ΝΟΜΟΙ ΠΕΡΙ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2019, 11:54Εκτύπωση

Το 2019 πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ενέκριναν νόμους που ουσιαστικά απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έλαβαν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτές.

Εδώ παρατίθενται 10 βασικά στοιχεία σχετικά με αυτή τη φοβερή καταστολή των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

1.Κάτι τέτοιο προετοιμαζόταν εδώ και καιρό

Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η άμβλωση ήταν νόμιμη στην υπόθεση ορόσημο Roe κατά Wade. Οι ακτιβιστές/ριες και οι πολιτικοί κατά της επιλογής αυτής προσπαθούν, από τότε, να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση και τώρα βλέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών τους να βρίσκουν αντίκρισμα. Οι επιθέσεις εναντίον της υπόθεσης της Roe κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ διόρισε δύο νέους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και οι δύο εξέφρασαν απόψεις ενάντια στην επιλογή της άμβλωσης.

Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο νόμος δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει εάν οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Από το 1973, οι ακτιβιστές/ριες κατά των αμβλώσεων πολεμούσαν συστηματικά την πρόσβαση στην άμβλωση. Κατάφερναν κάτι τέτοιο, εν μέρει δημιουργώντας οικονομικά και λογιστικά εμπόδια που καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την πρόσβαση των ανθρώπων στην άμβλωση - παρά τις επιταγές του νόμου.

 

2.Είναι ήδη δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να κάνουν αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Πάρτε ως παράδειγμα την Αλαμπάμα. Τον Μάιο, ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα επικύρωσε ως νόμο της πολιτείας ένα δρακόντειο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να τιμωρήσει τους γιατρούς που εκτελούν αμβλώσεις με ισόβια κάθειρξη. Αλλά στην πράξη η άμβλωση είναι ήδη, έτσι κι αλλιώς, μη προσβάσιμη για πολλούς ανθρώπους στην Αλαμπάμα.

Το Ινστιτούτο Guttmatcher διαπίστωσε ότι το 2014, το 93% των κομητειών της Αλαμπάμα δεν διέθετε κλινικές που να παρέχουν αμβλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στην Αλαμπάμα έπρεπε να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες για να έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις. Ακόμα και έτσι όμως, πολλοί άνθρωποι απλά δεν μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η διακοπή μίας εγκυμοσύνης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αλαμπάμα, όπως και πολλές άλλες πολιτείες, δεν περιλαμβάνει την άμβλωση στον κατάλογο των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα, μέσω της Medicaid. Επί του παρόντος, όλες οι πολιτείες πρέπει να παρέχουν δημόσια χρηματοδότηση για αμβλώσεις σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για τη ζωή - αλλά σε πολλές περιοχές οι εξαιρέσεις αυτές δεν θα έχουν καμία σημασία αν τεθούν σε ισχύ οι νέοι σκληροί νόμοι.

 

3.Δεν υπάρχουν πουθενά, σε κοντινή απόσταση, αρκετές κλινικές αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Υπάρχουν έξι πολιτείες στις ΗΠΑ που διαθέτουν μόνο μία κλινική που παρέχει αμβλώσεις. Είκοσι επτά μεγάλες αμερικανικές πόλεις και ένα μεγάλο μέρος της υπαίθρου της Αμερικής χαρακτηρίζονται ως «έρημοι» για τις αμβλώσεις, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερο από 100 μίλια μακριά από οποιονδήποτε πάροχο αμβλώσεων.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι ακτιβιστές/τριες που είναι κατά των αμβλώσεων επιβάλλουν τη μη παροχή των σχετικών υπηρεσιών, είναι μέσω της στοχευμένης ρύθμισης των παρόχων αμβλώσεων, γνωστών ως νόμοι TRAP. Οι νόμοι TRAP συνιστούν αχρείαστες απαιτήσεις αδειοδότησης, οι οποίες μπορούν να κάνουν πολύ δύσκολη τη λειτουργία των παρόχων υπηρεσιών αμβλώσεων.

Για παράδειγμα, οι πολιτειακές αρχές θα μπορούσαν να καθορίσουν το πλάτος των διαδρόμων σε ένα κτίριο όπου οι γιατροί εκτελούν αμβλώσεις, το μέγεθος των χώρων στάθμευσης ή την απόσταση των κτιρίων από σχολεία. Αυτές οι απαιτήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια των ασθενών. Αντ' αυτού χρησιμοποιούνται ως ένας τρόπος για να ασκηθεί τεράστια μεγάλη πίεση στα κέντρα αμβλώσεων, που αναγκάζονται να κλείσουν.

 

4.Ορισμένες πολιτείες έχουν απαγορεύσει ουσιαστικά όλες τις αμβλώσεις

Ο νέος νόμος της Αλαμπάμα απαγορεύει όλες τις αμβλώσεις από τη στιγμή που «γίνεται γνωστό ότι μία γυναίκα είναι έγκυος» - χωρίς εξαιρέσεις. Αυτός είναι ο πιο σκληρός νόμος μέχρι στιγμής.

Πέντε πολιτείες - η Γεωργία, το Οχάιο, το Κεντάκι, ο Μισισιπής και η Λουϊζιάνα - έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση μετά από περίπου έξι εβδομάδες - πριν πολλές γυναίκες προλάβουν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυοι.

 

5.Αλλά δεν ανησυχούμε μόνο για τις άμεσες απαγορεύσεις

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, 42 περιορισμοί των αμβλώσεων θεσπίστηκαν μόνο μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 15ης Μαΐου 2019. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως η απαγόρευση ορισμένων κοινών πρακτικών της διαδικασίας και η απαίτηση γονικής συναίνεσης για έφηβα κορίτσια που χρειάζεται να προχωρήσουν σε άμβλωση.

 

6.Αυτοί οι νέοι νόμοι θα προκαλέσουν θανάτους και τραυματισμούς

Οι νόμοι κατά των αμβλώσεων δεν σταματούν ούτε περιορίζουν τις αμβλώσεις, αλλά τις καθιστούν επικίνδυνες.

Όταν πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης σε συνθήκες υγιεινής, οι αμβλώσεις συνιστούν μία από τις ασφαλέστερες διαθέσιμες ιατρικές διαδικασίες. Αλλά όταν οι αμβλώσεις περιορίζονται ή τιμωρούνται, οι άνθρωποι αναγκάζονται να αναζητήσουν μη ασφαλείς τρόπους για να σταματήσουν τις εγκυμοσύνες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι πέντε εκατομμύρια γυναίκες νοσηλεύονται κάθε χρόνο για τη θεραπεία επιπλοκών που προκύπτουν από κάποια άμβλωση, ενώ πεθαίνουν περίπου 47.000 γυναίκες.

Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας από κάθε ανεπτυγμένο έθνος και οι πολιτείες με πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις έχουν ήδη υψηλότερους ρυθμούς θνησιμότητας, τόσο στα βρέφη όσο και στις μητέρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτοί οι νέοι νόμοι αποτελούν συνταγή καταστροφής για την υγεία των γυναικών.

 

7.Οι νόμοι αυτοί εισάγουν διακρίσεις

Τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα - έφηβες, έγχρωμες, μετανάστριες και πρόσφυγες - πλήττονται περισσότερο από τους περιορισμούς των αμβλώσεων επειδή είναι πιο δύσκολο για αυτές να πληρώσουν, να ταξιδέψουν ή να πάρουν άδεια από την δουλειά τους.

Οι Αφρο-Αμερικάνες γυναίκες έχουν τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό από ό, τι οι λευκές γυναίκες στις ΗΠΑ, και αυτή η ντροπιαστική ανισότητα είναι πιθανό να εδραιωθεί από νέους νόμους που καθιστούν την εγκυμοσύνη πιο επικίνδυνη.

Αυτοί οι νόμοι είναι επίσης ένα άλλο πλήγμα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα οποία έχουν υποστεί διαρκή καταπάτηση των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο της διακυβέρνησης Τραμπ. Οι μετανάστριες/ες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιους φραγμούς αναφορικά με την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη σε θέματα αναπαραγωγής και αυτή η σειρά νέων νόμων θα τους/τις αποκλείσει ακόμη περισσότερο.

 

8. Η ατζέντα του Τραμπ κατά των αμβλώσεων δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους στις ΗΠΑ

Το 2017 ο Πρόεδρος Trump επανάφερε και επέκτεινε μια πολιτική που ονομάζεται «παγκόσμιος κανόνας gag». Αυτός ο κανόνας αναφέρει ότι κάθε υπερπόντιος οργανισμός που λαμβάνει παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγειονομική περίθαλψη από τις ΗΠΑ δεν μπορεί ούτε καν να αναφέρει την άμβλωση, ως μέρος των συμβουλευτικών ή εκπαιδευτικών προγραμμάτων - ακόμα κι αν τα χρήματα για τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Ακόμα κι αν οι πάροχοι θεωρούν ότι μια εγκυμοσύνη θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία μιας γυναίκας, δεν μπορούν να της πουν ότι η άμβλωση αποτελεί, για εκείνη, επιλογή ή να την παραπέμψουν σε κάποιο ασφαλή πάροχο. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η πολιτική αυτή καθιστά ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών λιγότερο προσβάσιμο, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αντισύλληψης, των ελέγχων και της θεραπείας του HIV / AIDS, της ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και της υποστήριξης των επιζώντων/ήσασων έμφυλης βίας.

 

9. Το 73% των Αμερικανών θέλει να παραμείνει ασφαλής και νόμιμη η άμβλωση

Οι νομοθέτες που θέτουν αυτούς τους ακραίους περιορισμούς στην πρόσβαση στις αμβλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των περισσότερων Αμερικανών.

Μια ανεξάρτητη δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019 διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες τις περιπτώσεις και το 73% αντιτίθεται στην ανατροπή της δικαστικής απόφασης της υπόθεσης της Roe κατά Wade.

 

10. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει!

Καμία από τις απαγορεύσεις αμβλώσεων που ψηφίστηκαν φέτος δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ και η άμβλωση εξακολουθεί να είναι νόμιμη και στις 50 πολιτείες (από τις 11 Ιουνίου 2019).

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, το Ταμείο Προγραμματισμένης Παροχής Γονέων και άλλοι έχουν δεσμευθεί να παλέψουν ενώ αγωγές έχουν ήδη κατατεθεί σε διάφορες πολιτείες.

Στις 31 Μαΐου η Planned Parenthood κέρδισε μια δικαστική υπόθεση, η οποία διέτασσε τη διατήρηση της μοναδικής κλινικής αμβλώσεων του Μισούρι, ακριβώς την ημέρα που έπρεπε να κλείσει. Το νομοσχέδιο «των έξι εβδομάδων» του Κεντάκι έχει προσωρινά μπλοκαριστεί.

Νωρίτερα, παρόμοιοι νόμοι καταψηφίστηκαν ως αντισυνταγματικοί σε πολιτείες όπως η Αϊόβα και η Βόρεια Ντακότα.

Τον Μάιο, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συντονισμένες διαδηλώσεις, με βασικό αίτημα προς τις πολιτείες να σταματήσουν τις απαγορεύσεις: #stopthebans. Παράλληλα, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υψώνουν τη φωνή τους για την υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί η πρόσβαση στην άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, βλ. Βασικά στοιχεία για την Άμβλωση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.