία επιδιώκει το τέλος της οικονομικής δραστηριότητας που βασίζεται στους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για να αποφύγουν τη συμβολή στην διατήρηση μιας παράνομης κατάστασης και σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόμοια δράση πρέπει να αναλάβουν και τα κράτη προκειμένου να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να μην αναγνωρίζουν και να βοηθούν παράνομες καταστάσεις.

Οι εκκλήσεις μας δεν είναι αντισημιτικές

Η Διεθνής Αμνηστία εναντιώνεται σε όλες τις μορφές διάκρισης, ρατσισμού και μίσους, είτε εναντίον ανθρώπων συγκεκριμένης θρησκείας, εθνικότητας, φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων ή των ανθρώπων που θεωρούνται Εβραίοι.

Το επίκεντρο της εκστρατείας μας δεν έχει ως κίνητρο διακρίσεις και δεν επικεντρώνεται σε άτομα. Ο στόχος μας είναι να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν εντός ή με τους εποικισμούς, δεδομένης της παράνομης φύσης των εποικισμών βάσει του διεθνούς δικαίου και του γεγονότος ότι προκαλούν τεράστια βλάβη και πόνο στον κατεχόμενο παλαιστινιακό πληθυσμό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.