ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ TRIPADVISOR ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου 2019, 12:20Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους/ες της TripAdvisor να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους, για να ζητήσουν από την εταιρεία τους να σταματήσει να επωφελείται από τα εγκλήματα πολέμου, καταγράφοντας τουριστικά αξιοθέατα και ακίνητα σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OPT).

Σε μια ανοικτή επιστολή προς το προσωπικό της TripAdvisor, ο οργανισμός δήλωσε ότι οι εποικισμοί θίγουν κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστίνιων, καθώς κατεδαφίστηκαν δεκάδες χιλιάδες σπίτια και πολλοί/ες Παλαιστίνιοι/Ες εκδιώχθηκαν βίαια, εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης των κατοικιών τους. Πρόκειται για μία καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που διαδραματίζεται στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το 1967.

Η πολιτική του Ισραήλ να εγκαταστήσει ισραηλινούς πολίτες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Mark Dummett, Επικεφαλής στο τμήμα Επιχειρήσεων και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία

«Προωθώντας τον τουρισμό σε αυτούς τους παράνομους εποικισμούς, η TripAdvisor συμβάλλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της κατεχόμενης περιοχής, προκαλώντας παράλληλα τεράστια δυστυχία στους Παλαιστίνιους/ες  που ξεριζώθηκαν από το τόπο τους, είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και τους φυσικούς τους πόρους να λεηλατούνται προς όφελος των καταπατητών», δήλωσε ο Mark Dummett, Επικεφαλής  Επιχειρήσεων και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία.

«Για τη διατήρηση και ανάπτυξη των κατεχόμενων εδαφών, το Ισραήλ έχει επιβάλει θεσμικά ένα σύστημα που προωθεί τις διακρίσεις, παραβιάζοντας σε καθημερινή βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστίνιων πολιτών ενώ η καθημερινότητα των ανθρώπων μετατρέπεται σε έναν δύσκολο αγώνα για το αυτονόητο. Καλούμε όλους και όλες όσοι εργάζονται για την TripAdvisor να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μαζί μας, με αίτημα να διαγραφούν από την εταιρεία οι κατοικίες καθώς και οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα αξιοθέατα που βρίσκονται στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, από τη λίστα προωθήσεων της εταιρείας. Τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο».

Τον Ιανουάριο, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την έκθεση με τίτλο Προορισμός: Κατεχόμενα, για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ψηφιακών κρατήσεων προωθούν τον τουρισμό στους παράνομα κατεχόμενους εποικισμούς από το Ισραήλ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, τη διατήρηση και τη νομιμοποίησή τους. Ακολούθως, η Διεθνής Αμνηστία, διαπίστωσε ότι η TripAdvisor, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλής τουριστικές ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν όσοι/ες επισκέπτονται το Ισραήλ, καθώς απαριθμεί περισσότερα από 70 διαφορετικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως, εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξεναγήσεις στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η ανοικτή επιστολή κοινοποιήθηκε στο προσωπικό της TripAdvisor, σε συνέχεια της απάντησης της εταιρείας στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία η TripAdvisor φαίνεται να δηλώνει ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να διακόψει τη διαφήμιση των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας, που καλεί την TripAdvisor να σταματήσει την καταχώρηση ή την προώθηση των τουριστικών επιχειρήσεων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.