ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου 2019, 12:42Εκτύπωση

Η δολοφονία αμάχων από τους Ταλιμπάν, δια μέσου συνεχών βομβαρδισμών, καταδεικνύει την τρομακτική έλλειψη σεβασμού της ένοπλης ομάδας για τις ανθρώπινες ζωές, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί της 7ης Ιουλίου 2019, σε μια συνωστισμένη περιοχή της πόλης Ghazni, που σκότωσε τουλάχιστον 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, και τραυμάτισε περισσότερα από 180, συμπεριλαμβανομένων 60 παιδιών, είναι δείγμα μια παντελούς αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή.

«Αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις επιδεικνύουν μια ψυχρή αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Την ίδια στιγμή που οι Ταλιμπάν συμμετέχουν σε υποτιθέμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με άλλους Αφγανούς/ές, η ένοπλη ομάδα εξακολουθεί να επιτίθεται και να δολοφονεί αμάχους, ακόμα και παιδιά », δήλωσε η Samira Hamidi, Υπεύθυνη Εκιστρατειών της Νότιας Ασίας στη Διεθνή Αμνηστία.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι είχαν στοχεύσει την Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας, το αφγανικό πρακτορείο πληροφοριών, στο Ghazni, το οποίο βρίσκεται κοντά σε δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων και σχολείων. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την αποφυγή θανάτων αμάχων

Ο βομβαρδισμός του Ghazni έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανάληψη ευθύνης από τους Ταλιμπάν, για έναν μεγάλο βομβαρδισμό κοντά στο Υπουργείο Άμυνας, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από 90, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών από τα κοντινά σχολεία.

Το περασμένο έτος ο αριθμός των θανάτων πολιτών ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2009, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων παιδιών. Σύμφωνα με την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, 3,804 πολίτες - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 900 παιδιών - σκοτώθηκαν στη χώρα το 2018, ενώ άλλοι 7.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν απείλησαν επίσης να στοχεύσουν Αφγανούς δημοσιογράφους και ομάδες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σε δήλωση που εκδόθηκε στις 24 Ιουνίου 2019, η «στρατιωτική επιτροπή» των Ταλιμπάν εξέδωσε τελεσίγραφο στους δημοσιογράφους, προειδοποιώντας τους ενάντια στη δημοσίευση δηλώσεων και της προβολής διαφημίσεων που είναι επικριτικές για την ένοπλη ομάδα.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα θεωρούν αυτούς τους δημοσιογράφους «όχι ως οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά κέντρα των μηχανισμών πληροφοριών του εχθρού» και ως τέτοιοι στοχεύονται. Οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι των οργανισμών των μέσων ενημέρωσης, δήλωσαν οι Ταλιμπάν, «δεν θα είναι ασφαλείς».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την στόχευση δημοσιογράφων και ΜΜΕ και αυτό ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Οι δημοσιογράφοι του Αφγανιστάν είναι από τους γενναιότερους/ες στον κόσμο, δουλεύοντας υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σε μια χώρα που είδε περισσότερους δημοσιογράφους να σκοτώνονται πέρυσι από οπουδήποτε αλλού. Αξίζουν προστασία, και οι άνθρωποι που τους απειλούν πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη με δίκαιες δίκες χωρίς προσφυγή στη θανατική ποινή» , δήλωσε η Samira Hamidi.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.