ΓΑΛΛΙΑ: Η ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ CALAIS ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουνίου 2019, 13:54Εκτύπωση

Απαντώντας στην απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου να απαλλάξει τον Tom Ciotkowski, Βρετανού υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο οποίος κατέγραψε την αστυνομική βία εναντίον μεταναστών/ριών, προσφύγων και εθελοντών/ριων που τους/τις βοηθούσαν στο Calais, ο Nicolas Krameyer, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελευθερία και τα Δικαιώματα, είπε:

Η απόφαση αυτή , που εκδόθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, δεν αποτελεί μόνο μία δικαστική νίκη, αλλά μία νίκη που συμβαδίζει με την κοινή λογική. Ο Tom Ciotkowski είναι ένας αλληλέγγυος, νέος εθελοντής που δεν έκανε τίποτα κακό και οδηγήθηκε στα δικαστήρια βάσει κατασκευασμένων κατηγοριών .
Nicolas Krameyer

«Ενώ αποτελεί ανακούφιση, ότι η δοκιμασία του Tom έχει τελειώσει, δεν θα έπρεπε να έχει κατηγορηθεί ευθύς εξ αρχής. Η υπόθεση του Tom αναδεικνύει δυστυχώς τη βία, τον εκφοβισμό και τις επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές/τριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα χέρια της αστυνομίας στο Calais για την υποστήριξη μεταναστών/ριων και προσφύγων. Η περίπτωσή του αντικατοπτρίζει επίσης μια ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση ποινικοποίησης πράξεων αλληλεγγύης, ως μέθοδο αποθάρρυνσης των άλλων να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τα βίντεο που προβλήθηκαν στη δίκη απέδειξαν χωρίς αμφιβολία ότι ο Τομ δεν έκανε τίποτα κακό και ότι οι ενέργειες της αστυνομίας πρέπει να διερευνηθούν αμέσως και διεξοδικά».

Ο Tom Ciotkowski είπε:

Είμαι πραγματικά ανακουφισμένος και ευγνώμων που ο δικαστής έλαβε τη σωστή απόφαση και αποδείχθηκε η αθωότητά μου. Πρέπει όμως να πω ότι παραμένω πολύ απογοητευμένος που βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση με ψευδείς ισχυρισμούς ευθύς εξαρχής και λυπημένος που η οικογένειά μου τέθηκε σε μια τέτοια δοκιμασία.

 

Παρόλο που συγχωρώ τους αξιωματικούς για ό,τι μου έκαναν, αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί και πρέπει να διεξαχθεί μια πλήρης ανεξάρτητη έρευνα. Θα συνεχίσω να κάνω ό, τι μπορώ ως άτομο για να βοηθήσω όσους/ες έχουν ανάγκη, όπως οι πρόσφυγες και οι άστεγοι. Ελπίζω ότι οι γαλλικές αρχές πήραν ένα μάθημα και ότι οι μετανάστες/ριες και εκείνοι/ες που τους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν αξίζουν των επιθέσεων σε καμία περίπτωση. Το εχθρικό περιβάλλον για τους μετανάστες/ριες και εκείνους/ες που τους υποστηρίζουν πρέπει να τελειώσει και πρέπει να βρεθεί μια πραγματική και αλληλέγγυα λύση».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.