ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΜΕΣΩ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 2019, 11:56Εκτύπωση

Οι αρχές του Νότιου Σουδάν, τους τελευταίους μήνες, κλιμάκωσαν τη βίαιη καταστολή τους απέναντι στην ειρηνική διαφωνία, διεξάγοντας μία εκστρατεία παρενόχλησης, εκφοβισμού και επιθέσεων ενάντια σε όσους/ες ασκούν κριτική. Ο σκοπός τους ήταν να εμποδίσουν μια σειρά παγκόσμιων διαδηλώσεων εναντίον της ηγεσίας της χώρας, όπως αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία  στη νέα της ανασκόπηση

Οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τη Red Card Movement (RCM),  ένα νεοσύστατο νεολαιίστικο κίνημα στο Νότιο Σουδάν που είναι ανοιχτό σε όσους/ές αντιτάσσονται στη βία,  είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν στις 16 Μαΐου στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, τη Τζούμπα (Juba), αλλά και σε άλλα μέρησε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, τελικά οι διαδηλώσεις δεν έλαβαν χώρα στην Juda.

Είναι κρίμα που οι αρχές αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν τον ζωτικό ρόλο του  σεβασμού, της προστασίας και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ανάπτυξη της χώρας.
Joan Nyanyuki, Διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες.

 

Οι απειλές της Κυβέρνησης

Λίγο πριν τις διαδηλώσεις στις 16 Μαΐου, τα ανώτερα μέλη της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν εξαπέλυσαν έμμεσες απειλές προς τους διοργανωτές/ριες των διαδηλώσεων και προς τους ίδιους τους διαδηλωτές/ριες.

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν πρέπει δημόσια να αποκηρύξει την κλιμάκωση των παρενοχλήσεων, του εκφοβισμού και των επιθέσεων σε ανθρώπους επειδή απλά ασκούν τα αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, των ειρηνικών συγκεντρώσεων και της συνάθροισης, και να τερματίσει τις επιθέσεις ενάντια στους ανθρώπους που ασκούν κριτική, τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό.

Joan Nyanyuki, Διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες.

 

Στις 7 Μαΐου, ο υπουργός Πληροφοριών Michael Makuei Lueth απείλησε του διαδηλωτές/ριες με θανατηφόρες συνέπειες εάν λάβουν μέρος στις προσχεδιασμένες διαδηλώσεις.

Αυτοί/ες που θέλουν να διαδηλώσουν είναι ευπρόσδεκτοι αλλά παράλληλα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

 

Εμείς γνωρίζουμε ποιοι/ες είναι οι υποκινητές/ριες αυτών των διαδηλώσεων. Όμως, δεν θέλουμε οι νέοι/ες να πεθάνουν πάλι, δήλωσε ο Tamazuj σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Νότιο Σουδάν.

Μετά από αυτό ακολούθησε μία αναζήτηση πόρτα-με-πόρτα που διεξήχθη με εντολή των αξιωματικών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSS) και του στρατού, σε κάθε σπίτι και μέρα-νύχτα, στοχοποιώντας ύποπτα μέλη και υποστηρικτές/ριες του Red Card Movement (RCM). Οι αρχές επίσης χρησιμοποίησαν ένα τεράστιο αριθμό στρατευμάτων στην Τζούμπα (Juba) και σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο Garang Aher, 30 ετών συλλήφθηκε από τρείς πράκτορες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSS) στο σπίτι του στις 19 Μαΐου για υποτιθέμενη συμμαχία με το  κίνημα, αφού ο ο αριθμός τηλεφώνου του εντοπίστηκε σε μία ομαδική διαδικτυακή συζήτηση με μέλη του Red Card Movement στο WhatsApp, η οποία διέρρευσε στο προσωπικό της ασφάλειας. Απελευθερώθηκε στις 23 Μαΐου

Ο Πρόεδρος Salva Kiir επανέλαβε δημόσια τις θανατηφόρες συνέπειες για τους διαδηλωτές/ριες στις 21 Μαΐου

Εκείνοι που σας λένε να πάτε ενώπιον της κυβέρνησης και να διαμαρτυρηθείτε, δεν γνωρίζουν ότι κάτι μπορεί να συμβεί και οι άνθρωποι να πεθάνουν; Εάν η κυβέρνηση τελικά αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτόματα όπλα, γιατί θέλετε να πεθάνετε για το τίποτα;
Salva Kiir, Πρόεδρος Δημοκρατίας του Νότιου Σουδάν

 

Άνδρες στα Μαύρα

Ενώ οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν έξω από τις πρεσβείες του Νοτίου Σουδάν στην Αυστραλία, την Ουάσιγκτον DC, τις ΗΠΑ και το Σουδάν έλαβαν χώρα χωρίς εμπόδια, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση των μελών του RCM που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στο Νότιο Σουδάν έλαβε χώρα στην Αιθιοπία και την Κένυα.

Δύο εικονολήπτες που κάλυπταν μια ειρηνική διαδήλωση του RCM στην πρεσβεία του Νοτίου Σουδάν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, το Αντίς Αμπέμπα, δέχθηκαν σωματική επίθεση.

«Είδα τον υπάλληλο της πρεσβείας να χτυπάει τον άνθρωπο που τραβούσε βίντεο και έναν άλλο άνθρωπο να σπρώχνει βίαια έναν άλλο εικονολήπτη, ο οποίος χτυπήθηκε άσχημα στο πρόσωπο», δήλωσε ένας μάρτυρας στη Διεθνή Αμνηστία».

Στην Κένυα, τα μέλη του RCM απειλήθηκαν με σύλληψη και απέλαση πίσω στη Juba, από όπου θα υφίσταντο βίαιη εξαφάνιση. Ένας από αυτούς δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι απειλές ήταν τρομακτικά κατάφωρες.

Άλλοι νότιοι Σουδανοί θεωρήθηκαν ως πληροφοριοδότες της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας και κατηγορήθηκαν οτι

θέλουν να δημιουργήσουν κακή εικόνα για το Νότιο Σουδάν όπως ο Dong και ο Aggrey. Βλέπετε, τώρα είναι νεκροί. Αν θέλετε να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή, θα έρθουν και οι συνέπειες.

— Person

 

Είπαν επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι παρακολουθούνταν από άνδρες με μαύρα κοστούμια. «Ανώνυμοι άνθρωποι μας ακολουθούν. Όταν σταματάμε, σταματούν. Όταν εμφανιζόμαστε κάπου, εμφανίζονται επίσης. Είμαστε σε κίνδυνο και σε συνεχή καταδίωξη».

Αυτός ο εκφοβισμός και η παρενόχληση συνεχίστηκαν μετά τις διαμαρτυρίες στις 16 Μαΐου. Στις 9 Ιουλίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Νότου Σουδάν, μέλη και υποστηρικτές/ριες του κινήματος, πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία του Νοτίου Σουδάν στο Ναϊρόμπι.

Οι διαδηλωτές/ριες διασκορπίστηκαν από την αστυνομία της Κένυας παρά την τήρηση της νομικής υποχρέωσης ενημέρωσης της αστυνομίας για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία. Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για παράνομη συνάθροιση. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση την επόμενη ημέρα και δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς. δήλωσε ο Joan Nyanyuki.

Οι λαοί του Νότιου Σουδάν πρέπει να μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, της ειρηνικής συγκέντρωσης και της συνάθροισης. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν κριτική στην κυβέρνησή τους και τις πολιτικές της, χωρίς φόβο για αντίποινα,

Joan Nyanyuki, Διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Αφρική, το Κέρας και τις Μεγάλες Λίμνες.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.