ΣΟΥΔΑΝ: ΝΕΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ. ΠΡΟΩΡΗ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΗ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2019, 14:04Εκτύπωση

• Νέες αποδείξεις ότι οι επιθέσεις «καμένης γης» συνεχίζονται

• Τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) και η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) πρόκειται να ψηφίσουν για τον τερματισμό της ειρηνευτικής αποστολής της UNAMID (Υβριδική επιχείρηση Αφρικανικής Ένωσης-Ηνωμένων Εθνών στο Νταρφούρ) στις 27 Ιουνίου

• Η απόσυρση των ειρηνευτικών δυνάμεων θα εκθέσει τους πολίτες στη βάναυση τακτική των σουδανικών δυνάμεων ασφαλείας

• Οι ΟΗΕ και ΑΕ πρέπει να σταματήσουν την απόσυρση της UNAMID και να αρνηθούν το αίτημα του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου να παραδώσουν τις βάσεις στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF)

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ανησυχητικές νέες αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων, που δείχνουν ότι οι σουδανικές κυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και συμμαχικών πολιτοφυλακών, συνέχισαν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ. Κατά το προηγούμενο έτος, αυτά συμπεριλάμβαναν την πλήρη ή μερική καταστροφή τουλάχιστον 45 χωριών, παράνομες δολοφονίες και σεξουαλική βία.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που επί του παρόντος προστατεύονται από τις ειρηνευτικές δύναμεις των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης (UNAMID) στο Jebel Marra, στο Νταρφούρ, δεν πρέπει να αφεθούν στο έλεος των RSF, των αδίστακτων σουδανικών δυνάμεων ασφαλείας που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως προειδοποίησε η οργάνωση πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της αποστολής στις 27 Ιουνίου.

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης εγκρίνουν το κλείσιμο της UNAMID, κάτι τέτοιο θα δώσει πρακτικά τον έλεγχο στις RSF σε μη στρατιωτικές περιοχές. Οι RSF είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή Jebel Marra του Νταρφούρ, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών στο Χαρτούμ από τις 3 Ιουνίου.

«Στο Νταρφούρ, όπως και στο Χαρτούμ, είδαμε την αποτρόπαιη βαναυσότητα των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) κατά των Σουδανών πολιτών - η μόνη διαφορά είναι ότι στο Νταρφούρ έχουν διαπράξει αγριότητες, χωρίς συνέπειες, εδώ και χρόνια. Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο του Σουδάν (TMC) πρέπει να αποσύρει αμέσως τις RSF από οποιαδήποτε λειτουργία αστυνόμευσης και επιβολής του νόμου, ειδικά στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ, και να τις περιορίσει στα στρατόπεδά τους, προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

 Ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση, δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στους ανθρώπους στο Νταρφούρ που βασίζονται στις ειρηνευτικές δυνάμεις για προστασία. Μια απόφαση για το κλείσιμο της UNAMID θα διακινδύνευε απερίσκεπτα και άσκοπα τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ζωών με την απομάκρυνση της μόνης ασπίδας προστασίας τους έναντι της στρατηγικής της καμένης γης της κυβέρνησης.
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Όσο για τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση, δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στους ανθρώπους στο Νταρφούρ που βασίζονται στις ειρηνευτικές δυνάμεις για προστασία. Μια απόφαση για το κλείσιμο της UNAMID θα διακινδύνευε απερίσκεπτα και άσκοπα τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ζωών με την απομάκρυνση της μόνης ασπίδας προστασίας τους έναντι της στρατηγικής της καμένης γης της κυβέρνησης».

Απόσυρση της UNAMID

Το 2017 και το 2018, τα Ηνωμένα Έθνη και η Αφρικανική Ένωση αποφάσισαν να μειώσουν δραματικά τον αριθμό των στρατευμάτων της UNAMID, να κλείσουν το μεγαλύτερο μέρος των βάσεων τους και να αναδιαμορφώσουν το υπόλοιπο της αποστολής για να επικεντρωθεί στην προστασία των πολιτών στην περιοχή Jebel Marra του Νταρφούρ, όπου οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία τους ήταν μεγαλύτερες. Στα τέλη Ιουνίου, η Αφρικανική Ένωση και ο ΟΗΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν μέχρι τον Ιούνιο του 2020 όλους τους υπόλοιπους ειρηνευτές από το Νταρφούρ, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των υφιστάμενων ειρηνευτικών ομάδων έως το Δεκέμβριο του 2019.

Οι κλειστές βάσεις του UNAMID υποτίθεται ότι θα παραδίδονταν στην κυβέρνηση για να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς, αλλά στην πραγματικότητα σχεδόν όλες χρησιμοποιούνται  από τις RSF. Οι ίδιες δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν πραγματοποίησαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Βόρειο και Νότιο Νταρφούρ το 2014, στο Jebel Marra το 2015 και το 2016, και εξακολουθούν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Jebel Marra, ενώ ήταν οι κύριες υπεύθυνες για τη δολοφονία των διαδηλωτών/τριών στην πρωτεύουσα του Χαρτούμ από το Σουδάν από τις 3 Ιουνίου 2019. Επιπλέον, το σημερινό διοικητικό όργανο του Σουδάν - το TMC - ζήτησε να παραδοθούν οι υπόλοιπες βάσεις της UNAMID απευθείας στις RSF.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της βιαιότητας των RSF στο Jebel Marra, το Βόρειο Νταρφούρ, το Νότιο Νταρφούρ, το Νότιο Κορδοφάνι και τον Μπλε Νείλο, και τη συγκλονιστική βία που οι ίδιες δυνάμεις χρησιμοποίησαν κατά των διαδηλωτών/τριών στο Χαρτούμ τις τελευταίες ημέρες, είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση σκέφτονται να αποσύρουν τις τελευταίες ειρηνευτικές δυνάμεις από το Νταρφούρ, παρέχοντας ουσιαστικά τον έλεγχο των μη στρατιωτικών περιοχών στο Τζεμπέλ Μάρρα σε αυτούς αυτή τη φορά», δήλωσε ο Jonathan Loeb, Ανώτατος Σύμβουλος Κρίσεων στη Διεθνή Αμνηστία.

Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση σκέφτονται να αποσύρουν τις τελευταίες ειρηνευτικές δυνάμεις από το Νταρφούρ, παρέχοντας ουσιαστικά τον έλεγχο των μη στρατιωτικών περιοχών στο Τζεμπέλ Μάρρα σε αυτούς αυτή τη φορά
Jonathan Loeb, Ανώτατος Σύμβουλος Κρίσεων στη Διεθνή Αμνηστία

«Η λογική πίσω από την απόσυρση βασίστηκε στην ιδέα ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν όταν οι συνθήκες στην περιοχή βελτιωθούν ικανοποιητικά. Αυτό ήταν αδιαμφισβήτητα λογικό σε ορισμένα μέρη του Νταρφούρ, αλλά δεν συμβαίνει στο Jebel Marra. Παραδόξως, ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί τη δική του αποτυχία να καταγράψει τη βία στο Jebel Marra ως βάση για το επιχείρημα ότι η αποστολή πρέπει να κλείσει».

Αποδεικτικά στοιχεία των συνεχιζόμενων επιθέσεων «καμένης γης»

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει από την άμεση βία και τις συνεπαγόμενες ασθένειες και πείνα, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι/ες από τη βία στο Νταρφούρ, πολλοί από τους οποίους παραμένουν πρόσφυγες στο γειτονικό Τσαντ.

Παρά τους αυστηρούς κρατικούς περιορισμούς για την πρόσβαση στους δημοσιογράφους, τους ανεξάρτητους/ες παρατηρητές/τριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την UNAMID, η Διεθνής Αμνηστία μπόρεσε να επιβεβαιώσει πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των πολιτών της περιοχής, πολλές από τις οποίες δεν αναφέρθηκαν από την αποστολή.

Δορυφορικές αποδείξεις και μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι συναφείς πολιτοφυλακές προξένησαν ζημιές ή κατέστρεψαν εντελώς τουλάχιστον 45 χωριά στο Jebel Marra μεταξύ Ιουλίου 2018 και Φεβρουαρίου 2019. Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε επίσης άλλες καταχρήσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων δολοφονιών, της σεξουαλικής βίας, των συστηματικών λεηλασιών και της αναγκαστικής μετακίνησης.

Οι πολίτες του Jebel Marra προσφεύγουν για άσυλο στη βάση UNAMID

Το κλείσιμο της αποστολής θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον εκτοπισμένο πληθυσμό εντός και γύρω από το Jebel Marra, καθώς πολλοί/ες βασίζονται στις βάσεις της UNAMID για προστασία.

Η βάση Sortoni της UNAMID στο βόρειο Jebel Marra είναι ένα παράδειγμα όπου η παρουσία της UNAMID εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας. Το 2016, δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στην περιοχή αμέσως μετά την καταστροφή των χωριών τους από τις σουδανικές κυβερνητικές δυνάμεις · πολλοί/ές παραμένουν εκεί σήμερα, αδυνατώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς φοβούνται τις συνεχείς επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας ενάντια σε ανθρώπους που προσπαθούν να γυρίσουν στις περιοχές τους για να καλλιεργήσουν τη γη τους. Το κλείσιμο της βάσης θα αφήσει τους ανθρώπους εκτεθειμένους σε πιθανή επίθεση από τους ίδιους μαχητές που κατέστρεψαν τα χωριά τους και συνέχισαν να επιτίθονται στην περιοχή στο παρελθόν.

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποίησε συνεντεύξεις με ανθρώπους που ζούσαν γύρω από το Sortoni και άλλες βάσεις UNAMID στο Jebel Marra: σχεδόν όλοι/ες τους δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα επιστρέψει η βία σε μεγάλη κλίμακα εάν αποχωρήσει η UNAMID και ότι θα αναγκαστούν να φύγουν ξανά αν συμβεί αυτό.

Ο Adam, ένας 54χρονος άντρας που εκτοπίσθηκε βίαια στο Sortoni το 2016, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο αδελφός του σκοτώθηκε στα τέλη του 2018 όταν προσπάθησε να επιστρέψει στο αγρόκτημα του στο βόρειο Jebel Marra. Ο Adam δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι φοβάται την απόσυρση της UNAMID, αναφέροντας ότι: «Η UNAMID, παρόλο που δεν κάνει πολλά ... η ύπαρξή της αποτελεί απειλή για τις [δυνάμεις ασφαλείας] που θέλουν να κακομεταχειριστούν τους ανθρώπους ... γι' αυτό [οι δυνάμεις αυτές] δεν διαπράττουν θηριωδίες. Εάν η UNAMID δεν είναι εκεί τότε δεν θα έχουν τίποτε να φοβηθούν. ... Εάν δεν υπάρχει κανείς να ασκεί προστασία, τότε θα υπάρξει αδιανόητη συμπεριφορά. Όποιος είναι οπλισμένος μπορεί να κάνει οτιδήποτε».

«Παρόλο που η UNAMID απέτυχε να αποτρέψει τις επιθέσεις σε χωριά, ήταν σε θέση να παράσχει προστασία στους εκτοπισθέντες από τη βία άμαχους που κατάφεραν να βρεθούν με ασφάλεια κοντά στις βάσεις της UNAMID. Σε ορισμένες περιοχές του Νταρφούρ αυτή η προστασία εξακολουθεί να είναι επιτακτική ανάγκη και η απλή παρουσία της UNAMID σε αυτές τις περιοχές δικαιολογεί τη συνέχιση της αποστολής στο Jebel Marra», δήλωσε ο Jonathan Loeb.

Καταστολή από τις RSF στο Χαρτούμ

Η επιχειρηματολογία κατά της απόσυρσης της UNAMID έγινε ακόμη ισχυρότερη από τα γεγονότα στο Χαρτούμ στις 3 Ιουνίου, όταν οι RSF σάρωσαν χώρους διαμαρτυρίας και άνοιξαν πυρά σε άοπλους ανθρώπους, σκοτώνοντας πάνω από 100 και τραυματίζοντας πολλούς ακόμα. Οι ανώτεροι διοικητές που είναι υπεύθυνοι για το TMC – που περιλαμβάνει τις RSF - είναι τα ίδια άτομα που είναι υπεύθυνα για τη διεξαγωγή αυτής της αγριότητας στο Νταρφούρ.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χειρότερο χρόνο να αποφασίσει να αποσύρει το UNAMID. Το Σουδάν βρίσκεται στη μέση μιας πολιτικής κρίσης. Και δεδομένου ότι οι άνδρες που έχουν διατηρήσει πολιτική και στρατιωτική δύναμη είναι οι αρχιτέκτονες πολλών από τις πιο βίαιες εκστρατείες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ, θα ήταν επικίνδυνα αφελές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης να απορρίψουν την πιθανότητα της κλιμάκωσης της βίας κατά των αμάχων στο Νταρφούρ.
Jonathan Loeb

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χειρότερο χρόνο να αποφασίσει να αποσύρει το UNAMID. Το Σουδάν βρίσκεται στη μέση μιας πολιτικής κρίσης. Και δεδομένου ότι οι άνδρες που έχουν διατηρήσει πολιτική και στρατιωτική δύναμη είναι οι αρχιτέκτονες πολλών από τις πιο βίαιες εκστρατείες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ, θα ήταν επικίνδυνα αφελές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης να απορρίψουν την πιθανότητα της κλιμάκωσης της βίας κατά των αμάχων στο Νταρφούρ. Μια ενδεχόμενη απόφαση για την απόσυρση των τελευταίων υφιστάμενων ειρηνευτικών δυνάμεων από το Νταρφούρ αυτή τη στιγμή θα αποτελέσει μια συγκλονιστική έλλειψη κατανόησης για την τρέχουσα πραγματικότητα στο Σουδάν», δήλωσε ο Jonathan Loeb.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.