ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ «ΑΓΕΛΗΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ»

Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου 2019, 11:27Εκτύπωση

Απαντώντας στις νεότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, πέντε δράστες γνωστοί ως «Αγέλη των Λύκων» καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκισης για βιασμό από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, ο Massimo Moratti, Αναπληρωτής Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Υπηρεσίας δήλωσε:

Αυτή η υπόθεση αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να τροποποιηθεί ο Ισπανικός Ποινικός Κώδικας. Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Είναι τόσο απλό. 
Massimo Moratti

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η δικαιοσύνη τελικά επικράτησε σε αυτή τη φρικτή υπόθεση και ότι τα δικαιώματα της επιζήσασας έχουν γίνει αποδεκτά. Ωστόσο, το ταξίδι της απόδοσης δικαιοσύνης ήταν μακρύ και προκάλεσε στη γυναίκα ανείπωτη ταλαιπωρία, η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί .

«Αυτή η υπόθεση αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να τροποποιηθεί ο Ισπανικός Ποινικός Κώδικας. Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Είναι τόσο απλό. Η νομική θέση σύμφωνα με την οποία ένα θύμα δίνει τη συγκατάθεσή του επειδή δεν αντιστάθηκε είναι βαθιά προβληματική και υπονομεύει την απόδοση δικαιοσύνης, ειδικά επειδή η «ακούσια παράλυση» ή «το πάγωμα» έχει αναγνωριστεί από τους ειδικούς ως κοινή αντίδραση σε σεξουαλική επίθεση.

«Παρά το γεγονός ότι η νομική τροποποίηση δεν θα εξαλείψει τον βιασμό, αυτό που περιγράφεται στον ποινικό κώδικα παίζει σημαντικό ρόλο για τον καθορισμό των στάσεων και των ποινών που αφορούν τον βιασμό».

Ιστορικό

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε στις 21 Ιουνίου τους πέντε άνδρες αποδίδοντας κατηγορίες βάσει στοιχείων για εκφοβισμό και απουσία συναίνεσης. Παρά το γεγονός ότι δύο προηγούμενες υποθέσεις οι οποίες είχαν αντιμετωπιστεί σε ανώτερα δικαστήρια στη Ναβάρα, δημιούργησαν δεδικασμένο σύμφωνα με το οποίο η γυναίκα δεν είχε συναινέσει στη σεξουαλική πράξη, ωστόσο απέδωσαν πιο ελαφριές ποινές στους δράστες, καθώς θεώρησαν ότι δεν υπήρχε αρκετή βία ή εκφοβισμός ώστε το έγκλημα να θεωρηθεί βιασμός. Η απόφαση σε πλήρη μορφή θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες εβδομάδες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.