10 ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου 2019, 10:40Εκτύπωση

Έχει ξεκινήσει το Ραμαζάνι για περισσότερους/ες από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους/ες παγκοσμίως. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Xinjiang της Κίνας, οι αρχές περιορίζουν τις προσπάθειες των ανθρώπων να ασκήσουν την πίστη τους. Τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να συντονιστούμε και να χτίσουμε την κατανόηση μεταξύ όλων των κοινοτήτων μας. Έτσι, για όσους και όσες δεν γνωρίζουν πολλά για τον πιο ιερό μήνα του Ισλάμ, να μερικά σύντομα στοιχεία:

  1. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζάνι, οι μουσουλμάνοι/ες σε όλο τον κόσμο νηστεύουν κάθε μέρα από την ανατολή μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι, ο γυναίκες που θηλάζουν ή έχουν περίοδο, οι ηλικιωμένοι/ες και τα άτομα με προβλήματα υγείας δεν αναμένεται να νηστέψουν.
  2. Για πολλούς, το Ραμαζάνι είναι μια στιγμή για να νιώσουν πιο κοντά στον Θεό, να προσευχηθούν, να περάσουν χρόνο με τους αγαπημένους/ες τους, να υποστηρίξουν φιλανθρωπικές οργανώσεις και να θυμηθούν εκείνους και εκείνες που είναι λιγότερο τυχεροί/ές, ενώ είναι νηστεύουν.
  3. Μέχρι το τέλος του Ραμαζάνι, οι ενήλικες που έχουν περισσότερη τροφή από ό, τι χρειάζονται πρέπει να πληρώσουν το Zakat al-Fitr - μια συνεισφορά για την υποστήριξη ατόμων που έχουν ανάγκη, της τάξης περίπου των £5 / US$7 ανά άτομο.
  4. Το Ραμαζάνι ξεκινά κατά τον 9ο μήνα του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου, όταν γίνει ορατό το νέο φεγγάρι.
  5. Οι μουσουλμάνοι/ες θεωρούν τη νηστεία στο Ραμαζάνι ένα βασικό τμήμα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Πριν από το ξημέρωμα, οι άνθρωποι τρώνε ένα γεύμα που ονομάζεται suhoor. Το βραδινό γεύμα ονομάζεται iftar.
  6. Το Ραμαζάνι αποτελεί συχνά υπόθεση της κοινότητας, με τους περισσότερους/ες να παρευρίσκονται στο τζαμί τα βράδια και έπειτα να μαζεύονται με τους φίλους/ες τους και την οικογένεια τους για το iftar.
  7. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζάνι, πολλά γραφεία και σχολεία, στις χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, κλείνουν νωρίς.
  8. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών του Ραμαζάνι, οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Laylat Al Qadr, την πιο ιερή νύχτα του έτους. Τότε, τιμάται η νύχτα που το Κοράνι, το μουσουλμανικό ιερό βιβλίο, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στον προφήτη Μωάμεθ.
  9. Μπορείτε να εκφράσετε ευχές για το Ραμαζάνι λέγοντας «Ραμαζάνι Καρίμ» [Ramadan Kareem – «Σας ευχόμαστε ένα γενναιόδωρο Ραμαζάνι»] ή "Ραμαζάνι Μουμπάρακ" [Ramadan Mubarak - που μπορεί να μεταφραστεί ως «Ευτυχισμένο Ραμαζάνι»].
  10. Μετά την τελευταία μέρα του Ραμαζάνι, που καλείται Eid-al-fitr, ο χαιρετισμός αλλάζει σε «Ιντ Μουμπάρακ» [Eid Mubarak].
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.