«Τώρα για τη Βόρεια Ιρλανδία» εικόνες που προβλήθηκαν σε κτίρια στο Λονδίνο, το Μπέλφαστ, το Δουβλίνο και τη Γλασκώβη νωρίτερα φέτος © Διεθνής Αμνηστία

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου 2019, 12:22Εκτύπωση

«Η σημερινή ημέρα πρέπει να γραφτεί στα βιβλία ιστορίας» - Patrick Corrigan

Οι τροποποιήσεις στον νόμο της Βόρειας Ιρλανδίας - οι οποίες κατατέθηκαν από τον βουλευτή Conor McGinn (σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών) και από τη βουλεύτρια Stella Creasy (σχετικά με την άμβλωση) - υπερψηφίστηκαν με 383 ψήφους έναντι 73 για το θέμα του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, και 332 ψήφους έναντι 99 για την άμβλωση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επεκτείνει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στη Βόρεια Ιρλανδία και να νομοθετήσει σχετικά με την άμβλωση έως τις 21 Οκτωβρίου, εκτός εάν επανέλθει η αποκέντρωση.

Η Αμνηστία έχει συνεργαστεί με βουλευτές/ριες όλων των κομμάτων για τις μεταρρυθμίσεις στον νόμο.

Γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

Ο Patrick Corrigan, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Βόρειας Ιρλανδίας και μέλος του Συνασπισμού της Ισότητας στην Αγάπη [Love Equality coalition], δήλωσε:

«Πρόκειται για μια απίστευτη στιγμή και έναν τεράστιο λόγο για εορτασμό.

Η ισότητα στον γάμο στη Βόρεια Ιρλανδία έγινε τελικά πραγματικότητα.

Εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, τα ομόφυλα ζευγάρια στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσαν να παντρευτούν, ενώ το δικαίωμα αυτό είχε στερηθεί από τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τώρα, σε μόλις τρεις μήνες, μπορούμε να δούμε τα πρώτα ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρεύονται.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν αγωνιστεί για αυτό, για τόσο πολύ καιρό. Κάποιες στιγμές φαινόταν ανέφικτο, αλλά δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τον αγώνα.

Η σημερινή μέρα πρέπει να γραφτεί στα βιβλία ιστορίας.

Άμβλωση

Η Grainne Teggart, Διευθύντρια Εκστρατειών της Βόρειας Ιρλανδίας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών στη Βόρεια Ιρλανδία. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να θέσει σε εφαρμογή τις συστάσεις της CEDAW [Committee on the Elimination of Discrimination against Women – Επιτροπή για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών], οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την αποποινικοποίηση της άμβλωσης».

Οι σοβαρές βλάβες και η ταλαιπωρία υπό το παρόν καθεστώς για τις αμβλώσεις της Βόρειας Ιρλανδίας επιτέλους θα τελειώσουν. Σε μια εποχή που οι διώξεις εξακολουθούν να αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει».

Δείτε τα τελευταία δελτία τύπου εδώ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.