ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟ PRIDE ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Ιουλίου 2019, 14:09Εκτύπωση

Με αφορμή τα νέα ότι η πορεία του Pride στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι  συμμετέχοντες/ουσες διαδήλωναν ειρηνικά, δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία, η Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκίας Milena Buyum δήλωσε:

Μια εντελώς ειρηνική παρέλαση του Pride στην Κωνσταντινούπολη αμαυρώθηκε από τις σοκαριστικές αδικαιολόγητες ενέργειες της αστυνομίας που επιτέθηκε σε ομάδες συμμετεχόντων/ουσών στο Pride.

Η αδικαιολόγητη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι εντελώς απαράδεκτη και επιδεινώνει περαιτέρω την παράνομη απαγόρευση στην οποία έχουν υποβληθεί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τους συμμάχους τους.
Milena Buyum, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας

«Σε μια κραυγαλέα επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας που παρακολουθούν την εκδήλωση του Pride έλαβαν καταγγελίες ότι η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άτομα ντυμένα ‘ακατάλληλα’ θα κρατούνται.»
 

«Νιώθουμε βαθιά απογοήτευση από τα νέα ότι οι άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα από την αστυνομία, απλά λόγω της συμμετοχής τους στο Pride της Κωνσταντινούπολης. Πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και αμετάκλητα και πρέπει να ξεκινήσει μια επείγουσα έρευνα σχετικά με τη χρήση της εκτεταμένης βίας».
 

Ιστορικό

Η πορεία του Pride της Κωνσταντινούπολης απαγορεύτηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, από την πραγματοποίησή της στην κεντρική συνοικία Ταξίμ και αλλού στην πόλη. Μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διοργανωτών/τριών του Pride της Κωνσταντινούπολης, επιτράπηκε στους συμμετέχοντες/ουσες να συγκεντρωθούν στη Mis Street κοντά στην πλατεία Ταξίμ, όπου εκπρόσωποι της επιτροπής διοργάνωσης του Pride διάβασαν ένα δελτίο τύπου. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των συμμετεχόντων/ουσών στο Pride, οι οποίοι/ες έφυγαν από τη Mis Street, συνεχίζοντας τους εορτασμούς σε μικρές ομάδες σε γειτονικούς δρόμους. Η πορεία του Pride στην Κωνσταντινούπολη έχει απαγορευτεί από τις αρχές από το 2015, με παράνομη αιτιολόγηση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.