ΙΣΡΑΗΛ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ NSO

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 2019, 14:06Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία προχώρησε σε μία νομική ενέργεια για να παραπέμψει στο δικαστήριο το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, ζητώντας να ανακληθεί η άδεια εξαγωγής του Ομίλου NSO, μιας ισραηλινής εταιρείας, της οποίας τα προϊόντα spyware χρησιμοποιήθηκαν σε ανατριχιαστικές επιθέσεις κατά υπερασπιστών/στριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

Σε μια αίτηση που θα υποβληθεί αύριο Τρίτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ, περίπου 50 μέλη και υποστηρικτές/στριες του Ισραηλινού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και διάφοροι άλλοι από την ευρύτερη κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρουν πώς το Υπουργείο Άμυνας θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στη NSO να συνεχίσει να εξάγει τα προϊόντα της.

Ο Όμιλος NSO πουλάει τα προϊόντα του σε κυβερνήσεις που είναι γνωστές για εξωφρενικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντάς τους τα εργαλεία για την παρακολούθηση ακτιβιστών/στριών και ανθρώπων που ασκούν κριτική.
Danna Ingleton, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Amnesty Tech (Τεχνολογία και Ανθρώπινα Δικαιώματα)

Τον Αύγουστο του 2018, ένα μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας στοχοποιήθηκε από ένα ιδιαίτερα επιθετικό τμήμα του λογισμικού του Ομίλου NSO που ονομάζεται Pegasus, το οποίο συνδέθηκε επίσης με επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών/στριών και δημοσιογράφων στη Σαουδική Αραβία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Ο Όμιλος NSO πουλάει τα προϊόντα του σε κυβερνήσεις που είναι γνωστές για εξωφρενικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντάς τους τα εργαλεία για την παρακολούθηση ακτιβιστών/στριών και ανθρώπων που ασκούν κριτική. Η επίθεση κατά της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε η Danna Ingleton, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Amnesty Tech (Τεχνολογία και Ανθρώπινα Δικαιώματα), η οποία έχει παράσχει υποστηρικτική μαρτυρία.

«Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας αγνόησε τα αποδεικτικά στοιχεία που αυξάνονται συνεχώς και συνδέουν τον Όμιλο NSO με επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών/στριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, γι’ αυτό στηρίζουμε την υπόθεση αυτή. Όσο προϊόντα όπως το Pegasus διατίθενται στο εμπόριο χωρίς σωστό έλεγχο και εποπτεία, τα δικαιώματα και η ασφάλεια του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας και των άλλων ακτιβιστών/στριων, δημοσιογράφων και αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο, διατρέχουν κίνδυνο».

Η νομική δράση υποστηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου με το Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Παγκόσμια Δικαιοσύνη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), το οποίο επιδιώκει τη δικαιοσύνη για υπερασπιστές/στριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στοχοποιούνται από κακόβουλο λογισμικό. Η διευθύντρια του Πανεπιστημίου Margaret Satterthwaite δήλωσε:

«Η στοχοποίηση των υπερασπιστών/στριων των ανθρώπινων δικαιωμάτων για το έργο τους, χρησιμοποιώντας επεμβατικά εργαλεία ψηφιακής επιτήρησης, δεν επιτρέπεται βάσει του νόμου περί ανθρώπινων δικαιωμάτων. Χωρίς ισχυρότερους νομικούς ελέγχους, η βιομηχανία υποκλοπών επιτρέπει στις κυβερνήσεις να καταπατούν δικαιώματα όπως αυτό στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης ».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει την άδεια εξαγωγής του Ομίλου NSO και να σταματήσει να επωφελείται από κρατική χορηγία».

Ένα παγκόσμιο δίκτυο επιτήρησης

Η έρευνα έχει τεκμηριώσει τη χρήση του Spyware Πήγασος του Ομίλου NSO για να στοχοποιήσει ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 24 υπερασπιστών/στριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και βουλευτών στο Μεξικό· ενός υπαλλήλου της Διεθνούς Αμνηστίας· των ακτιβιστών από τη Σαουδική Αραβία Omar Abdulaziz, Yahya Assiri, Ghanem Al-Masarir· του βραβευμένου εκπροσώπου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ahmed Mansoor, και του, όπως φαίνεται, δολοφονημένου Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι.

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει την άδεια εξαγωγής του Ομίλου NSO και να σταματήσει να επωφελείται από κρατική χορηγία.
Margaret Satterthwaite,NYU

Τον Αύγουστο του 2018, ένα μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας έλαβε ένα μήνυμα το οποίο περιείχε έναν σύνδεσμο που φερόταν να αφορά μια διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, στην Ουάσιγκτον. Εστάλη σε μια εποχή που η Διεθνής Αμνηστία προωθούσε την εκστρατεία για την απελευθέρωση των γυναικών ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Σαουδική Αραβία. Αν ακολουθούνταν ο σύνδεσμος, θα εγκαθιστούσε κρυφά το λογισμικό Pegasus, επιτρέποντας στον αποστολέα να αποκτήσει σχεδόν πλήρη έλεγχο του τηλεφώνου.

Τα μέτρα προστασίας του NSO είναι «αναποτελεσματικά»

Ο Όμιλος NSO υποστηρίζει ότι βοηθά τις κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα, αλλά δεν έχει κατορθώσει να αντικρούσει τα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τα προϊόντα του με επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών/στριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παρόλο που η εταιρεία αναφέρει ότι προβαίνει σε αυστηρό έλεγχο πριν από τις πωλήσεις των προϊόντων της, οι ισχυρισμοί αυτοί στερούνται λεπτομέρειας και, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των επιθέσεων κατά της κοινωνίας των πολιτών, φαίνεται ότι ήταν αναποτελεσματικές σε πολλές περιπτώσεις.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τη χρήση των εργαλείων του Ομίλου NSO με στόχο την εισβολή, τον εκφοβισμό και τη φίμωση της κοινωνίας των πολιτών.
Danna Ingleton   

Ο Όμιλος NSO έχει επανειλημμένα αρνηθεί, αλλά χωρίς να παράσχει αξιόπιστα στοιχεία, τους ισχυρισμούς ότι η πλατφόρμα του Spyware Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά, στοχοποιώντας τους υπερασπιστές/στριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη, ούτε έχει παράσχει διορθωτικά μέτρα για τις πολλαπλές περιπτώσεις κατάχρησης των τεχνολογιών επιτήρησής του. Η εταιρεία απέτυχε να αποκαλύψει τη διαδικασία επισταμένης έρευνας, εκτός από τις συγκαλυμμένες αναφορές στην ύπαρξη κάποιας επιτροπής δεοντολογίας. Παραμένει ασαφές ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη πριν η εταιρεία πουλήσει ένα εγγενώς επεμβατικό προϊόν όπως ο Πήγασος.

Χωρίς αποτελεσματική επίβλεψη, βασισμένη στην κατάλληλη ρύθμιση της πώλησης του εμπορικού λογισμικού υποκλοπών και την απουσία της κατάλληλης δράσης από τον Όμιλο NSO για την πρόληψη, τον μετριασμό και την αποκατάσταση της κατάχρησης της τεχνολογίας της, οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών παραμένουν ευάλωτοι στην παράνομη επιτήρηση, απλώς και μόνο για την άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τη χρήση των εργαλείων του Ομίλου NSO με στόχο την εισβολή, τον εκφοβισμό και τη φίμωση της κοινωνίας των πολιτών. Είμαστε αποφασισμένοι/ες να καλέσουμε σε λογοδοσία τον Όμιλο NSO, για τον ρόλο του στις επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών/στριων των ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε η Danna Ingleton.

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία ήρθε σε επαφή με τον Όμιλο NSO στα τέλη του 2018 για να του απευθύνει τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η πλήρης δήλωση τους είναι εδώ:

«Ο Όμιλος NSO αναπτύσσει τεχνολογία στον κυβερνοχώρο για να επιτρέψει στις κυβερνητικές υπηρεσίες να εντοπίσουν και να σταματήσουν τα τρομοκρατικά και εγκληματικά σχέδια. Το προϊόν μας προορίζεται αποκλειστικά για τη διερεύνηση και την πρόληψη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Οποιαδήποτε χρήση της τεχνολογίας μας που είναι αντίθετη προς αυτόν τον σκοπό αποτελεί παραβίαση των πολιτικών και των νομικών μας συμβάσεων, και των αξιών που υποστηρίζουμε ως εταιρεία. Εάν προκύψει κάποιος ισχυρισμός σχετικά με παραβίαση της σύμβασής μας ή ακατάλληλη χρήση της τεχνολογίας μας, όπως πρότεινε η Αμνηστία, ερευνούμε το θέμα και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα με βάση τα ευρήματα αυτά. Χαιρετίζουμε κάθε συγκεκριμένη πληροφορία που μπορεί να μας βοηθήσει στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.