ΗΠΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑΧΡΩΝΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου 2019, 14:33Εκτύπωση

Από το 2018, η αμερικανική κυβέρνηση διεξήγαγε μια παράνομη και μεροληπτική εκστρατεία εκφοβισμού, απειλών, παρενόχλησης και ποινικών ερευνών εναντίον ανθρώπων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών/ριών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε χτες η Διεθνής Αμνηστία.

«Η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν αποτελεί έγκλημα»: Η πολιτικά υποκινούμενη παρενόχληση των υπερασπιστών/τριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών/ριών από τις ΗΠΑ αποκαλύπτει πώς το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) καταχράστηκαν όλο και περισσότερο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να αποτρέψουν  ακτιβιστές/ριες, δικηγόρους, δημοσιογράφους και ανθρωπιστικούς εθελοντές/ριες από την αμφισβήτηση - ή απλώς την καταγραφή  - των συστηματικών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι αρχές των ΗΠΑ κατά των μεταναστών/ριών και των αιτούντων άσυλο.

Η διοίκηση του Τραμπ στοχοποιεί τους υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσω της κατάχρησης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, μπαίνοντας σε έναν ολισθηρό δρόμο που οδηγεί στον αυταρχισμό. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προβεί σε αναίσχυντες πράξεις απειλώντας ακόμη και με τη δίωξη των πολιτών της για το ζωτικό τους έργο, σώζοντας ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση στα σύνορα.

Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αμερική.

 

Η Αμερικανική κυβέρνηση διερευνά με ακατάλληλο τρόπο τους υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων για τα εικαζόμενα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ανθρώπων, με βάση τις ανθρωπιστικές τους δραστηριότητες και δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την έκφραση πολιτικών ή άλλων απόψεων. Ενώ οι πιο εκτεταμένες διερευνήσεις στοχοποιούσαν τους υπερασπιστές/ριες ανθρώπινων δικαιωμάτων που υποστήριζαν ένα μεγάλο καραβάνι μεταναστών/ριών και αιτούντων/σών άσυλο το Νοέμβριο του 2018, οι αρχές συνέχισαν να στοχοποιούν αυτούς και άλλους υπερασπιστές/τριες έκτοτε, για λόγους που συμπεριλαμβάνουν τη βοήθεια προς τους αιτούντες/ούσες άσυλο για την κατανόηση των δικαιωμάτων τους και τη διεκπεραίωση αιτημάτων προστασίας στα επίσημα λιμάνια εισόδου.

Οι αμερικανικές αρχές υπέβαλαν τους υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε (χωρίς ένταλμα) επιτήρηση, ανακρίσεις, έρευνες που παραβιάζουν την ιδιωτικότητα, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ψευδή σύλληψη και παράνομη κράτηση. Με αυτόν τον τρόπο, παραβίασαν το Σύνταγμα, το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο και τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας - οι οποίες απαγορεύουν όλους τους μεροληπτικούς περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές των ΗΠΑ και του Μεξικού συνεργάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους παράνομους περιορισμούς κατά των υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα κοινά τους σύνορα.

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 23 υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίοι/ες περιέγραψαν λεπτομερώς τους περιορισμούς που αντιμετώπισαν λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Δέκα από αυτούς/ες - πέντε ακτιβιστές/στριές, τρεις δικηγόροι, ένας δημοσιογράφος και ένα μέλος ιερατείου - συμπεριλήφθηκαν σε μια λίστα παρακολούθησης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ως μέρος μιας αμφίβολης ποινικής έρευνας σχετικά με το λαθρεμπόριο ανθρώπων. Κατέθεσαν επίσης για το πώς οι αρχές των ΗΠΑ μεταχειρίστηκαν  την περιοχή  των συνόρων τους ως εγκληματική ζώνη, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία τους και διεξάγοντας έρευνες χωρίς ένταλμα, ανακρίνοντας τους ταξιδιώτες για τα οικονομικά και τα επαγγελματικά δίκτυα τους και ελέγχοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές τους - προφανώς επιδιώκοντας να δημιουργήσουν ποινικές υποθέσεις εναντίον τους.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει με σύλληψη και απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων που διαμένουν παράτυπα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα μέλη της οικογένειάς τους είναι πολίτες των ΗΠΑ. Ποιους θα στοχοποιήσουν στη συνέχεια οι αρχές, με ψευδείς κατηγορίες λαθρεμπορίου, απλώς και μόνο επειδή υποστηρίζουν τις κοινότητες που βάλλονται από παντού.
Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αμερική.

 

«Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να τερματίσει αμέσως την πολιτικά υποκινούμενη κακομεταχείριση του ποινικού συστήματος δικαιοσύνης και την κατάχρηση εξουσιών για τη διεξαγωγή έρευνας, κράτησης και ανάκρισης υπερασπιστών/ριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα. Αντί να στοχοποιούν δικηγόρους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές/ριες για την προσπάθεια τερματισμού των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τους ακούει».

Μέχρι στιγμής φέτος, οι αμερικανικές αρχές έχουν ασκήσει ποινική δίωξη σε 9 ανθρωπιστικούς εθελοντές/τριες από την οργάνωση No More Deaths / No Más Muertes για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες/στριες και αιτούντες/ουσες άσυλο στα σύνορα της Αριζόνα με το Μεξικό, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μεταξύ των πιο σοβαρών κατηγοριών, ο Δρ. Scott Warren κατηγορήθηκε για εικαζόμενες εγκληματικές πράξεις κράτησης και συνωμοσίας για τη μεταφορά δύο μεταναστών, απλώς για την παροχή νερού, τροφής και ιατρικής βοήθειας στην ανοιχτή πόλη Ajo, όπου ζει. Η υπόθεση έληξε με κακοδικία στις 11 Ιουνίου, ωστόσο οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Δρ. Warren.

«Οι ανθρωπιστικοί εθελοντές σώζουν τη ζωή των μεταναστών/ριών  και των αιτούντων άσυλο εδώ και χρόνια, στο εχθρικό έδαφος της ερήμου, όπου οι αρχές έχουν μετατρέψει σε όπλο εναντίον των μεταναστών με θανατηφόρα αποτελέσματα. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αμέσως όλες τις κατηγορίες εναντίον του Δρ. Warren και να υιοθετήσει και να εφαρμόσει εξαιρέσεις από ποινική δίωξη σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas.

Για φωτογραφίες και βίντεο, διαθέσιμο και για δημοσιογραφική χρήση, δείτε εδώ: https://adam.amnesty.org/asset-bank/images/assetbox/32b461a6-116d-44bc-8530-375c19be4c0b/assetbox.html

  Διαβάστε περισσότερα:

‘Saving lives is not a crime’: Politically motivated legal harassment of migrant human rights defenders by the USA (Research, 2 July 2019)

https://www.amnesty.org/es/documents/amr51/0583/2019/en/

Mistrial in Case of Dr. Scott Warren, Prosecution Must Drop Charges (News, 12 June 2019)

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/06/mistrial-in-case-of-scott-warren-prosecution-must-drop-charges/

USA: Authorities must stop criminalizing humanitarian aid (News, 21 May 2019)

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/05/usa-authorities-must-stop-criminalizing-humanitarian-aid/

Amnesty Response to Reports of Surveillance on Journalists and Immigration Advocates on the US-Mexico Border (News, 7 March 2019)

https://www.amnestyusa.org/press-releases/amnesty-response-to-reports-of-surveillance-on-journalists-and-immigration-advocates-on-the-us-mexico-border/

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.