ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ MOHAMED MORSI

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου 2019, 13:18Εκτύπωση

Με αφορμή την είδηση σχετικά με το θάνατο του πρώην Αιγύπτιου Προέδρου Mohamed Morsi, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, η Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να διατάξουν αμέσως τη διεξαγωγή μιας αμερόληπτης, εμπεριστατωμένης και διαφανούς διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του, καθώς και των συνθηκών κράτησής του και της δυνατότητας πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη.
Magdalena Mughrabi

«Η είδηση του θανάτου του Mohamed Morsi στο δικαστήριο είναι σοκαριστική και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του. Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να διατάξουν αμέσως τη διεξαγωγή μιας αμερόληπτης, εμπεριστατωμένης και διαφανούς διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου του, καθώς και των συνθηκών κράτησής του και της δυνατότητας πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη.

«Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι, ως κρατούμενος, θα είχε πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

«Ο Mohamed Morsi είχε υποβληθεί σε εξαφάνιση με εξαναγκασμό για αρκετούς μήνες μετά την κράτηση του, πριν εμφανιστεί για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου στις 4 Νοεμβρίου 2013. Έμεινε στην απομόνωση για περίπου έξι χρόνια, κάτι που επηρέασε έντονα την ψυχική και σωματική του ευημερία και σηματοδοτούσε παραβίαση της απόλυτης απαγόρευσης των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης βάσει του διεθνούς δικαίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξαετίας, αποκόπηκε από τον έξω κόσμο - του επιτράπηκαν μόνο τρεις οικογενειακές επισκέψεις και δεν του επετράπη να έχει πρόσβαση στους δικηγόρους του ή σε γιατρό.

«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ένα τρομερό ιστορικό κράτησης κρατουμένων σε παρατεταμένη απομόνωση και σε αντίξοες συνθήκες, καθώς και υποβολής των κρατουμένων σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για να προσδιορίσουν αν η κακομεταχείριση αυτή συνέβαλε στον θάνατο του Mohamed Morsi και να εξασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών για την παραβίαση των δικαιωμάτων του».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Mohamed Morsi είχε διαβήτη και λιποθύμησε δύο φορές κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Η οικογένειά του ανέφερε ότι δεν του δόθηκε η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Λόγω των περιορισμών στη δυνατότητα του Mohamed Morsi να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο, λίγα είναι γνωστά για τις ακριβείς συνθήκες κράτησής του.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει διαπιστώσει προηγουμένως ότι σε έξι περιπτώσεις απομόνωσης, η μεταχείριση αυτή ισοδυναμούσε με βασανιστήρια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.