ΕΞΑΚΡΙΒΩΜΕΝΟ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου 2019, 13:56Εκτύπωση

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές/τριες κατέβηκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη 12 Ιουνίου σε μια σειρά μαζικών διαμαρτυριών τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο περί έκδοσης.

Από αργά το απόγευμα μέχρι τη νύχτα της 12ης Ιουνίου, άτομα που διαδήλωναν ειρηνικά, αντιμετώπισαν επίθεση με δακρυγόνα, όπλα με πλαστικές σφαίρες, σπρέι πιπεριού και επιθέσεις με γκλομπ από την αστυνομία προκειμένου να διαλυθεί η διαδήλωση παραπλεύρως της έδρας της κυβέρνησης. Οι παράνομες ενέργειες της αστυνομίας έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού, ή ακόμη και θανάτου, τους διαδηλωτές/τριες.

Ομάδα ειδικών παρατηρητών για την αστυνόμευση και την ψηφιακή επαλήθευση της Διεθνούς Αμνηστίας εξέτασε προσεκτικά την αναίτια και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία. Εξετάσαμε λεπτομερώς τα αποσπάσματα από 14 περιπτώσεις εμφανούς χρήσης αστυνομικής βίας.

Η ομάδα μας επαλήθευσε περιστατικά επιθέσεων με πλαστικές σφαίρες από αστυνομικούς που διώχνουν διαδηλωτές/τριες οι οποίοι δεν αντιστέκονταν, επιθετικές τακτικές που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για να παρεμποδίζουν δημοσιογράφους με κατάχρηση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

Όλα τα παραδείγματα που επαληθεύει η Διεθνής Αμνηστία αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κανόνων σχετικά με τη χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας. Τα εξακριβωμένα βίντεο προέρχονται από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και από τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσοχή: Ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό με σκληρές εικόνες

Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών/τριών

 

 

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε διαδηλωτή

Πολλαπλές ριπές δακρυγόνων σε εκατοντάδες εγκλωβισμένους/ες διαδηλωτές/τριες

Εκατοντάδες διαδηλωτές/τριες τραυματίστηκαν από την αστυνομία που συνέχισε να επιτίθεται με δακρυγόνα.

 

 

Οι παρατηρητές/τριες της Διεθνούς Αμνηστίας στις 12 Ιουνίου εντόπισαν παράνομη χρήση δακρυγόνων έναντι ειρηνικών διαδηλωτών/τριων στην οδό Harcourt.

Παράνομη χρήση πλαστικών σφαιρών σε πλήθος διαδηλωτών/τριων

Οι ειδικοί αξιωματικοί του τακτικού σώματος καταστολής επιτίθενται με πλαστικές σφαίρες μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών. Το βίντεο δείχνει έναν διαδηλωτή χτυπημένο στο πρόσωπο από πλαστική σφαίρα.

 

 

Ακατάλληλη χρήση σπρέι πιπεριού

Αστυνομικός ψέκασε 14 φορές με σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτή ο οποίος δεν έφερε αντίσταση.

 

 

Τα ΜΑΤ εμπόδισαν την έξοδο στο MTR (σταθμός μετρό) και χρησιμοποίησαν επανειλημμένα σπρέι πιπεριού σε μια ομάδα διαδηλωτών/τριών που υποχωρούσαν.

 

 

Παρεμπόδιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης να καταγράψουν τα γεγονότα

Οι ειδικοί αξιωματικοί των τακτικών σωμάτων καταστολής επιτέθηκαν με γκλομπς για να διασκορπίσουν τους δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν κάνει σαφή την παρουσία τους στην αστυνομία.

 

 

Η αστυνομία μπλοκάρει ασθενοφόρο έκτακτης ανάγκης

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.