Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ 1.300 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου 2019, 12:59Εκτύπωση

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι τουλάχιστον 1.302 άμαχοι σκοτώθηκαν ακούσια από τις επιθέσεις του Συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ από τον Αύγουστο του 2014 έως τα τέλη Απριλίου 2019, η Ανώτατη Σύμβουλος Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, Donatella Rovera, δήλωσε:

«Μια διεξοδική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας σε συνεργασία με την Airwars, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 1.600 πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Ράκκα μόνο το 2017 - που σημαίνει ότι οι αναγνωρισμένοι θάνατοι αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού θανάτων.

«Η παραδοχή για περαιτέρω θανάτους πολιτών υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη διεξοδικών και ανεξάρτητων ερευνών που θα μπορέσουν να αποκαλύψουν την πραγματική κλίμακα των απωλειών αμάχων που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις του Συνασπισμού, να εξετάσουν κατά πόσο συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να παράσχουν πλήρη αποκατάσταση στα θύματα.

«Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο Συνασπισμός έχει αναλάβει την ευθύνη, κάτι τέτοιο συνέβη μόνο μετά τη διερεύνηση των θανάτων πολιτών και την ενημέρωσή του από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Airwars. Μέχρι στιγμής, ο Συνασπισμός απέτυχε να διεξάγει επί τόπου έρευνες ή να αιτιολογήσει τις επιθέσεις σε αμάχους. Χωρίς μια σαφή εξέταση του τι πήγε λάθος σε κάθε περίπτωση, τα παθήματα δεν θα γίνουν ποτέ μαθήματα».

Η Διεθνής Αμνηστία διενήργησε εμπεριστατωμένες έρευνες πάνω στο θέμα, συνεντεύξεις με επιζώντες/ήσασες και μάρτυρες τόσο στην Ράκκα όσο και στη Μοσούλ, καταγράφοντας εκατοντάδες περιπτώσεις θανάτων πολιτών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Συνασπισμού. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

 Rhetoric versus Reality: How the ‘most precise air campaign in history’ left Raqqa the most destroyed city in modern times

‘War of annihilation’: Devastating Toll on Civilians, Raqqa – Syria,

At Any Cost: The Civilian Catastrophe in West Mosul, Iraq

Iraq: Civilians killed by airstrikes in their homes after they were told not to flee Mosul 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.