Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2019, 12:04Εκτύπωση

Με αφορμή το επόμενο ταξίδι του σκάφους της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, του Bahri Yanbu, από το ισπανικό λιμάνι του Santander σήμερα το απόγευμα, η Ara Marcen Naval, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για τον Έλεγχο των Όπλων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Γεμάτο με όπλα που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη, το Bahri Yambu περνά από τα ευρωπαϊκά λιμάνια σαν φλιπεράκι. Αφού γέμισε με βελγικά πυρομαχικά στην Αμβέρσα, επισκέφθηκε ή επιχείρησε να επισκεφθεί λιμάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τώρα την Ισπανία και πρόκειται να αποβιβαστεί στο ιταλικό λιμάνι της Γένοβας αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Πρόκειται για μια σοβαρή δοκιμασία της βούλησης των χωρών της ΕΕ να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων και της Κοινής Θέσης της ΕΕ για τις Εξαγωγές Όπλων. Πολλά κράτη έχουν αποτύχει σε αυτό το τεστ μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Πρόκειται για μια σοβαρή δοκιμασία της βούλησης των χωρών της ΕΕ να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων και της Κοινής Θέσης της ΕΕ για τις Εξαγωγές Όπλων. Πολλά κράτη έχουν αποτύχει σε αυτό το τεστ μέσα σε λίγες μόνο μέρες.
 Ara Marcen Naval, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για τον Έλεγχο των Όπλων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας

«Κανένα κράτος της ΕΕ δεν πρέπει να πάρει τη θανατηφόρα απόφαση να επιτρέψει τη μεταφορά ή τη διαμετακόμιση όπλων σε μια σύγκρουση, όπου υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν σε εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Το ταξίδι του Bahri Yanbu μας υπενθυμίζει ότι τα κράτη προτιμούν να επιτρέψουν να συνεχίσει να λειτουργεί το κερδοφόρο παγκόσμιο εμπόριο όπλων πίσω από ένα πέπλο μυστικότητας. Αλλά αυτό το πέπλο δεν είναι αδιαπέραστο και η Διεθνής Αμνηστία και οι συνεργάτες/τριες της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να καταγγέλλουν τα κράτη για παραβίαση των διεθνών νομικών τους υποχρεώσεων.

 Ara Marcen Naval

«Το ταξίδι του Bahri Yanbu μας υπενθυμίζει ότι τα κράτη προτιμούν να επιτρέψουν να συνεχίσει να λειτουργεί το κερδοφόρο παγκόσμιο εμπόριο όπλων πίσω από ένα πέπλο μυστικότητας. Αλλά αυτό το πέπλο δεν είναι αδιαπέραστο και η Διεθνής Αμνηστία και οι συνεργάτες/τριες της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να καταγγέλλουν τα κράτη για παραβίαση των διεθνών νομικών τους υποχρεώσεων».
 

Ιστορικό

Στην Υεμένη, ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χρησιμοποίησε την εισαγωγή όπλων για να προκαλέσει χιλιάδες θύματα και τραυματισμούς πολιτών, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, επιθέσεις που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό έχει επιδεινώσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, όπου 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και 22 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων, τα κράτη μέλη της ΕΕ χορήγησαν τουλάχιστον 607 άδειες αξίας άνω των 15,8 δισ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία το 2016. Οι κύριοι Ευρωπαίοι εξαγωγείς συμβατικών όπλων στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Μεταξύ 2013 και 2018, η Σαουδική Αραβία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου και το ένα τρίτο των εξαγωγών όπλων του Βελγίου. Άλλες χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας - άρχισαν να περιορίζουν τις πωλήσεις όπλων στη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με ένα δημοσιευμένο πρόγραμμα εξαγωγής για τα κρατικά πλοία της Σαουδικής Αραβίας, το Bahri Yanbu έφυγε από το Corpus Christi των ΗΠΑ στις 2 Απριλίου 2019 και είχε προορισμό το λιμάνι Jeddah στη Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια, έκανε στάση σε αρκετά άλλα λιμάνια των ΗΠΑ και σε ένα καναδικό λιμάνι πριν διασχίσει τον Ατλαντικό, και σταμάτησε στη Γερμανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Μαΐου.

Στις 3 Μαΐου, αναφέρθηκε ότι εφοδιάστηκε με έξι κοντέινερ πυρομαχικών βέλγικης κατασκευής, στην Αμβέρσα, προτού συνεχίσει προς Γαλλία. Θα έπρεπε να αποβιβαστεί στο γαλλικό λιμάνι της Χάβρης για να λάβει πρόσθετα όπλα στις 8 Μαΐου, αλλά μετά από νομικές ενέργειες των γαλλικών ΜΚΟ και αυξημένο δημόσιο έλεγχο, συνέχισε το ταξίδι χωρίς να σταματήσει στη Γαλλία και έκανε μια απρογραμμάτιστη στάση στο Σανταντέρ στη Βόρεια Ισπανία, στις 12-13 Μαΐου. Το επόμενο προγραμματισμένο λιμάνι βρίσκεται στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου η στάση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου.

Οι ακτιβιστές/στριες της Διεθνούς Αμνηστίας στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία παρακολουθούν το ταξίδι του Bahri Yanbu στην Ευρώπη. Οι ακτιβιστές/στριες συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες και συνέταξαν, από κοινού, επιστολή προς τις ισπανικές αρχές για να τους ζητήσουν να μην επιτρέψουν τη διέλευσή του από τα ισπανικά ύδατα. Ο οργανισμός θα επισημάνει τις προφανείς παραβιάσεις της Συνθήκης για το εμπόριο όπλων και της Κοινής θέσης της ΕΕ σε συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξαγωγές συμβατικών όπλων της 17ης Μαΐου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.